zaterdag 28 april 2012

Einde politieke carrière Bleker en Koopmans?

Einde politieke carrière CDA'ers Henk Bleker en Ger Koopmans? Terugkeer van Camiel Eurlings is niet aan de orde?

Het CDA is aan een grote omwenteling bezig. Ze moeten wel. De oude koers heeft bewezen de partij en het land geen goed te doen. Het CDA was te veel verrechtst. In de koersdiscussie enkele maanden geleden werd al duidelijk dat men terug wil naar het ‘radicale midden’. (Radicaal in de zin van ‘terug naar de wortels’) Nu kunnen ze meeliften met de nieuwe, optimistische lente.
Als het zo uitgevoerd wordt, dan is zo’n CDA een goede gesprekspartner voor links van het midden.
Maar het mogen geen mooie woorden blijven die dienen als camouflage voor een rechtse koers in de praktijk. Dat is in het verleden al vaak genoeg het geval geweest. Om vertrouwen te winnen zal het CDA zijn rechtse veren moeten afschudden, zowel in Nederland als in Limburg. Mensen die zich te veel associeerden met de VVD en PVV zullen het veld moeten ruimen. Ger Koopmans en Maxime Verhagen lijken dat te beseffen.

Henk Bleker is ook te veel ‘besmet’. Hij stond als interim-voorzitter mee aan de basis van het kabinet VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV. Voor dit ‘succes’ werd hij als het ware beloond met het staatssecretariaat voor Landbouw en Natuur. Vooral de bezuinigingen op natuur en de conceptnatuurbeschermingswet kunnen worden gekarakteriseerd als weinig natuurvriendelijk en daarmee niet acceptabel voor een gematigdere koers van het CDA. Henk Bleker is het oude CDA en kan daarom niet meer voorop lopen.

Bij de zoektocht naar een nieuwe CDA-leider duikt ook Camiel Eurlings weer op. Jong als hij is en waarschijnlijk ook een groot stemmentrekker. Maar ook hij is absoluut geen exponent van de vernieuwing van het CDA. Als lid van het kabinet Balkenende stond hij aan de wieg van de teloorgang van het CDA bij de vorige verkiezingen. En met het roemruchte saluut aan Maxime Verhagen tijdens het coalitiecongres van het CDA bewees hij waar hij staat binnen het CDA: rechts van het midden en dus op het pad dat het CDA wil verlaten.

Geen opmerkingen: