Cordon Sanitair PVV: belediging of minachting van de kiezers?
De PVV roept bij de andere partijen forse weerstanden op. Daarbij geven vooral linkse partijen aan niet met de partij voor de vrijheid te willen regeren. Het CDA is slechts beperkt bereid hier uitspraken over te doen. Wel geeft het CDA aan dat het heel moeilijk zal worden om met de PVV tot overeenstemming te komen als deze partij blijft vasthouden aan zijn islamonvriendelijke standpunten. Zo langzaamaan worden de verhoudingen met en standpunten over de PVV duidelijker. Na de gemeenteraadsverkiezingen in Almere en Den Haag kiest ook de PVV zelf de kant van de oppositie.
Geert Wilders en zijn kompanen schreeuwden aanvankelijk natuurlijk en voorspelbaar moord en brand: “Nu al uitsluiten is het beledigen en minachten van de kiezers”. Natuurlijk hoort het hoog van de toren blazen van Wilders cs. bij het bepalen van hun positie en het kweken van de in hun ogen juiste stemming. Die houding spreekt kiezers van Wilders wel aan.
Echter, naar mijn mening is er geen sprake van het ‘beledigen of minachten van de kiezers’. Los van het feit dat het moeilijk spreken is namens ‘de kiezers’, de linkse partijen zijn slechts duidelijk. Dat is fijn voor de kiezers. Dan weet deze waar die aan toe is. En hij/zij kan het voor of tegen uitsluiten van de PVV ook meewegen bij het bepalen van zijn stemkeuze.
En voor de beledigde stemmers op de PVV: als ze dat doen omdat ze boos zijn op de andere (linkse) partijen, dan weten ze ook van te voren dat ze er niet veel van mogen verwachten. Echte invloed op de terreinen die hun blijkbaar aanspreken, krijgen ze waarschijnlijk niet. Dat zal de PVV niet bereiken. Dat mag je cordon sanitair noemen, want dat is het ook (eendachtig de wijze waarop het is uitgevonden in België bij het Vlaams Blok). Maar de PVV kiest daar ook uitdrukkelijk voor.
In Almere en Den Haag wordt duidelijk dat de andere partijen niets moeten hebben van de extreme en discriminerende standpunten van de PVV (verbieden hoofddoekjes, idiote subsidievoorwaarden, geen moskeeën en minaretten, geen islamitisch onderwijs, maar ook absurde bezuinigingsvoorstellen om de belastingen te kunnen verlagen). De andere politieke partijen willen niet meewerken aan deze doelen, die ze ook terecht onuitvoerbaar achten. En dat is hun goed recht en zelfs hun plicht ten opzichte van hun kiezers.
Dat de PVV alleen in een coalitie wil meedoen als er wat van deze standpunten wordt verwezenlijkt is ook hun goed recht. Maar zonder meerderheid zijn het (gelukkig) utopische doelen. Dus blijft de PVV in de oppositie, waar ze ook thuis horen en zich thuis voelen. Hier kunnen ze roepen en aandacht vragen, maar ook de aandacht krijgen van de media die ze nodig hebben om hun aanhang te vergroten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten