donderdag 8 augustus 2024

Column Amanda Kluveld is te eenzijdig.

Reactie op de column van Amanda Kluveld ‘De Zondebok Ceremonie’.

Gepubliceerd in Dagblad De Limburger op zaterdag 3 augustus 2024

Ik heb de eerste column van Amanda Kluveld in de krant van afgelopen zaterdag herhaalde malen aandachtig gelezen en ik weet dat een columnist zich meer vrijheden mag permitteren dan normaal gesproken in gewone journalistieke berichtgeving, maar vooral het tweede deel van deze column vraagt mijns inziens toch echt om een reactie (en wellicht was de column ook provocerend bedoeld).

Armanda Kluv
eld schrijft: “Het relativeren van terreur en bijbehorend begrip voor de plegers ervan lijkt na de pogrom door Hamas op 7 oktober gemeengoed in gerespecteerde media.” “Jodenhaters en Jodenmoordenaars worden in de media niet veroordeeld maar geroemd”. En: “Het perspectief dus van Jodenhaters en Jodenmoordenaars die door de media bijkans heilig worden gemaakt”.  

Ik wil vooropstellen dat de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2024, het doden van twaalfhonderd onschuldige burgers en militairen, het in gijzeling nemen van meer dan 200 onschuldige burgers en ze door Hamas samen met de eigen bevolking als menselijk schild gebruiken, barbaarse vormen van oorlog voeren zijn. 

Ik ben niet zo bekend met wat er allemaal in de ‘gerespecteerde’ media staat, maar als ik onze krant beoordeel dan kan ik me niet herinneren noch voorstellen dat de hierboven genoemde aantijgingen van toepassing zijn op Dagblad De Limburger.  (Inclusief het naar mijn mening wel wat te hoge ‘Telegraaf-gehalte’)  Misschien een klusje voor onze ombudsman, media-ethicus Huub Evers? Maar ook het ongenuanceerd stigmatiseren van de ‘media’ die over het algemeen proberen objectief of tenminste zo onpartijdig mogelijk te berichten, vind ik niet correct.

Kluveld: “Eigen zonden van genocide, kolonialisme en apartheid worden overgedragen op de jonge staat die voortdurend bedreigd wordt”. Ik dacht in eerste instantie dat Armanda Kluveld hier het handelen bedoelde van de staat Israël en de vooral orthodox Joodse kolonisten in het al tientallen jaren bezette gebied ten westen van de Jordaan. En waar het Palestijnse volk rechteloos wordt onderdrukt. Of dat die genocide betrekking had op het inmiddels bijna dertigvoudige aantal doden, het onmenselijk behandelen van de Palestijnse bevolking en de enorme verwoestingen in Gaza sinds 7 oktober. De meedogenloosheid van de regering Netanyahu lijkt nog het meest op wraak nemen, ‘oog om oog, tand om tand’ en ‘wie storm zaait, zal orkaan oogsten’.

Kluveld haalt Stefan Zweig aan. Ik beken dat ik zijn werk niet gelezen heb, maar ik geloof haar als zij stelt: “Daarom moest ik ook aan Stefan Zweig denken. Vervuld van afschuw was hij over het nationaalsocialisme, het uitbreken van de oorlog en de haat tegen Joden”. Maar zou Stefan Zweig, als hij dit nog zou hebben mogen meemaken, het decennialang stelselmatig vernederen en onderdrukken van het Palestijnse volk door de orthodoxe kolonisten, geruggensteund door de Israëlische staat, onverschillig hebben gelaten?

In het vervolg op moties van de Verenigde Naties, de Camp David-akkoorden en de Oslo-akkoorden dient er mijns inziens tenminste onafhankelijk Palestijns zelfbestuur te komen in de nu bezette gebieden, zodat er meer kans is dat in vrede en onderling respect kan worden samengeleefd. Vorige maand (18-7) wijst echter een meerderheid van het Israëlische parlement een tweestatenoplossing af.

Ik heb de stellige indruk uit haar column dat Armanda Kluveld met haar eenzijdige benadering niet pleit voor tolerantie en vrede tussen de Israëlische staat en de Palestijnen. Ze is daarmee niet anders dan de harde lijn Palestina-actiegroepen. Beiden vinden het blijkbaar geen probleem dat de controverses tussen Israël en het Palestijnse volk blijven voortbestaan en dat een voor veel mensen noodlottige escalatie van de oorlog met Iran en Hezbollah niet getracht wordt te voorkomen. De vrede in dit gebied lijkt verder weg dan ooit.

Harrie Winteraeken

Voorzitter Vredesplatform Heerlen.

 

Bronnen:

https://www.uu.nl/in-de-media/israel-is-in-oorlog-met-hamas-wat-is-er-gebeurd-en-hoe-gaat-het-verder

Vanuit de Gazastrook opent Hamas op zaterdag 7 oktober 2023 een grootschalige en bloedige aanval op Israël. Hamas schiet duizenden raketten af op Israëlische steden en Hamasstrijders, die door het grenshek waren gebroken, vermoorden ongeveer 1400 Israëlische burgers en militairen. Daarnaast nemen ze meer dan tweehonderd mensen als gijzelaars mee naar Gaza.

https://nos.nl/artikel/2529438-tweestatenoplossing-nog-verder-uit-zicht-na-motie-in-israelisch-parlement

NOS Nieuws•donderdag 18 juli, 22:19

Tweestatenoplossing nog verder uit zicht na motie in Israëlisch parlement