Omzeilen statiegeld is nogal ergerlijk.
Op zaterdag 16-9 was het weer World Clean Up Day 2023 ofwel de grote opruimactie en inzamelingsdag van zwerfvuil. Inmiddels wordt hier in 197 landen werk van gemaakt.
Sinds deze zomer hebben we in Nederland ook een statiegeldsysteem voor drankblikjes. Het statiegeld moet het dumpen van blikjes in de bermen en zo verminderen. Je zou verwachten dat men de lege blikjes ook weer inlevert om de 15 eurocent weer terug te krijgen. Maar veel blikjes worden gewoon in een vuilnisbak gegooid. Dit zal wel gebeuren door mensen die die 15 cent wel kunnen missen. Zij zullen er ook vanuit gaan dat het vuilnis wordt gerecycled. Mensen die het niet breed hebben, zoeken nu nog meer blikjes en plastic flesjes vanwege het statiegeld. Op zich niets mis mee, als ze maar geen puinhoop achterlaten.
Ik raap in het kader van verminderen zwerfvuil wel eens blikjes op langs de weg. Het Coca-Colablikje op de foto heeft toch wel wat ergernis opgeroepen. Het is afkomstig uit Duitsland, waar men ook een statiegeldsysteem heeft. Dit blikje valt echter niet onder het Duitse statiegeldsysteem. Op de zijkant staat dat het blikje Coca-Cola exclusief voor de export is geproduceerd. Hiermee wordt dus het Duitse statiegeldsysteem omzeild, maar ook het Nederlandse. Zo’n blikje kan je dus gewoon in de berm wegflikkeren. Want wat zou je je enigszins maatschappelijk verantwoord gedragen. Met andere woorden: de koper steekt hiermee twee middelvingers op naar onze samenleving. Wel van alle voorzieningen profiteren, hè.
Maar ook nog een woordje gericht aan de Duitse Coca-Cola, gevestigd aan de Stalauer Allee 4 in Berlin: Coca-Cola gedraagt zich met de productie van statievrije blikjes als een echte GMBH Gesellschaft mit beschränkter Haftung. Een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Zij laten duidelijk zien dat hun aansprakelijkheid niet reikt tot voldoende milieubewustzijn of maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hun verantwoordelijkheid reikt tot de poort van de onderneming. Vergroting van de omzet telt, de winst is het hoofddoel. Ook Coca-Cola steekt een dikke middelvinger naar onze samenleving.
Ik
heb daarom maar een invuloefening gedaan op het contactformulier van de Duitse
Coca-Cola met de mededeling: ‘Es
ist nicht Nachbarfreundlich die Dose(n) zu produzieren und zu verkaufen für die
Niederlande, wo es auch ein Pfandsystem gibt!’ Ik ben benieuwd of ik nog een
reactie krijg.Een ontvangstbevestiging heb ik inmiddels ontvangen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten