maandag 31 januari 2022

Fietsen in het winkelcentrum van Heerlen moet toegestaan blijven.

Fietsen in het winkelcentrum van Heerlen.

Al een aantal jaren is fietsen toegestaan in het winkelcentrum van Heerlen. En er is ook al regelmatig weerstand tegen, onder andere van de Bewonersraad Heerlen Centrum. Zo heeft de Bewonersraad in oktober 2017 al een enquĂȘte hierover gehouden. Onlangs vroeg de gemeente aan het bestuur van de Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg om advies en haar standpunt, dit omdat via vragen uit de gemeenteraad het fietsen in het winkelcentrum weer ter discussie was gesteld.

De Fietsersbond is van mening dat de bestaande situatie gehandhaafd dient te worden. Daarmee is het standpunt over het wel mogen fietsen in het winkelcentrum van Heerlen niet is gewijzigd. Op de eerste plaats is het een fijne manier om in het centrum op je bestemming te komen.

Van belang is dat de fietser zich wel gedraagt als gast ten opzichte van de voetgangers en deze ook voorrang geeft. Dat betekent dat de fietser zijn snelheid aanpast, dus langzaam fietst als er voetgangers in de nabijheid zijn. Bij grotere drukte zelfs afstapt.

We beseffen dat niet iedere fietser hiervan doordrongen is. Wellicht dat dit uitgangspunt goed bekend wordt gemaakt. De Fietsersbond roept dan ook via deze weg fietsers daartoe op, mede omdat het niet vanzelfsprekend is dat het fietsen blijft toegestaan als er zich te vaak incidenten voordoen. Het zou echter erg jammer en voor de Fietsersbond moeilijk te accepteren zijn als alle fietsers uit het winkelcentrum worden geweerd omdat een klein gedeelte zich niet voldoende aanpast aan de voetgangers.

De gemeente zou een algemene snelheidsbeperking in het winkelcentrum van bijvoorbeeld 10 km/uur kunnen overwegen. Borden zullen wellicht ook enige indruk maken hoewel we allemaal weten dat handhaving op snelheid moeilijk is. Maar wellicht is dit een optie.

De Fietsersbond vindt dat de toegankelijkheid van het winkelcentrum beperkt moet blijven tot fietsers. Het risico dat scooters, bromfietsen en ook snorfietsen te hard rijden, maakt het niet gewenst dat deze in het winkelcentrum mogen rijden. Het handhaven zou wel een impuls mogen krijgen.

Overigens denkt de Fietsersbond dat er meer overlast veroorzaakt en/of ervaren wordt door de auto’s, vrachtauto’s en bestelbussen die de winkels bevoorraden. Dit zijn ook gasten in het centrumgebied.

Het in het winkelcentrum mogen fietsen maakt het natuurlijk aantrekkelijker om per fiets het winkelcentrum te bezoeken. Het bevordert daarmee het gebruik van de fiets en wellicht vermindert het ook de automobiliteit naar in/rondom in het centrum. Dat is vanwege de luchtkwaliteit, het energiegebruik en gezonder leven daarmee ook een gemeentelijk beleidsdoel.

In veel Nederlandse winkelcentra is het fietsen toegestaan. De Fietsersbond is dan ook van mening dat dit ook in Heerlen en Parkstad Limburg het geval moet zijn/blijven. In het bijzonder denken we ook aan de winkelcentra van Hoensbroek en Heerlenheide. Uit een evaluatie van een paar jaar geleden is overigens ook gebleken dat de communicatie naar de burgers over het gewenste fietsgedrag en de handhaving op het misdragen van verkeersdeelnemers verbeterd moeten worden.

 

 

 

zondag 30 januari 2022

De Limburger volgt waarschuwingen eigen columnisten nog niet op.

Dagblad De Limburger volgt waarschuwingen van eigen columnisten nog niet op.

Marco van Kampen schreef in Aan de Kant van maandag 17-1 een column die mij erg aansprak. Centraal stond het verzet van het ‘redelijke midden’, van mensen die ‘zelden figureren in de krantenartikelen’. De ‘zwijgende meerderheid’ krijgt weinig publiciteit vergeleken met de ‘loeiende minderheid op het Museumplein’.

En ik draai de bladzijde om: een artikel van bijna een kwart pagina over de lijsttrekker voor Forum voor Democratie in Heerlen. Elke andere partij moet het doen met een enkel kolommetje van zo’n 5-6 cm (60-70 woorden) in de rubriek ‘Om de hoek’. Het artikel voor FvD is vijf keer zo groot. Mooie publiciteit, zonder enige kritiek voor een partij die met zijn provocaties een gevaar vormt voor onze democratie en rechtstaat. Ik neem aan dat de column van Marco van Kampen en ook die van Johan van de Beek van afgelopen zaterdag 15-1 op het bureaublad van iedere nieuwsredacteur van de krant wordt geplakt.

ps.: FvD wil de rest van de lijst nog niet bekend geven. Daar wordt mee gewacht. Ik denk dat men daar nieuwe publiciteit mee wil genereren. Eens effe afwachten of de nieuwsredactie van Parkstad daaropin gaat.

ps. 2: FvD krijgt op 31-1 weer publiciteit in de vorm van een gewoon krantenartikel waarin de nu vier lijsttrekkers in Limburg worden gepresenteerd, waarbij de Heerlense lijsttrekker weer extra aandacht krijgt. Het artikel is wel wat kritischer naar de inhoud van FvD toe.



 

 

zaterdag 29 januari 2022

3-2 Cafe Mondiaal: 'Lesbos en een falend vluchtelingenbeleid'

Persbericht – aankondiging

Café Mondiaal, 73ste aflevering

Donderdag 3 februari, aanvang 19.30 uur.

Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen-centrum

Gespreksthema: ‘Lesbos en een falend vluchtelingenbeleid’

Will Janssen vertelt over zijn bezoek aan Lesbos

In het najaar 2020 is het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos wereldnieuws. De mensonterende situatie escaleerde met een grote brand. Tegelijkertijd zijn er ook in onze omgeving initiatieven om 500 vluchtelingkinderen naar Nederland te halen. We zijn nu anderhalf jaar verder. Zijn er verbeteringen te constateren?

Deze CafĂ© Mondiaal start met een (korte) inleiding van Will Janssen. Hij is in oktober 2021 als vrijwilliger voor de Stichting ‘Because We Carry’ een week naar Lesbos geweest. Hij wil graag zijn ervaringen met ons delen. 

In het daarop volgende gesprek zal ook de actuele vluchtelingenproblematiek aan de orde komen. Op talrijke plekken aan de grenzen van de Europese Unie zijn er grote problemen, denk aan Wit-Rusland – Polen, de eilanden in de Middellandse Zee, Afghanistan, Frankrijk versus Engeland. Strijdig met alle afspraken over de opvang van vluchtelingen worden mensen met geweld teruggestuurd, de zogenaamde ‘push backs’. Ook in Nederland is de opvang van vluchtelingen nog steeds actueel. Overal zijn de mensenrechten van de vluchtelingen in het geding.

We willen deze Café Mondiaal met elkaar spreken over hoe wijzelf kunnen bijdragen aan het verbeteren van de situatie van de vele mensen die een uitzichtloos bestaan lijden of slachtoffer zijn van politieke druk.


Voor deze bijeenkomst zijn de dan geldende Coronamaatregelen voor de horeca van toepassing. Maximaal 25 personen. Zo mogelijk van te voren aanmelden bij hwinteraeken@hotmail.com

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·       Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Platform Vluchtelingenbelang Europa, de Andreasparochie Heerlerbaan, Amnesty International afdeling Parkstad Limburg en HeerlenMondiaal. Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken het gesprek leiden.

 

·       Will Janssen verzorgt de inleiding voor deze bijeenkomst. Hij is 84 jaar oud en inwoner van Voerendaal. In oktober 2021 was Will een week op Lesbos voor de Stichting ‘Because We Carry’. 

 

·       De Stichting ‘Because We Carry’ gelooft dat je zelf de verandering moet zijn die je graag ziet in de wereld. Daarom gaan er via BWC wekelijks teams van vrijwilligers naar Lesbos om daar vluchtelingen te helpen. Naast het uitdelen van het broodnodige zoals eten, tenten en droge kleren, proberen de teams van BWC ook een glimlach, respect en wat hoop te brengen. Ze houden van daadkrachtige naastenliefde en het motto is dan ook #nietlullenmaarpoetsen.

Om de hulp zo relevant en efficiĂ«nt mogelijk te laten zijn, wordt er ter plekke bepaald waar het meeste behoefte aan is. Voor het handen-uit-de-mouwen-werk hebben ze goedkeuring van de UNHCR en ze werken dagelijks intensief samen met andere hulporganisaties, zoals o.a. ‘Movement On The Ground’ en ‘The Giving Food Truck’.

Voor de deelname aan deze avond kunt u een vrije gave geven. Voor mensen die niet kunnen deelnemen maar wel willen doneren: kijk op www.becausewecarry.org

 

·       In de nacht van 8 op 9 september 2020 is er op grote schaal brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Het is de escalatie van protesten en wanhoop van de daar verblijvende vluchtelingen tegen de mensonterende omstandigheden in het kamp en het ontbreken van perspectief op een beter bestaan. Zo’n13.000 mensen, onder wie ook veel kinderen moesten op straat bivakkeren. Er komt vrij snel een nieuw tentenkamp en er zijn ook veel spontane hulpacties. Maar een structurele oplossing is er nog niet. Daarbij staat het kamp Moria niet alleen. Op diverse Griekse eilanden zijn vergelijkbare kampen die zwaar overbevolkt zijn en een totaal gebrek aan voorzieningen hebben. Ook Malta, Lampedusa, ItaliĂ« en Spanje hebben te maken met vluchtelingenstromen die ze niet aankunnen.