donderdag 23 mei 2019

Migratiemuseum sluit op 30 mei. En hoe dan verder?


Migratiemuseum sluit op 30 mei.


Het Migratiemuseum, dat een succesvol bestaan heeft met veel verrassende activiteiten in en voor onze regio en stad, gaat op 30 mei aanstaande op haar locatie aan het Maanplein sluiten. Dus wie hier nog belangstelling voor heeft, wacht niet te lang. Het is best de moeite waard.

Kort samengevat stelt het Migratiemuseum Heerlen zich voor: ‘Samen met ex-koempels en hun nazaten, met oude en nieuwe migranten, met oude en jonge stadsbewoners en met een groep enthousiaste vrijwilligers ontstaat een levende kijkshop over de vorming in de tijd van de mijnen van een migrantenstad. Het samenleven en werken toen blijkt een spiegel voor de stad van nu. Bezoekers komen met herinneringen, hun liefste souvenirs van ondergronds of uit oude en verse thuislanden. Een plek om de ander te kunnen vertellen over wel en wee van wat je leven bepaalde of zin gaf. Een plek die gaandeweg laat zien hoe diverse groepen uit vele streken van Nederland en verder weg op elkaar aangewezen waren, het leven oppakten en samen de klus klaarden. De ‘koempelmentaliteit’ ontstond, waar men nu opnieuw – ook in het museum - naar zoekt. Een plek waar mensen elkaar blijken te kunnen ontmoeten en energie voor de nieuwe stad delen.
‘Koempelmentaliteit’ en ‘niet bang zijn’: twee elementen die onze samenleving van nu dringend nodig heeft.

HeerlenMondiaal, platform van mondiale groepen in Heerlen, heeft per brief bij het College van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad van Heerlen aandacht gevraagd voor de toekomst van het Migratiemuseum Heerlen. HeerlenMondiaal hoopt samen met het Migratiemuseum dat deze sluiting voorlopig zal zijn.

HeerlenMondiaal is actief betrokken bij het Migratiemuseum Heerlen. Ook zij willen graag dat dit pop-up museum met het devies ‘niet bang zijn’ behouden blijft voor de stad en – wellicht in een andere vorm – in de nabije toekomst wordt voortgezet.

HeerlenMondiaal heeft B&W en de gemeenteraad verzocht om op korte termijn voorzieningen te treffen om de continuïteit van dit lovenswaardige initiatief te waarborgen. Er is gebleken dat het Migratiemuseum op korte termijn behoefte heeft aan een depot om dat wat nu is tentoongesteld, op te slaan. Hierover is het museum al in gesprek met het Mijnmuseum. Wellicht kan de gemeente hierin faciliteren. Tevens is een programmabudget zeer nuttig om tussentijds grote en kleine activiteiten in de stad te blijven organiseren. De ‘vrijheidsmaaltijd’ die het Migratiemuseum op Bevrijdingsdag organiseerde is daarvan een succesvol voorbeeld.
 
Ondertussen zal het Migratiemuseum met alle Limburgse musea en archieven, maar ook gemeentes en de Provincie Limburg in gesprek gaan over de continuïteit van het museum, maar ook over het mogelijk invullen van behoeftes van deze gesprekspartners. De gedachten van initiatiefneemster Milena Mulders gaan hierbij in de richting van een 'zwervend museum' in fase 3, toewerkend naar een (semi)permanente plek in fase 4.

Geen opmerkingen: