zondag 12 september 2010

Coalitieonderhandelingen: reactie al dezelfde dag door de tijd ingehaald

Reactie al dezelfde dag door de tijd ingehaald.

Op maandag 6 september vroegen de regionale kranten om een korte reactie van de lezers over “hoe nu verder met de coalitievorming?”. De situatie was toen dat Wilders het vertrouwen in het CDA had opgezegd en de formatie was afgebroken. Hierbij mijn reactie:
“Rechts Nederland vindt het zeer spijtig dat de formatie van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV uit elkaar is geklapt. Links Nederland vindt dit een zegen voor het land. Beide kampen hebben geen meerderheid in de Tweede Kamer. Daarnaast is het niet gewenst dat de samenleving verder polariseert en tegenstellingen groter worden. Dus moet er in het midden gezocht worden, of ten minste compromissen worden gesloten.
Als Mark Rutte dit beseft, dan weet hij ook dat een puur rechtse agenda niet mogelijk is met een linkse samenwerking. Rutte zal zijn rechtse ‘piketpaaltjes’ (18 miljard bezuinigen zonder lastenverzwaring, geen kilometerheffing en geen gemorrel aan de hypotheekrente) moeten loslaten. Dan komt Paars+ weer serieus in beeld. Het CDA moet doen wat ze direct na de verkiezingen al zeiden: in de oppositie gaan en de wonden likken.”
De dag daarna kwam de brief van Ab Klink en het verliep dus heel anders…. Wellicht iets te veel ‘wishfull thinking’ in mijn reactie.

Geen opmerkingen: