dinsdag 22 maart 2016

25-3 Goede Vrijdag viering HeerlenMondiaal



Persbericht






Goede Vrijdag bij HeerlenMondiaal – 25 maart 2016

Solidariteitsviering rondom het thema ‘Water, bron van Leven en Dood’

Informatie – bezinning – actie.

Een aantal groepen in Parkstad Limburg dat zich, verenigd binnen HeerlenMondiaal, bezig houdt met mondiale thema’s, viert sinds jaren samen de Goede Vrijdag. Goede Vrijdag gaat over lijden, mensenrechten, strijd en inzet, verbondenheid en solidariteit. De naam van Jezus van Nazareth is verbonden aan deze dag. Hij kreeg te maken met bruut geweld, zoals zoveel mensen voor hem en na hem. Jezus is ook een persoon die ons laat zien wat onderlinge verbondenheid en solidariteit kan betekenen.

Dit jaar staat de bijeenkomst in het teken van Oeganda en ‘mensen op de vlucht’.
 
·         Plaats: Luciushof, Putgraaf 3, Heerlen – centrum.
·         Programma:
14.30 uur: ontvangst met koffie en welkom.
15.00 uur: viering geleid door Guus Prevoo met muzikale omlijsting.
± 15.45 uur: gelegenheid tot napraten.
·         Toegang gratis.
·         Meer informatie: Ans Houben.

Met vriendelijke groet,
Namens HeerlenMondiaal en het Dekenaal Missionair Beraad:

Harrie Winteraeken en Ans Houben

Ans Houben
tel. nr. 045 541 24 48
e-mailadres: ajhouben@hetnet.nl

donderdag 17 maart 2016

Samenleving mag van rechter verder verruwen.



De Limburgse kranten berichtten op 10 maart jl. dat een beledigende uitspraak toelaatbaar wordt geacht als deze wordt gedaan in een politiek context. Een aanhanger van Geert Wilders had in 2010 tijdens een anti-islamdemonstratie in Berlijn gezegd dat “Arabieren fervente kontenbonkers zijn die ook kleine jongens neuken”. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat iemand ‘in een politieke context zaken aan de orde moet kunnen stellen’. “Ook als zijn uitlatingen kunnen kwetsen, choqueren of verontrusten”. Het hof vindt de uitspraken weliswaar beledigend, maar het is belangrijk dat de spreker ze zei tijdens een interview bij een demonstratie. De rechters spreken daarom van uitspraken in het ‘maatschappelijk debat’ en noemen ze zelfs niet ‘onnodig grievend’.

Ik erken graag, zoals ook in eerdere min of meer vergelijkbare zaken is gebeurd, het grote belang van de vrijheid van meningsuiting voor politici. Maar eerdere uitspraken gaan er ook vanuit dat een politicus een grotere verantwoordelijkheid heeft dan andere burgers. Het Europese Hof ging er in drie eerdere uitspraken juist vanuit dat politici hun woorden moeten wegen, gezien de gevolgen die ze kunnen hebben omdat ze het hele volk aanspreken. Politici mogen dus niet zomaar wat roepen omdat het lekker bekt, zodat hun aanhangers kunnen vinden dat ‘alleen zij zeggen waar het op staat’. De bovenstaande uitspraak is buitenproportioneel, kweekt een ongezonde stemming en zaait tweedracht in de samenleving. De sfeer wordt erdoor verziekt en er treedt verharding op tussen mensen, daar waar toenadering nodig is.

Ik vind dat de Amsterdamse rechters hier dwalen, misschien niet in hun juridische keuze voor de vrijheid van meningsuiting, maar wel in de bedoeling van dit uitgangspunt in relatie tot de andere beperkende omgangsvormen. We raken steeds verder in een neerwaartse spiraal. Het is niet de bedoeling van de wetgever geweest dat de samenleving stelselmatig verruwd en dat we vanuit de vrijheid van meningsuiting iedereen ongefundeerd voor rotte vis mogen uitmaken.
En waar ligt nu de grens voor de politicus én voor de burgers? Als de politicus voorop mag lopen bij de verruwing, omdat hij daarmee politiek winst kan boeken, dan mogen gewone mensen daar gewoon in volgen? Met de sociale media als spreekbuis voor ieder ‘interview’ bij een ‘eenpersoonsdemonstratie’ mag dus blijkbaar alles uitgebraakt worden? Moet dan iedere discussie verworden tot een ordinaire scheldpartij? Ik blijf in ieder geval geloven in politiek correct taalgebruik. Omdat ik ervan overtuigd ben dat dit beter is voor onze samenleving.
 

ps.: Op vrijdag 18 maart start de strafzaak tegen Geert Wilders over zijn 'minder minder Marokkanen-uitspraak. Of deze uitspraak van het Gerechtshof van Amsterdam hier nog op van invloed is?

maandag 14 maart 2016

29-3 Café Mondiaal: referendum Associatieverdrag Oekraïne



Café Mondiaal, 29ste aflevering.
Dinsdag 29 maart, aanvang 19.30 uur.
Café Frits Pelt, Pancratiusplein, Heerlen – centrum.



Op 6 april wordt het referendum gehouden over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Een verrassend onderwerp voor een referendum. Het initiatief voor dit referendum werd genomen door het comité ‘Geenpeil’. Geenpeil komt voort uit het Burgercomité-EU, weblog Geenstijl en het Forum voor Democratie van eurocriticus Thierry Baudet. Dit zijn niet direct organisaties waar HeerlenMondiaal zich sterk mee verbonden voelt. Maar ze zijn blijkbaar wel in staat om voor dit referendum afgelopen najaar in vrij korte tijd 450.000 handtekeningen te verzamelen (voor een referendum zijn er 300.000 nodig). En het vraagstuk van referendum zelf verdient zeker onze belangstelling. Daarbij komt dat de meningen ver uiteenlopen. Een discussie waard dus.

We gaan dit referendum van verschillende zijden ‘aanvliegen’. Wat vinden we van de inzet van het instrument referendum? Een goede democratische oefening of een nutteloze actie? Zouden we de moeite nemen om te gaan stemmen, omdat de opkomst toch nooit boven de 30 % komt om het referendum geldig te krijgen? Of is je eigen keuze in ieder geval belangrijk? En kan je niet het risico nemen om te ‘verliezen’ mede door niet te stemmen?
Wat is de achterliggende bedoeling van Geenpeil? Alleen nobele neutrale democratische drijfveren? Of willen ze ‘Europa’ een hak zetten? En bieden ze voor Eurosceptici en de anti-Europese beweging hiermee een podium? En als je in het ‘andere kamp’ zit, moet je dan automatisch ‘voor’ stemmen?

Het is een raadplegend referendum over een overeenkomst die al door alle landen is geratificeerd. Mocht ‘nee’ de uitkomst zijn, wordt dan die goedkeuring weer ingetrokken? Doorbreekt Nederland daarmee de vereiste unanimiteit waardoor het hele verdrag van tafel gaat? Of kunnen kabinet en parlement het verdrag tegen de wil van het volk laten voortbestaan? De hoon van Geenstijl, maar ook van meer democratisch ingestelde mensen zal ongekend groot zijn.

En dan het Associatieverdrag zelf? Wat houdt het in? Wat is de bedoeling? Een gewoon handelsverdrag waar alle partners economische beter van worden, of is het meer? Wat voor voorwaarden zijn er aan verbonden? Gaat het uit van kapitalistische vrijhandel of duurzaam maatschappelijk verantwoord ondernemen? Moeten Mensenrechten worden gerespecteerd?
Dat brengt ons op de Oekraïne zelf. Is het daar een en al corruptie wat de klok slaat? Of is de Oekraïne zichzelf langzaam aan het verbeteren en vraagt dat proces om ondersteuning?

En biedt dat verdrag de Oekraïne ook toekomstperspectief op het lidmaatschap van de Europese Unie? President Petro Porosjenko van de Oekraïne heeft daar al hoge verwachtingen over uitgesproken. Maar onze Mark Rutte houdt de boot af. En is een Oekraïne dat wel aan de voorwaarden van het lidmaatschap voldoet, ook welkom in de EU? Of wordt dat het volgende ‘kapitalistische vreetfestijn dat profiteert van de schuldenhandel’ (LD/DDL 18-2)?
 
Dan zijn er nog wat geopolitieke argumenten, zoals hoe verhoudt de Associatieovereenkomst zich tot buurland Rusland, een grotere handelspartner van de EU én onderhevig aan handelsboycots? Houdt het verdrag Rusland buiten de deur of is het net een extra reden voor Vladimir Poetin om de (militaire) druk op de Oekraïne op te voeren?
En het Oekraïense volk, dat in meerderheid voor is? Ze hebben hiervoor gedemonstreerd op het Maidanplein. Deze opstand leidde in februari 2014 tot de val van de pro Russische president Victor Janoekovitsj. Laat je nu door tegen dit referendum te stemmen het Oekraïense volk in de kou staan?

Al met al is het referendum een ingewikkelde en veelzijdige kwestie. Kunnen we hierover een gefundeerd oordeel vellen? En als we gaan stemmen, welke argumenten gaan dan de doorslag geven? De doorwrochte analyse of de onderbuikgevoelens?
Voldoende stof voor een gesprek tijdens onze volgende Café Mondiaal…. Waarvoor u van harte bent uitgenodigd.

zaterdag 12 maart 2016

Wc-rollenactivist schiet in eigen voet



WC-rollenactivist schiet in eigen voet?

De campagnes voor en tegen de Associatieovereenkomst met de Oekraïne mogen vanzelfsprekend ook ludiek zijn. Humor is een essentieel onderdeel van ons leven waardoor men weer wat opveert in deze sombere tijden. En vaak hebben ook cabaretiers een engagement of boodschap.
Nu is onderbroekenlol niet mijn meest favoriete vorm van humor, maar een campagne voeren met wc-rollen met teksten tegen het Associatieverdrag moet zeker kunnen. Echter, vooral de voorstanders van de overeenkomst kunnen blij zijn met de actie van wc-rollenactivist Ruben Marsman uit Elst. Want wat doe je met het pleepapier vol teksten tegen dit verdrag: dig vaegs tig de vot d’r mit aaf (je veegt er je achterwerk mee af).