zondag 15 augustus 2010

Piketpaaltjes zijn dwingender dan breekpunten.

Politiek is ook andere woorden gebruiken om hetzelfde te zeggen, maar het wel anders te doen overkomen. Het maakt het ingenomen standpunt doelbewust pas achteraf (na de verkiezingen) duidelijk.
Voor de verkiezingen had de VVD uitdrukkelijk geen breekpunten. Vanuit het normale taalgebruik zou men mogen verwachten dat er geen onwrikbare standpunten zijn, punten waarover niet onderhandeld kan worden. Tijdens de gesprekken tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks bleek dat de VVD wel een aantal piketpaaltjes heeft geslagen, die fier en onwrikbaar overeind dienen te blijven bij de verdere onderhandelingen.
Het waren drie essentiƫle onderwerpen: minimaal 18 miljard bezuinigen, waarbij er (en dat maakte het dubbel moeilijk) geen belastingverhogingen zijn toegestaan; geen invoering van de kilometerheffing en geen begin maken met het aftoppen van aftrek van de hypotheekrenteaftrek.
De PvdA kon deze piketpaaltjes niet accepteren (D66 en GroenLinks waren nog niet uitonderhandeld). Vooral 18 miljard bezuinigen is al heel veel en als dat dan voor een zeer groot deel moet komen uit gezondheidszorg, onderwijs, sociale voorzieningen, dan zijn daar allemaal inkomensgroepen bij betrokken die het gemiddeld niet zo breed hebben. En ik neem aan dat ook fors bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking op grote weerstand stuit. Dat is teveel gevraagd als oplossingen voor de vermindering van een financieringstekort dat grotendeels is veroorzaakt in de financieel-economische wereld, waar vooral bedrijven steun hebben ontvangen.

De VVD gaf richting PvdA, D66 en GroenLinks de harde grenzen aan van zijn compromisbereidheid. De VVD kon deze eisen stellen, omdat het een BAZO heeft: een 'Beste Alternatief Zonder Overeenkomst'. De VVD had namelijk de voorkeur voor een VVD-kabinet met CDA en PVV.
PvdA kreeg daarbij ook nog handig maar volkomen onterecht de schuld van het niet eerst onderzoeken van een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA. Als de VVD onaanvaardbare piketpaaltjes slaat in de richting van PvdA, dan mag niet worden verwacht dat dezelfde VVD een week later die piketpaaltjes weer uit de grond trekt voor de onderhandelingen met de PvdA en CDA. Dat zou volstrekt ongeloofwaardig zijn. Vandaar dat Job Cohen ook aangaf dat eerst VVD – CDA – PVV onderzocht moest worden. Je mag hem na het voorgaande niet verwijten dat hij op het verkeerde been is gezet.

Geen opmerkingen: