vrijdag 30 maart 2018

5-4 Café Mondiaal thema: Geld voor verbetering



Persbericht

Café Mondiaal, 49ste aflevering
Donderdag 5 april, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen-centrum

Gespreksthema: ‘geld voor verbetering’.

Geld is machtig. Wie geld heeft, kan dat inzetten voor verbetering van slechte economisch maatschappelijke situaties. Mee bewerkstelligen dat bedrijven gaan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Streven naar winst met schone handen. Deze Café Mondiaal wordt gesproken over het inzetten van kapitaal, vermogen, beleggen in aandelen om het handelen van het bedrijfsleven te beïnvloeden.

Een paar jaar terug heeft de Steungroep Indianen in Brasil actie gevoerd tegen het Nederlandse internationaal opererende bedrijf Arcadis dat betrokken was bij het voor milieu en mensenrechten gigantische en desastreuze stuwdamproject Belo Monte in Brazilië. Met een oproep aan dit bedrijf om zich terug te trekken uit dit project.

Regelmatig voert de pressiegroep Jewish Voice for Peace in de Verenigde Staten actie tegen bedrijven die in Israël werkzaamheden uitvoeren die het Palestijnse conflict verscherpen (bijvoorbeeld betrokken zijn bij meer Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied of de muur met grensbewaking). Zij roepen dan op om aandelen uit deze bedrijven terug te trekken. Een vergelijkbaar voorbeeld zijn de acties tegen het tot eind 2016 ook in Limburg actieve Franse bedrijf Veolia dat ook op negatieve wijze in Israël actief was.
En met een demonstatie op 23 december jl. vroegen enkele honderden mensen in Heerlen het ABP te stoppen met investeren in het moederbedrijf Engie Electrabel van de Belgische kerncentrales in Tihange en Doel.

Naast publieksacties kan ook via de inzet van vermogen en in het bijzonder van aandelen het bedrijfsleven worden aangezet tot verbetering van hun gedrag en handelen. Nogal wat bedrijven zijn daar gevoelig voor. De banken ASN en Triodos Bank profileren zich hiermee.



We zullen deze Café Mondiaal speciaal focussen op het ABP. Het pensioenfonds is een grote vermogensbeheerder die opereert op wereldschaal. Het belegd vermogen bedraagt bijna € 400 miljard. Het ABP geeft aan dat ze zorgvuldig omgaan met dit vermogen. Zo liet het ABP onlangs weten dat het pensioenfonds niet meer investeert in de tabaksindustrie en in kernwapens. Daarmee zetten ze een stap verder dan het eerder gehanteerde uitgangspunt dat ABP het acceptabel vindt om aandelen te hebben in bedrijven die binnen wettelijke kaders opereren. Zo beleggen ze al langer niet in bedrijven die van doen hebben met de verboden klusterbommen.
 
Wanneer handelt volgens het ABP een bedrijf maatschappelijk onverantwoord? Wanneer is een actieve opstelling als aandeelhouder de beste tactiek om maatschappelijk ongewenst handelen van een bedrijf ‘van binnen uit’ veranderd te krijgen? Wanneer is het beter om de desinvesteren? Hoe staat het ABP tegenover het speculeren met voedsel? Kan het ABP (nog meer) een voorbeeldfunctie hebben? En van vinden ‘wij’, bezoekers van deze Café Mondiaal daarvan?

zondag 25 maart 2018

30-3 viering Goede Vrijdag HeerlenMondiaal


Persbericht

30 maart: HeerlenMondiaal organiseert Goede Vrijdagviering

Solidariteitsviering over lijden, mensenrechten, strijd en inzet en verbondenheid.
 
HeerlenMondiaal, dat zich bezig houdt met mondiale thema’s, organiseert sinds jaren een Goede Vrijdagviering. Goede Vrijdag valt dit jaar op 30 maart as. Met zijn kruisiging is Jezus van Nazareth verbonden aan deze dag. Hij kreeg te maken met bruut geweld, zoals zoveel mensen voor hem en na hem. Jezus is ook een persoon die ons laat zien wat onderlinge verbondenheid en solidariteit kan betekenen.

Dit jaar staat de Goede Vrijdagbijeenkomst in het teken van de Afrikaanse Ubunto-levensfilosofie en het Vastenactie-hongerdoek ‘Ik ben omdat wij zijn’ van de Nigeriaanse kunstenaar Chidi  Kwubiri.
Guus Prevoo, projectleider Vastenactie zal ons aan de hand van dit hongerdoek, dat vooral ‘solidariteit’ uitbeeldt, door de viering leiden.


·         Plaats: Savelbergklooster, Gasthuisstraat 2, Heerlen.

·         Programma:
14.30 uur: ontvangst met koffie / thee.
15.00 uur: welkom – viering met muzikale omlijsting.
Vanaf ± 15.45 uur: gelegenheid tot napraten.



Vanzelfsprekend is iedereen van harte welkom.


zaterdag 17 maart 2018

GroenLinks verkiezingscampagne met affiches





Zo, ondanks het toch wel erg onaangename weer mijn laatste 30 foldertjes bezorgd in de Montfortstraat in Hoensbroek (waar ik lang gewoond heb).
En verder zal wel niet iedereen op de Esschenweg langs komen om mijn affiches te bewonderen? Via de blog krijgt mijn reclame voor GroenLinks en in het bijzonder nummer 2 Karin van Doormaal toch nog enige bekendheid.
Zelf geen affiches kunnen bemachtigen? Dan kopieer deze foto's maar.

GroenLinks Heerlen probeert vertrouwen waar te maken.


GroenLinks verwacht in Heerlen fors te kunnen groeien bij deze gemeenteraadsverkiezingen. We hopen dat de kiezers die verleden jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen op GroenLinks hebben gestemd, dat nu weer doen. En dat dit nu nog meer mensen doen.
Wij zullen er dan ook alles aan doen om het vertrouwen wat de kiezers in GroenLinks stellen, ook waar te maken. En wat nu niet in orde is in onze samenleving ook te veranderen, te verbeteren. Om zo te proberen de zorgen voor onze toekomst te verminderen.
Natuurlijk nemen we veel 'hooi op onze vork'. Veel van de zaken die we in dit filmpje aan de orde stellen, zullen we ook samen moeten doen. En er zal ook weerstand zijn. Maar we zijn ervan overtuigd dat we een positieve beweging en verandering krijgen in Heerlen. Niet alleen zelfredzaamheid maar SAMENREDZAAMHEID.
Stem dus op 21 maart GroenLinks.

Harrie Winteraeken

vrijdag 16 maart 2018

Heerlen scoort slecht op gebied van duurzaamheid en duurzame mobiliteit



Onderzoeken tonen aan: op gebied van duurzaamheid en duurzame mobiliteit scoort Heerlen slecht.

Sterk GroenLinks is hard nodig in Heerlense gemeenteraad voor inhaalslag.

1.      Heerlen scoort het slechtst wat betreft duurzaamheid.
De gemeente Heerlen scoort het slechtst in Nederland als het gaat om duurzaamheid. Natuur en Milieu heeft in een studie onder de 42 grootste stedelijke gemeenten gekeken hoe ze het doen op het gebied van energie, mobiliteit en afval. Heerlen bungelt helemaal onderaan de lijst. Waar de beste vijf gemeenten een score van gemiddeld bijna 70 % hebben, scoort Heerlen 18 %. Sittard, dat derde van onder staat, scoort nog 27 %.

Het is duidelijk, dat Heerlen duurzaamheid hoog op de agenda moet zetten. Opvallend is dat Heerlen zelfs geen groene stroom inkoopt, ondanks dat dit niet veel duurder hoeft te zijn dan grijze stroom.
GroenLinks lijsttrekker Ewout Tijdeman geeft aan dat net zoals bij andere vergelijkende onderzoeken er voor Heerlen wel wat ‘verzachtende  omstandigheden’ zullen zijn, maar goed is het in Heerlen zeker niet en in ieder geval voor verbetering vatbaar: “Heerlen heeft alle ingrediënten om koploper te worden op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. Daarom zal GroenLinks inzetten op duurzaamheid en die politiek keuzes maken die nodig zijn om de kansen die er liggen te benutten. De doelstellingen, verwoord in ‘Pallet 3.0’ zijn daarin voor GroenLinks de absolute ondergrens en waar mogelijk zullen we het tempo en de intensiteit nog opvoeren!”

2.      Heerlen scoort slecht op duurzame mobiliteit.
In opdracht van Natuur & Milieu, Fietsersbond, Milieudefensie, MENSenSTRAAT, Rover, Longfonds en Wandelnet heeft CE Delft de ‘Benchmark actieve, gezonde, duurzame mobiliteit gemeenten’ uitgevoerd. In dit rapport worden 30 gemeenten onderling vergeleken. Ook hier scoort Heerlen over het algemeen beneden de maat.
Wat betreft luchtvervuiling door het verkeer scoort Heerlen bij de slechtste vijf gemeenten voor de uitstoot van CO2- en fijnstof en is achtste voor Stikstofoxiden. Het percentage verplaatsingen met de fiets is in Heerlen met 12 % veruit het laagst van Nederland. Wel scoort Heerlen het hoogst van Nederland met het percentage verplaatsingen te voet: 27 % doen we lopend. Met de trein reizen doen we weer het minst in Nederland: 5 %. En met de bus verplaatsen we ons in slechts 3 % van de gevallen (daarbij scoren we overigens nog gemiddeld).
Het gemiddelde parkeertarief in het winkelcentrum is in Heerlen met € 2,00 per uur het op twee na laagste. (En dan nog klaagt het winkelbedrijf steen en been.)

Lijsttrekker Ewout Tijdeman waardeert het dat Heerlen een van de ‘sociaalste’ gemeenten van Nederland is en dat moet ook zo blijven. Maar wat duurzaamheid betreft moet Heerlen toch echt een positieve wending maken: “een sterk GroenLinks in de gemeenteraad kan hier de noodzakelijke omslag betekenen”.

***************************************************************************
Aanvullende informatie: 

Het op 22 februari jl. gepubliceerde onderzoek van Natuur & Milieu: https://www.natuurenmilieu.nl/wp-content/uploads/2018/02/180222-Rapport-Quickscan-gemeenten.pdf.

Het in opdracht van de Natuur & Milieu, Fietsersbond, Milieudefensie, MENSenSTRAAT, Rover, Longfonds en Wandelnet door CE Delft uitgevoerde onderzoek de ‘Benchmark actieve, gezonde, duurzame mobiliteit gemeenten’:  https://www.ce.nl/assets/upload/file/Rapporten/2018/4N74/CE_Delft_4N74_Benchmark_actieve_gezonde_duurzame_mobiliteit_gemeenten_DEF.pdf  

Scores Heerlen:

  • bij de slechtste vijf gemeenten voor de uitstoot van CO2- en fijnstof door het wegverkeer en achtste voor Stikstofoxiden.
  • Geluid en verkeersveiligheid (fietsslachtoffers) in de middenmoot. 
  • Het percentage verplaatsingen met de fiets is in Heerlen met 12 % veruit het laagst van Nederland. Het gemiddelde ligt op ± 33 %.
  • Het aantal meter vrijliggend fietspad per ha woonoppervlak is in Heerlen het laagst van Nederland. Heerlen 66 meter, op een na laagste Maastricht 85 meter en landelijk is het gemiddelde ± 130 meter.
  • Heerlen scoort het hoogst van Nederland met het percentage verplaatsingen te voet: 27 % doen we lopend.
  • Met de trein reizen is het minst in Nederland: 5 %. Het gemiddelde is met 13 % 2,5 keer zo veel. 
  • Met de bus verplaatsen we ons in slechts 3 % van de gevallen (daarbij scoren we overigens nog gemiddeld).
  • Het gemiddelde parkeertarief in het winkelcentrum is in Heerlen met € 2,00 het op twee na laagste.
  • Het aantal inwoners dat bereikbaar is per fiets in 15 minuten als percentage van het aantal inwoners bereikbaar per auto in 15 minuten vanuit het centrum van de gemeente: in Heerlen is dit het minste met slechts 10 %. Het beste scoort Amsterdam met 74 %. Het gemiddelde is ± 30 %.


Waar de SP in het verkiezingsprogramma § energie en duurzaamheid bij ‘duurzame energiebronnen zoals zonne- en bodemenergie’ stelt: ‘Heerlen moet haar voorsprong op dit gebied vasthouden en verder uitbouwen’, wijzen deze onderzoeken uit dat Heerlen helemaal het geen voorsprong heeft.