Demissionaire kabinet laat nog forse steken vallen.
Het was deze zomer al onverantwoord te noemen dat de VVD het kabinet liet vallen op een relatief onbeduidende zaak als de gezinshereniging van statushouders. Daardoor werd er minder doorgeregeerd en trad er verdere vertraging op bij tal van zeer belangrijke onderwerpen, zoals de aanpak van de klimaatverandering, de stikstofproblematiek (met de woningbouw) en andere milieuproblemen.
Recent werden er op drie dossiers weer forse minpunten gescoord.
Schiphol
Recent zijn er berichten dat Schiphol voorlopig toch geen vermindering van het aantal vluchten krijgt. Het streven was gericht op een verlaging van 500.000 naar 440.000 vluchten per jaar met voor vanaf april 2024 460.000. Omwonenden en milieubeweging zijn voorstander van de krimp van Schiphol. De weerstand tegen deze krimp groeit, niet alleen van Schiphol, de luchtvaarmaatschappijen en de reisbranchevereniging ANVR zelf. Bij het verzet hebben zich nu ook de Verenigde Staten en de Europese Commissie aangesloten. En dat was voldoende reden voor staatssecretaris Mark Harbers van Infrastructuur om de krimp op te schorten.
Volgens dagblad De Telegraaf, geciteerd door dagblad Trouw, kan de samenwerking tussen Nederlandse en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen spaak lopen als er minder over en weer gevlogen kan worden tussen de twee landen. De KLM is nu bang dat het landingsrechten kwijtraakt in de VS en vluchten moet schrappen. Dat staat in een brief van het Ministerie van Transport van de Verenigde Staten.
Stikstof uitstoot bedrijven vermindert onvoldoende
De drie hoofdbronnen van de vermaledijde stikstof zijn de landbouw, het verkeer en de industrie. Het is nodig voor het houden van draagvlak dat alle drie de hoofdbronnen min of meer in verhouding bijdragen aan het verminderen van de stikstofuitstoot. Nu even geen aandacht aan de landbouw of het verkeer (hoewel ik de stellige indruk heb dat de beperking van de maximumsnelheid overdag, deels doordat vaak harder wordt gereden, weinig effectief is).
Er staan bij de top 3000 van grootste stikstofbelasters 24 industriële bedrijven. Het gaat om bekende bedrijven zoals Tata Steel in IJmuiden, BP Rotterdam en twee energiecentrales van Vattenfall, maar ook om papierfabrieken, glasbedrijven en een steenfabriek. Rockwool in Roermond is een van de grootste. Ook papierfabriek Sappi in Maastricht staat in deze lijst. Ondanks toezeggingen van minister Micky Adriaansens (VVD) heeft nog geen enkel bedrijf harde afspraken gemaakt met het ministerie van Economische Zaken om de stikstofuitstoot te beperken. Als er al vooruitgang wordt geboekt, dan is dat niet dankzij de bemoeienis van onze Rijksoverheid.
Glyfosaat.
Glyfosaat (merknaam meestal Round Up) is een in de akkerbouw erg veel gebruikt onkruidbestrijdingsmiddel. Het is ook vaak niet noodzakelijk om het te gebruiken. Afgelopen donderdag 16-11 hebben de Europese lidstaten weer voor 10 jaar ingestemd met het mogen gebruiken van Glyfosaat. Het zijn vooral Oost-Europese landen die voor gebruik hebben gestemd. Nederland heeft samen met bijvoorbeeld Duitsland, België en Frankrijk zich onthouden van stemming. Dit ondanks een aangenomen motie van de Tweede Kamer en een brandbrief van 159 wetenschappers: bij muizen is gebleken dat blootstelling aan glyfosaat gepaard gaat met ‘het afsterven van zenuwcellen in het hersengebied dat verantwoordelijk is voor de symptomen van de ziekte van Parkinson’. Volgens de wetenschappers wordt ook onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen van het gebruik van glyfosaat voor de biodiversiteit en mogelijke aantasting van de longen en darmflora bij mensen.
Minister Piet Adema van Landbouw verschuilt zich achter het oordeel van de Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA, dat volgens de wetenschappers onvolledig is. Ook heeft Minister Adema daarom het RIVM en de Universiteit Wageningen om aanvullend onderzoek gevraagd. Maar eer dat onderzoek er is, mag glyfosaat gewoon weer 10 jaar gebruikt worden.
Zie onder andere: https://www.volkskrant.nl/politiek/nederland-onthoudt-zich-opnieuw-bij-europese-stemming-over-glyfosaat~b513c5e5/?referrer=https://www.zoekgroen.nl/
Politieke conclusie
Deze drie voorbeelden laten zien dat klimaatverandering en milieudoelstellingen niet goed zijn belegd bij de VVD en eigenlijk alle rechtse partijen. Te veel worden ondernemingen de hand boven het hoofd gehouden. Economie gaat voor ecologie. Ik blijf het gevoel houden dat te veel mensen nog steeds vrolijk verder willen op de groeikoers van onze consumptiemaatschappij terwijl de Titanic al aan het zinken is. Of zoals Janse Bagge Bend in het liedje ‘D’n Hoofdinzenjeur’ al zong: ‘ruimteschip aarde antwoordt niet meer….’.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten