vrijdag 30 maart 2018

5-4 Café Mondiaal thema: Geld voor verbetering



Persbericht

Café Mondiaal, 49ste aflevering
Donderdag 5 april, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen-centrum

Gespreksthema: ‘geld voor verbetering’.

Geld is machtig. Wie geld heeft, kan dat inzetten voor verbetering van slechte economisch maatschappelijke situaties. Mee bewerkstelligen dat bedrijven gaan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Streven naar winst met schone handen. Deze Café Mondiaal wordt gesproken over het inzetten van kapitaal, vermogen, beleggen in aandelen om het handelen van het bedrijfsleven te beïnvloeden.

Een paar jaar terug heeft de Steungroep Indianen in Brasil actie gevoerd tegen het Nederlandse internationaal opererende bedrijf Arcadis dat betrokken was bij het voor milieu en mensenrechten gigantische en desastreuze stuwdamproject Belo Monte in Brazilië. Met een oproep aan dit bedrijf om zich terug te trekken uit dit project.

Regelmatig voert de pressiegroep Jewish Voice for Peace in de Verenigde Staten actie tegen bedrijven die in Israël werkzaamheden uitvoeren die het Palestijnse conflict verscherpen (bijvoorbeeld betrokken zijn bij meer Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied of de muur met grensbewaking). Zij roepen dan op om aandelen uit deze bedrijven terug te trekken. Een vergelijkbaar voorbeeld zijn de acties tegen het tot eind 2016 ook in Limburg actieve Franse bedrijf Veolia dat ook op negatieve wijze in Israël actief was.
En met een demonstatie op 23 december jl. vroegen enkele honderden mensen in Heerlen het ABP te stoppen met investeren in het moederbedrijf Engie Electrabel van de Belgische kerncentrales in Tihange en Doel.

Naast publieksacties kan ook via de inzet van vermogen en in het bijzonder van aandelen het bedrijfsleven worden aangezet tot verbetering van hun gedrag en handelen. Nogal wat bedrijven zijn daar gevoelig voor. De banken ASN en Triodos Bank profileren zich hiermee.



We zullen deze Café Mondiaal speciaal focussen op het ABP. Het pensioenfonds is een grote vermogensbeheerder die opereert op wereldschaal. Het belegd vermogen bedraagt bijna € 400 miljard. Het ABP geeft aan dat ze zorgvuldig omgaan met dit vermogen. Zo liet het ABP onlangs weten dat het pensioenfonds niet meer investeert in de tabaksindustrie en in kernwapens. Daarmee zetten ze een stap verder dan het eerder gehanteerde uitgangspunt dat ABP het acceptabel vindt om aandelen te hebben in bedrijven die binnen wettelijke kaders opereren. Zo beleggen ze al langer niet in bedrijven die van doen hebben met de verboden klusterbommen.
 
Wanneer handelt volgens het ABP een bedrijf maatschappelijk onverantwoord? Wanneer is een actieve opstelling als aandeelhouder de beste tactiek om maatschappelijk ongewenst handelen van een bedrijf ‘van binnen uit’ veranderd te krijgen? Wanneer is het beter om de desinvesteren? Hoe staat het ABP tegenover het speculeren met voedsel? Kan het ABP (nog meer) een voorbeeldfunctie hebben? En van vinden ‘wij’, bezoekers van deze Café Mondiaal daarvan?

Geen opmerkingen: