zondag 21 oktober 2012

Heerlense tippelzone wordt gesloten?

Heerlense tippelprostituees worden in de toekomst weer opgejaagd.

De kranten van vrijdag 12 oktober openen hun regionale editie Parkstad met het bericht dat Heerlen de tippelzone per 1 januari 2013 sluit. De tijden veranderen. Het aantal prostituees is gedaald tot acht en het aantal bezoekers 25 à 30 per avond. Dat is fors minder dan de 65 prostituees bij de opening nu 12 jaar geleden.
Indertijd golden er drie argumenten voor een tippelzone: hulpverlening, veiligheid en geen overlast elders in de stad (waarvoor een tippelverbod geldt). De SP heeft toen ook ingebracht dat de tippelprostitutie en het gebruik maken van deze vrouwen een moreel verwerpelijke activiteit is. Ik ben het daar mee eens, maar het is ook een beroep en prostitutie is een realiteit. Blijkbaar vinden B&W dat ze nu het morele aspect kunnen laten prevaleren. De tippelzone heeft zijn doelen bereikt en heeft goed gefunctioneerd. Het is echter een verkeerde conclusie dat de tippelzone nu zonder meer gesloten kan worden. Met het sluiten wordt naar de toekomst toe onvoldoende perspectief geboden voor zorg, veiligheid en mogelijke overlast. Het is een illusie dat met deze maatregel misbruik van de vrouwen wordt voorkomen. Sterker nog, de risico’s voor de resterende prostituees worden veel groter.
Want hebben de 8 prostituees van nu dan voldoende zelfredzaamheid en elders een veilige werkplek? Daar lijkt het niet op. De problematieken van deze prostituees zijn nog zeer vergelijkbaar met eertijds. Je zou verwachten dat B&W de faciliteiten en hulpverlening verminderen tot het op deze groep afgestemde niveau. Nee dus.
De prostituees worden niet alleen aan hun lot overgelaten, ze worden in de toekomst weer opgejaagd. Zo worden ze teruggeworpen op een zombiebestaan. Als tippelen in de hele stad wordt verboden, dan doet het beroepsverbod weer zijn intrede in Heerlen. Volgens B&W zal de politie (die toch om werk verlegen zat) streng handhaven: “De vrouwen riskeren aanhouding en de klanten een bestuurlijke dwangsom, beginnend met € 250 en oplopend tot € 10.000”.
Daarmee stopt Heerlen met het nemen van verantwoordelijkheid voor een maatschappelijk probleem en wordt het afgewenteld op buurgemeenten en kwetsbare vrouwen. De begrippen solidariteit en zorgzaamheid gelden volgens B&W niet voor iedereen die het nodig heeft. B&W zijn niet bezorgd om de vrouwen, alleen om de mogelijke overlast. Het is natuurlijk niet hip genoeg om het voor deze vrouwen op te nemen. Maar de socialisten onder hen zouden toch moeten weten dat voor deze vrouwen geldt: “Zuerst kommt das Fressen, dann die Moral” (Bertholt Brecht).


Geen opmerkingen: