zondag 15 augustus 2010

Stem op de PVV is niet meer waard dan een stem op een andere partij.

Hoe delicaat is eigenlijk het eventueel afwijzen van de PVV? Er wordt geroepen dat met het afwijzen van de PVV de anderhalf miljoen stemmers op de PVV voor het hoofd wordt gestoten. Hiermee wordt op een sentimentele wijze de stemming bepaald, om zo een positie kracht bij te zetten. Namelijk: “Betrek de PVV bij de kabinetsonderhandelingen”. En er zijn zelfs CDA-ers die vinden dat PVV-kiezers niet in de kou mogen worden gezet.
Maar dit onderscheid in stemmen of kiezers is niet terecht. Er moet onderhandeld worden en daarvoor heb je een meerderheid van Kamerzetels nodig. Echter, die meerderheid kan op vele wijzen worden samengesteld. Daarvoor moet politieke overeenstemming komen. Maar 76 Kamerzetels zijn 76 Kamerzetels, of die van de SP daar deel van uitmaken of die van de PVV. Het winnen of verliezen van zetels is hierin slechts de momentopname van de verkiezingen. Daar kan niet meer betekenis aan worden ontleend. En ook niet dat de kiezers die stemmen op de PVV nu meer hun zin zouden moeten krijgen dan andere kiezers.

Kiezers op de PVV verwachten wel een voorkeursbehandeling: “Nu moeten die andere partijen (eindelijk) ook naar ons luisteren”. Een rare verwachting. Andere partijen hebben op eerste plaats de verantwoordelijkheid om voor hun eigen programma en hun eigen kiezers op te komen.
Het is objectief niet reƫel dat kiezers na het uitbrengen van hun proteststem eigenlijk ook nog verwachten dat die veel meer dan gemiddeld invloed heeft? Als je een proteststem uitbrengt op een extreme partij dan loop je de kans dat die bij de kabinetsformatie buitenboord blijft. En dat geldt ook voor veel andere kiezers, als de zetels van die partij niet tot de minstens 76 behoren.
Het uitbrengen van een proteststem geeft even een goed gevoel en vervolgens zullen wel veel van die anderhalf miljoen stemmers (gewoon?) boos blijven op de politiek. Het zou goed zijn als de overige partijen de inhoudelijke problemen van deze mensen in het juiste perspectief plaatsen en ernaar handelen. Dus zonder het extreme overdrijven van Geert Wilders. En dat ze zo de politieke domheid van het stemmen op de PVV proberen om te buigen (zie ook mijn bericht van 28 juni op mijn weblog).

Geen opmerkingen: