maandag 10 oktober 2011

Staatssecretaris Henk Bleker heeft het bij mij verbruid.

Ik zal niet vaak zo uit mijn slof schieten als in dit stukje. Staatssecretaris Henk Bleker maakt het nu toch wel echt te bont. Eerst draait hij de natuurontwikkeling van de Ecologische Hoofdstructuur nagenoeg de nek om. Slechts een paar hectares voor de meest waardevolle Natura 2000 gebieden mogen erbij komen. Maar gronden die al gekocht waren om als ruilgrond voor natuur te dienen, moeten weer op de markt komen (lees terug naar de landbouw gaan). En naar verluid moet zelfs Staatsbosbeheer bezittingen gaan verkopen. Ik hoorde laatst dat door zijn beleid de natuur niet groener wordt maar bleker.

Maar de krant van zaterdag 8 oktober bevat nog slechter nieuws. De staatssecretaris wil in natuurgebieden de plezierjacht weer toestaan, ook op tot nu toe beschermde dieren. Dam- en edelherten, reeën, zwijnen en bepaalde soorten ganzen mogen ook worden afgeschoten als ze geen schade hebben veroorzaakt. Het eerder dit jaar afgesloten ‘ganzenakkoord’ wordt hiermee aan flarden geschoten (terwijl dit ‘akkoord’ mij als dierenliefhebber toch al behoorlijk pijn deed). Nu mag ook naar hartenlust gejaagd worden op internationaal beschermde trekvogels zoals de grauwe gans, de kolgans en de smient, aldus de Vogelbescherming.
En er mag ook gejaagd worden in Natura 2000 gebieden, gebieden met de hoogste beschermingsstatus. Zo staat er in de concept Natuurwet die binnenkort naar de Tweede Kamer gaat. En als een lafaard laat hij de uitvoering van deze jacht over aan de provincies, zodat hij er zelf geen verantwoordelijkheid voor hoeft te nemen.

En ik heb al zo’n hekel aan plezierjacht. De natuurbeschermingsorganisaties zijn vanzelfsprekend woest. Volgens hen wil Bleker alleen maar geld uitsparen door minder wildschade te hoeven uitbetalen.
Je zou verwachten dat een staatssecretaris met natuurbeleid in zijn portefeuille ook enige affiniteit heeft met natuur. Niets is minder waar. Bleker is alleen mensgericht. Landbouw en jacht krijgen absolute prioriteit. Voor natuur heeft hij geen cent over. Hij bezuinigt daar veel meer op dan nodig. Henk Bleker heeft niets met natuur en als hij beweert van wel, dan spreken zijn daden hem tegen. Staatssecretaris Bleker is staatsvijand nummer 1 van de natuur.

Geen opmerkingen: