zaterdag 2 mei 2015

Multinationals profiteren, Nederland int te weinig maar betaalt extra?

Donderdag 30 april 2015 staat er een klein stukje in onze regionale dagbladen Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad, waar volgens mij wat uitleg op z’n plaats is.

Eerst het bericht: Nederland moet mogelijk opnieuw een mogelijke naheffing betalen aan de Europese Unie. De vorige naheffing was eind 2014 en bedroeg € 642 miljoen. Dat maakte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem over ondanks veel gemor in de Tweede Kamer. “Dit keer houdt het kabinet rekening met een aanslag van € 200 miljoen”. Deze nabetaling is het gevolg van nieuwe berekeningen over de omvang van de Nederlandse economie over de jaren 2011 en 2012. “Door grotere financiële stromen van vooral multinationals van en naar het buitenland valt het Bruto Nationaal Inkomen van Nederland in 2011 en 2012 hoger uit dan verwacht. In 2011 was dit BNI 1,8 % groter dan gedacht .In 2012 bedroeg het verschil 1,5 %. Ook over 2013 en 2014 komen mogelijk naheffingen”.
Het BNI is overigens een van de belangrijkste maatstaven waarop de EU de bijdragen van de lidstaten baseert.

Ik weet niet of de conclusies die ik uit dit bericht trek, correct zijn. Maar het is aan journalisten om dit uit te zoeken en daarna aan politici om hier werk van te maken. Maar hier is mijn voorzet:

Voor multinationals is Nederland een belastingparadijs waar veel landen (en ook enkele politieke partijen in Nederland) best wel problemen mee hebben. Door hier een vestiging, zeg maar brievenbusfirma  te kiezen, komen ze voor heel lage belastingen in aanmerking. Veel minder dan in de landen waar de werkelijke omzet is behaald. Veel ontwikkelingslanden hebben hierdoor veel lagere belastinginkomsten dan waar ze eigenlijk recht op hebben. Het is erg schrijnend dat deze belastingconstructie de ontwikkelingsmogelijkheden van die landen te kort doen. Op deze manier houdt Nederland deze landen gewoon arm.

Als nu blijkt dat dit rondpompen van geld ons Bruto Nationaal Inkomen met 1,5 – 1,8 % verhoogt, dan betreft het hier miljarden. Ons BNI bedroeg in 2012 € 607 miljard (cijfer CBS). 1,5 % is dus wat meer dan € 9 miljard. Dat zijn miljarden winst waar in de bronlanden en bij de uiteindelijke bestemming geen of amper belasting over wordt betaald?

Dat Nederland zich voor deze belastingontduiking leent is uit oogpunt van moreel gedrag op zicht al zeer afkeurenswaardig. Nu de Europese Unie aan Nederland vanwege dat rondpompen van geld extra belasting oplegt, snijdt ons land zich daarbij ernstig in de vingers. Want ik denk dat we nu extra moeten betalen terwijl waarschijnlijk ook onze inkomsten hierop achterblijven. Dat is een extra reden dat we de ‘dienstverlening’ aan de betrokken multinationals heel snel moeten beëindigen.

1 opmerking:

rob ramakers zei

Mee eens Harrie.