zaterdag 30 mei 2015

Café Mondiaal 4-6 over grondstoffen en hergebruik, het Repair Café







Heerlen, 22 mei 2015

Persbericht

Café Mondiaal, 20ste aflevering.

Donderdag 4 juni, aanvang 19.30 uur.

Café Frits Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen

Thema: Grondstoffen en hergebruik: het Repair Café.

Alleen door nog meer hergebruik van materialen kunnen we een grondstoffencrisis voorkomen!

Vroeger was onze samenleving zuinig met grondstoffen, denk maar aan de schillenboer, de loemeleboer en de oudijzerman. Toen kwam de tijd dat onze samenleving een ‘wegwerpmaatschappij’ werd genoemd. Vervolgens groeide het besef dat we enorme afvalbergen maakten maar dat er ook tekorten ontstonden aan bepaalde grondstoffen. Afval werd in toenemende mate gescheiden en fracties weer hergebruikt. Afgedankte producten mochten een tweede leven gaan leiden via tweedehandswinkels. Kapotte apparaten worden aangeboden voor reparatie.

Sinds een vijftal jaren kent Nederland het concept ‘Repair Café’ en sinds twee jaar heeft Parkstad Limburg ook een Repair Café: openbare bijeenkomsten van vrijwilligers die gebruiksartikelen door reparatie ‘reanimeren’. Een Repair Cafe levert een bijdrage aan duurzaamheid omdat dat wat gerepareerd wordt niet of later pas de afvalberg bereikt.

Er zijn zo’n 250 Repair Café’s in Nederland en 750 wereldwijd. Dit is dit natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat en maar een gedeeltelijke oplossing omdat spullen uiteindelijk toch de geest geven en op de afvalberg belandden.

Eigenlijk is het Repair Cafe meer een noodkreet dat het anders moet: de volledige circulaire economie. Die gaat uit van het Cradle to Cradle (C2C) principe. In een circulaire economie worden alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig ingezet in een ander product. Het verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies en geen afval meer is. Het uiteindelijke doel is de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren. In de biologische kringloop vloeien reststoffen na verbruik veilig terug in de natuur. Een simpel voorbeeld is de composthoop.

In een technische kringloop wordt bij het ontwerp van apparaten al rekening wordt gehouden met het einde van de levensduur, zodat het weer uit elkaar kan worden gehaald en de onderdelen weer als grondstof hergebruikt kan worden.

Hergebruik van grondstoffen en materialen is hoogst noodzakelijk, wil onze maatschappij kunnen blijven functioneren op het materiële welvaartsniveau dat we gewend zijn. Een aantal grondstoffen voor vaak alledaagse producten is schaars of dreigt dit te worden. Daarbij speelt ook dat zeldzame grondstoffen vaak onderwerp worden van prijsopdrijving en handelspolitiek. We worden zo afhankelijk van landen met regimes waar we liever niet afhankelijk van willen zijn.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:
·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Repair Café (onderdeel van Transition Town Parksjtad) en HeerlenMondiaal.
·         Remco Wijckmans van Repair Café / TTP zal de korte inleiding verzorgen. Harrie Winteraeken is zoals altijd de gespreksleider.

 

Geen opmerkingen: