donderdag 17 juli 2014

Kippenboeren zijn blij met actie van Wakker Dier, maar veroorzaakten zelf het probleem.



Wakker Dier voert momenteel actie tegen de import van eieren en eierproducten afkomstig van legbatterijen. In Nederland zijn legbatterijen na een overgangstermijn van ettelijke jaren eindelijk verboden. Je zult in de winkel ook niet of nauwelijks nog kooi-eieren aantreffen. Maar bijna 23 % van de in Nederland geconsumeerde eieren (gemiddeld 44 eieren per persoon per jaar) eten we in producten waarin deze eieren zijn verwerkt. Denk daarbij aan mayonaise, koek en andere deegwaren, maar ook in kantines of restaurants. Volgens Wakker Dier zijn veel van deze eieren afkomstig van kippen die veel minder bewegingsvrijheid hebben dan de Nederlandse scharrelkippen of die zelfs buiten kunnen lopen.

Op 15 juli startte Wakker Dier een campagne tegen de ‘verborgen kooi-eieren’ die groothandels verkopen en fabrikanten in hun producten verwerken. Deze actie verdient natuurlijk onze steun. Als goedwillende consument word je gewoon belazerd. En dat terwijl het jaren geduurd heeft om de levensomstandigheden kippen in Nederland én Europa te verbeteren.
Hoewel legbatterijen in Europa inmiddels verboden zijn, worden ze echter in nogal wat landen gewoon nog gebruikt. Omdat de productie van een legbatterijei goedkoper is, is deze illegale productie onder andere door onze import nog lonend ook. Als dan ook nog onvoldoende controles zijn, dan is dit natuurlijk helemaal geen stimulans om stallen om te bouwen, wat tenslotte een forse investering is.

Die goedkope legbatterij-eieren zijn een zware concurrentie voor de Nederlandse kippenboeren. Hier is overproductie en dat veroorzaakt weer te lage prijzen. Bedrijven moeten hun productie verminderen en er zijn er al failliet gegaan. Dat het betere dierenwelzijn zich hier niet loont, is een kwalijke zaak. Geen wonder dat de kippenboeren nu de acties van Wakker Dier steunen.

Maar zoals wel vaker is er een keerzijde. Wat deden de kippenboeren met hun oude legbatterijen? Deze werden niet als oud ijzer verwerkt, maar werden buiten Europa verkocht, waar de kippen wel nog in kleine kooien mogen worden gehouden. En  van buiten de EU worden eiwit en eigeel geïmporteerd van kippen in legbatterijen die door Nederland zijn afgedankt. Ze noemen dat: ‘penny wise and pound foolish’: nog kortzichtig een paar centen willen verdienen aan een oude inboedel en vervolgens hiermee beconcurreerd worden. Dat is vragen om moeilijkheden.
Het is al eens eerder gebeurd: Nederlandse boeren kregen een paar jaar geleden een slooppremie voor oude stallen, maar vervolgens demonteerden ze die en verkochten ze deze aan het buitenland.

Het Landbouweconomisch Instituut LEI gaf aan dat de toekomst van de Nederlandse pluimveehouders onzeker is zolang voedselfabrikanten niet overstappen op scharreleieren. U en ik mogen onder leiding van Wakker Dier dat probleem opknappen, dat de boeren dus deels over zichzelf afgeroepen hebben.


Bron: Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad van 15 juli 2014.



Geen opmerkingen: