maandag 16 februari 2015

Samen ervoor zorgen dat extremisme in Nederland minder voedingsbodem heeft




De Nederlandse samenleving kan mee ervoor zorgen dat extremisme hier minder voedingsbodem heeft.

Er zijn veel redenen waarom jonge Nederlanders radicaliseren of gaan sympathiseren met politiek Islamisme. En in het uiterste geval naar de Islamitische Staat in Irak en Syrië gaan of misschien hier wel tot gewelddadige actie overgaan. De meeste redenen liggen buiten onze invloedssfeer zoals de aantrekkingskracht van Islamitische Staat of fundamenteel extreme Islam. Of de discriminatie van de Palestijnen rondom Israël. Of vanwege de oorlog in Irak, waar met de vernedering van veel leden van de Baath partij en soldaten van Saddam Hoessein een kiem is gelegd voor de huidige IS.

Hoewel niet op iedereen van toepassing, is een aantal redenen die jonge Nederlanders ontvankelijk maken voor extremisme, wel op onze samenleving terug te voeren. Deze redenen moeten mee worden betrokken in het debat over extremisme. Vooral omdat we als samenleving zelf iets hieraan kunnen doen. We moeten meer doen dan terrorismebestrijding. We moeten ook oplossingen zoeken aan de bron zodat we zo minder argumenten geven om ons de rug toe te keren.

Er is een toenemende kloof met de Moslimgemeenschap, onder andere vanwege meer uitingen van discriminatie en vreemdelingenhaat. Er wordt gedreigd om moskeeën in brand te steken. De aanhang van Geert Wilders scandeert “minder, minder” en hij zal daarvoor zorgen. Geert Wilders liet groene anti-islamstickers drukken met daarop in het Arabisch de tekst: “De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.” Hij gebruikte daarbij de vlag van Saudi-Arabië, waar normaal gesproken de islamitische geloofsbelijdenis op staat. Je doet onterecht een beroep op de vrijheid van meningsuiting als je wil beledigen en kwetsen. Ook is ontwrichting van onze samenleving voor mij een onacceptabele consequentie. Wat voor signaal gaat uit naar de één miljoen Moslim-medeburgers in Nederland als 20-30 % van de mensen PVV stemt?

De sfeer is verziekt en steeds meer Nederlandse moslims voelen zich niet meer thuis in hun eigen land. Dat een klein aantal zich daadwerkelijk afkeert van de Nederlandse normen en waarden is dus niet helemaal verwonderlijk. Ze krijgen geen respect van onze samenleving maar wel van de extreme Islam.

In dit soort processen lokt een misstand meestal weer een reactie uit zodat we in een neerwaartse spiraal zijn beland. Dit naar elkaar wijzen moet worden doorbroken. Dat kan door in alle geledingen te werken aan een samenleving met respect voor elkaar. Zodat er weer hernieuwd wederzijds vertrouwen groeit met de Moslimgemeenschap dat Nederland de moeite waard is om in te leven en te investeren in de toekomst.

Natuurlijk verwachten we veel van de Moslimgemeenschap zelf bij het vroegtijdig signaleren van radicaliserende jongeren, maar we kunnen ze hierbij wel helpen. Bijvoorbeeld met een gedegen Nederlandse Imanopleiding en ook dat deze Imans de (goedkope) ingevlogen Imans kunnen vervangen. Goed geschoolde en geïntegreerde Imans kunnen wel tegenwicht bieden aan de extreme uitleg van de Koran.
In vergelijking met de uitzichtloze situatie van jongeren in de verpauperde getto’s van de Parijse banlieues, is de situatie in Nederland niet zo erg. Maar ook hier kan hun toekomstperspectief worden verbeterd, bijvoorbeeld door betere scholing, stageplekken en werk. Als we ook op deze wijzen het probleem van extreme Islam benaderen, wordt onze samenleving er zeker beter van.

Harrie Winteraeken
(voorzitter van het Vredesplatform Heerlen en HeerlenMondiaal)

Ps. Dit stukje heb ik geschreven naar aanleiding van de discussie in Café Mondiaal van 5 februari 2015.
Ps 2. Voor de helft is dit stukje gepubliceerd op 12 februari 2015 op de opiniepagina in de regionale dagbladen Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger onder de titel ‘Moslimjongeren toekomst bieden’.




Geen opmerkingen: