zondag 17 maart 2019

20-3: waterschapsverkiezingen in Limburg


De waterschapsverkiezingen.

De verkiezingen voor de waterschappen (20-3-2019) zijn dit keer weer gelijk met die voor Provinciale Staten. Dat is tactisch goed gekozen, want het zal zeker de opkomst voor deze verkiezingen verhogen. Want als je toch al gaat stemmen, dan is het een kleine moeite om dat ook voor het waterschap te doen. Maar dan is het wel gewenst dat je er ‘iets’ vanaf weet. Het is de eerste keer dat kan worden gestemd voor het Algemeen Bestuur van Waterschap Limburg. Zoals u waarschijnlijk wel weet, is Waterschap Limburg op 1 januari 2017 ontstaan uit Waterschap Peel en Maasvallei (Noord-Limburg) en Waterschap Roer en Overmaas. Het aftredend Algemeen Bestuur is toe samengesteld door de stemmen van de vorige verkiezingen voor die twee waterschappen op te tellen.

Over het algemeen is de opkomst niet zo heel hoog bij de waterschapsverkiezingen. Maar vergis u niet, omdat deze verkiezingen over de hele provincie gaan, zijn er toch een paar duizend stemmen nodig om een zetel te behalen. Daardoor is de individuele democratische legitimiteit van de leden van het Algemeen Bestuur vaak een stuk hoger dan van gemeenteraadsleden, ook in grotere gemeenten.

In totaal zijn er 14 lijsten waarop kan worden gestemd. Maar het aantal partijen is beperkt tot 6: VVD, Waterbelang, AWP niet politie wel deskundig, Water Natuurlijk, Lokaal Limburg en 50PLUS. Waterbelang is verbonden aan het CDA. Opvallend is dat Waterbelang Limburg zichzelf heeft opgedeeld in 9 regio’s, ieder met een eigen lijst. Daarmee denken ze natuurlijk dichter bij de kiezer uit die regio te staan. In het verleden heeft Waterbelang ook zo veel stemmen gehaald. Zo is lijst 10 Waterbelang Parkstad.
Maar er zijn nu geen lijstverbindingen meer toegestaan. Dat houdt in dat er nu waarschijnlijk meer stemmen op Waterbelang verloren gaan dan voorheen. Wellicht dat ze zich dus met dat ‘dichter bij de kiezer willen staan’ in hun eigen voet schieten?

Water Natuurlijk is niet verbonden aan één partij, maar komt vooral voort uit leden van D66, PvdA en GroenLinks plus een aantal onafhankelijke kandidaten. Zo is de lijsttrekker Peter Freij; hij is in Venlo voor GroenLinks wethouder geweest. Een waterschap besturen is wat minder politiek zodat deze politieke partijen zich niet afzonderlijke moeten en willen profileren. Daarbij is krachtenbundeling ook electoraal beter. Als de drie partijen zelfstandig zouden meedoen, is het aantal zetels waarschijnlijk kleiner dan gezamenlijk (ook omdat ook dan stemmen verloren zouden gaan).

Wilt u meer weten over de verkiezingen van het Algemeen Bestuur van Waterschap Limburg, dan verwijs ik u naar de website van Waterschap Limburg: https://www.waterschaplimburg.nl/overons/bestuur/2019/  

Geen opmerkingen: