zaterdag 3 maart 2018

13-3 Café Mondiaal, gespreksthema referendum Inlichtingenwet



Persbericht

Café Mondiaal, 48ste aflevering
Dinsdag 13 maart, aanvang 19.30 uur.
De Twee Gezusters, Putgraaf 3, Heerlen-centrum
 
Gespreksthema: referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten


Op 21 maart aanstaande worden we niet alleen naar het stemlokaal ‘gelokt’ voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er vindt dan ook een raadgevend referendum plaats over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Dat is het gespreksonderwerp van deze extra Café Mondiaal.

Zo kunnen er wat algemene vragen worden gesteld, zoals: “Wordt de opkomst hoog genoeg, omdat het referendum samenvalt met de gemeenteraadsverkiezingen? En is het onderwerp een referendum waard?”
Maar belangrijker: wat is het belang van deze nieuwe inlichtingenwet? Waarom is deze zo noodzakelijk? Waarom moeten de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) meer bevoegdheden krijgen ter bescherming van onze veiligheid? Is het voor een betere bescherming van militaire missies en ontdekken we sneller wat vijanden zoals IS van plan zijn? Kunnen meer terroristische of cyberaanslagen worden voorkomen? Krijgen onze regering en volksvertegenwoordigers betere controlemogelijkheden? En verdienen deze overheidsdiensten van ons alle vertrouwen? We hebben toch niets te verbergen, sinds we alles behalve onze bankgegevens op Facebook zetten?

Of wegen de mogelijke nadelen zwaarder dan de voordelen? Het wordt ook de ‘sleepwet’ genoemd. Is dat omdat er onnodige en zelfs gevaarlijke mogelijkheden ontstaan voor het ‘slepen’ van enorme hoeveelheden gegevens die ‘ze’ van de kabel kunnen kopiëren, ook die van ‘gewone burgers’? En kunnen deze gegevens ook in verkeerde handen vallen? Je weet maar nooit wat die weinig transparante veiligheidsdiensten zoal doen. 

We zullen de verschillende standpunten en voor- en nadelen onderling vergelijken. Zo kunt u wellicht meer gefundeerd uw keuze maken op 21 maart.

Geen opmerkingen: