woensdag 24 december 2014

Wil coalitie PS eigenlijk helemaal geen windmolens in Limburg?




Motie windmolens aangehouden.

Tijdens de behandeling van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg 2014 hebben de partijen 50PLUS, PvdA, CDA, VVD en PvLD (waarvan ik de naam voluit niet weet, maar het is de afsplitsing van Cor Bosman van de PVV) een motie ingediend over de minimale afstand van windturbines tot woningen. Windmolens zijn nodig om in onze behoefte aan duurzame energie te voldoen. Echter, ook hier geldt vaak het beginsel van ‘niet in mijn voor- of achtertuin’. Nu zijn er best wel goede redenen om voldoende afstand te bewaren tot woningen en de belangrijkste zijn de geluidsbelasting en de slagschaduw. Maar de hiervoor genoemde partijen vonden dat in Limburg voor de afstand van windmolens tot woningen een Deense norm van toepassing moet zijn. Die Deense norm is ten minste 4 keer de maximale hoogte de bovenste tip van het rotorblad van de turbine.

Ik vroeg indiener Ludo Wijnands van 50PLUS via een interruptie of deze norm een aanzienlijk grotere afstand betekent dan voortkomt uit geluidbelasting en slagschaduw? En of verder dan de grens vanwege geluid en slagschaduw er geen onacceptabele milieuhinder van de molens mag worden verwacht?
Er leeft namelijk de verwachting dat met de Deense afstandsnorm, die aldaar in open landschap wellicht toch nog genoeg mogelijkheden oplevert, in Limburg niet of nauwelijks windmolens meer mogelijk zijn. En zo zou men via een motie de windmolens in Limburg nagenoeg willen uitbannen? 
Gelukkig waren Gedeputeerde Staten het er niet mee eens dat deze norm in het POL zou worden gehanteerd. De motie werd dan ook wijselijk aangehouden (en hopelijk daarmee afgeserveerd).

Want het was weer een aardig voorbeeld van politiek gedraai en gebrek aan moed. Wel onderschrijven dat windenergie van groot belang is voor onze toekomstige energievoorziening maar er niet aan willen meewerken omdat het wellicht stemmen kan kosten. Het wordt al moeilijk genoeg om voor onze samenleving om het afgesproken percentage duurzame energie te halen. Je zou van deze fracties beter verwachten. Maar indirect kan je de motie lezen alsof ze de Belgen gaan vragen of ze de krakkemikkige kerncentrales bij Tihange weer willen opstarten. Omdat dat verder weg ligt dan een windmolen aan de horizon.



Geen opmerkingen: