dinsdag 9 oktober 2012

PvdA en FNV maken na verkiezingen ommezwaai.


Na de verkiezingen gunnen VVD en PvdA elkaar wat in tussenakkoord.

Voor de financiële behandeling van de begroting 2013 hebben VVD en PvdA bij de coalitiebesprekingen begin oktober een tussenakkoord bereikt. Daarbij hebben ze wederzijds compromissen gesloten en elkaar zo ook wat gegund. Op zich is daar niets mis mee. Zo werkt de coalitiepolitiek in Nederland.
Echter, hiermee wordt ook een kwalijk trekje van de politiek erg duidelijk. Namelijk dat er voor de verkiezingen vaak met grote stelligheid zaken worden beweerd, die later weer worden herroepen. Zo heeft dit tussenakkoord slechts enkele wijzigingen ten opzichte van het Lenteakkoord. De belangrijkste zijn het toch niet belasten van de reiskostenvergoeding en een overbruggingsregeling voor vutters met lagere inkomens dat het inkomensgat door het verschuiven van de WAO beperkt ongedaan maakt (beide maatregelen waren ook voor de verkiezingen al breed ter discussie).
Verder zijn de plannen voor verduurzaming ad € 155 miljoen weer geschrapt. Dat is vooral pijnlijk voor GroenLinks, voor een ‘groene’ Samsom en voor Nederland over het algemeen. Dit bewijst ook dat de lange termijn door de politiek, maar ook door de kiezer niet zo belangrijk wordt gevonden.

Voor het overige is het Lenteakkoord grotendeels ongeschonden gebleven. Het schrappen van de langstudeerboete is ook oké maar dat maakte geen deel uit van het Lenteakkoord.
Wat ik hier wil opmerken is dat de houding van de PvdA zeer sterk verschilt tussen nu en enkele maanden geleden. Nu wordt (terecht) het bereiken van een compromis een goede zaak gevonden. Maar herinnert u zich nog de grote verwijten van de PvdA richting de partners van het Lenteakkoord dat zij in een week tijd een veel uitgebreider en ten opzichte van de eerdere kabinetsplannen veel positiever compromis hadden bereikt? Vooral GroenLinks heeft sterk te lijden gehad onder de verwijten van de tegenstanders van het Lenteakkoord.

Niet alleen de PvdA heeft zich in mijn ogen op dit gebied misdragen. Ook de FNV-bonden hebben zich voor de verkiezingen zeer negatief uitgelaten over het Lenteakkoord en de ‘Kunduzpartijen’. In het eind juni aan kaderleden toegezonden pamflet ‘Niet slopen maar bouwen’ vatten de FNV-bonden in zes punten de ‘afbraakplannen samen:
1. De ontslagbescherming voor de werknemers wordt afgeschaft.
2. De ontslagvergoedingen worden tot op het bot uitgekleed.
3. De netto reiskostenvergoeding woon-werkverkeer wordt afgeschaft.
4. De AOW gaat versneld in 2013 omhoog.
5. De ziektekosten gaan fors omhoog.
6. De btw gaat met 2 % omhoog.

Van deze 6 punten is er één wezenlijk veranderd, waarbij de gevolgen door het verhogen van de assurantiebelasting gewoon op een andere manier op de burgers worden verhaald. Het punt van de benodigde overbrugging werd al direct erkend. En nu laat de FNV weten dat ze over het tussenakkoord ‘gematigd positief’ zijn. Dat de vakbonden letterlijk en figuurlijk probeerden de stemming te beïnvloeden, dat kan ik wel begrijpen. Dat dit te ongenuanceerd gebeurde, was direct al te constateren. Maar dat de vakbonden met dit tussenakkoord de strijdbijl al begraven, vind ik ongeloofwaardig. Of beseffen de vakbonden nu ook dat ze voor de verkiezingen te hoog van stapel liepen? Alleen maak dat de kiezer vooraf duidelijk!


Geen opmerkingen: