zaterdag 30 januari 2016

Café Mondiaal 11-2 gespreksthema: Hoe verder na 'Keulen'?



Persbericht
 
Café Mondiaal, 27ste aflevering.
Donderdag 11 februari 2016, aanvang 19.30 uur.
Café Beerkompanie (de Opkamer), Pancratiusplein, Heerlen
 
Thema: Hoe verder na “Keulen”?

De media berichten er volop over: de Oudejaarsperikelen in Keulen… Maar veel vragen blijven: wat is er nu eigenlijk gebeurd – wat zijn de feiten? En vooral: wat leert ons deze mix van gebeurtenissen, meningen en verklaringen voor de toekomst? Als HeerlenMondiaal willen we hier over praten met belangstellende ‘meedenkers’ in ons volgende Café Mondiaal.

De komst en het toelaten van vluchtelingen is opnieuw in een stroomversnelling gekomen. De felheid in het debat is vooral bij tegenstanders flink toegenomen. De vragen en de onzekerheidsgevoelens nemen toe. En deze worden listig opgeblazen. Simpele antwoorden staan zoals steeds voor de deur: “grenzen dicht”, “het is de Islam”, “zo zijn (die) mannen” enz. Maar naast het vluchtelingendebat is er ook het op onbeschofte en respectloze wijze omgegaan met vrouwen.
Deze Café Mondiaal willen we achter de ‘feiten’ kijken: bij voorbeeld: waarom men probeerde de aanrandingen in de doofpot te stoppen? Wie waren deze criminele bendes en wat bezielde hen? Wat heeft dit van doen met ‘asielzoekers‘, met religie en cultuur?

Welke lering kunnen we trekken uit de gebeurtenissen? Bij voorbeeld: hoe werken vooroordelen en racisme? Worden zaken uit hun verband gerukt en uitvergroot? Hoe kunnen we hier tegen in gaan? Hoe kunnen we werken aan een betere integratie en verdwaalde mannen/vrouwen meer perspectieven bieden binnen onze samenleving? Hoe de kansen voor achtergestelde autochtone inwoners verbeteren? Hoe te leren leven met onzekerheid enz.? Maar ook wat moet er (wereldwijd) gebeuren om te waarborgen dat vrouwen volledig worden gerespecteerd?

******************************************************************************************************
Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal. Na een korte inleiding van Wim van Kempen is Harrie Winteraeken zoals altijd de gespreksleider.

·         Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale problemen: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen, enz. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van ‘ingevlogen deskundigen’, maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

Geen opmerkingen: