Persbericht – aankondiging
Café Mondiaal , 72ste aflevering
Donderdag 4 november, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen-centrum
Gespreksthema: 'Burgerberaad is dé nieuwe democratie?'
Toenemende gelijken, populisme en complotdenken de verhoudingen in de politiek meer te handelen. De vraag is niet meer alleen: ”Vertrouwt de burger de overheid nog”, maar ook: ”Vertrouwt de overheid de burger nog?” Het is dan tijd ook om groot onderhoud te plegen aan het democratische systeem door een nieuw politiek bewustzijn te creëren en een beter begrip van vrijheid en verantwoordelijkheid.
Dit Café Mondiaal start met een (korte) inleiding van Fons Apers. Hij zal onder andere terug kijken naar de oorsprong van de Atheense democratie om via enkele historische ontwikkelingen weer terug te komen in onze tijd. Daarbij laten recente ervaringen met burgerberaad hoopgevende resultaten zien.
In het volgende gesprek zal worden gezien van het burgerberaad van slagen heeft in onze 'gereguleerde samenleving' waar onze democratie wordt gezien als de minst slechte manier om besluitvorming te organiseren. Waarom is de huidige burger participatie op allerlei niveaus en de 'georganiseerde inspraak' onvoldoende? Hoe kunnen toekomstige procedures worden versneld als de grote meerderheid nog niet zo ver is? Kortom, wat moet er gebeuren om burgerberaad te laten slagen?
Voor deze Café Mondiaal zijn de coronamaatregelen voor de horeca van toepassing.
************************************************** ****************************************************
Achtergrondinformatie:
· Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door het Humanistische Verbond afdeling Zuid-Limburg en HeerlenMondiaal. Algemeen zal Harrie Winteraeken de discussie leiden.
· Fons Apers (70 jaar) is sinds 2017 inwoner van zijn geboorteplaats Heerlen. Sinds kort is hij actief lid van de werkgroep ”De toekomst van onze democratie” van het Humanistisch Verbond afdeling Zuid-Limburg. Naar zijn overtuiging is een belangrijke manier voor de overheid vernieuwing van onze democratie en voor het herstel van vertrouwen van de burger in de overheid.
· Fons Apers zal in zijn presentatie een drietal projecten op het gebied van burgerparticipatie kort aan de orde stellen. Ze spelen zich af binnen een straal van 20 km rond Heerlen en zijn uiterst actueel:
· de Bürgerdialog in Duitstalig België. Een vijfjarig experiment met een permanent burgerberaad náást het bestaande parlement;
· de burgerbegroting in Maastricht;
· ”Burgers en Heerlen Noord”, een initiatief in Heerlen Noord om een volwaardige gesprekspartner te zijn bij de ontwikkeling van het Rijksprogramma Heerlen Noord.
· Onlangs presenteerde de Klimaatcoalitie Parkstad acht eisen voor een duurzame Parkstad Limburg. Een daarvan is een Parkstad-breed burgerberaad: “We willen dat onze gemeenten samen een Parkstad-breed burgerberaad over het klimaat organiseren. Burgerberaden zijn een oplossing voor problemen die tot verdeeldheid leiden”. Op basis van een loting en vrijwillige aanmelding wordt een groep burgers. die zo een goede afspiegeling zijn van de bevolking De groep doet op basis van uitgebreide informatie en overleg over het voeren van beleid. Ze krijgen hiervoor genoeg ruimte (in de vorm van tijd en geld) tot hun beschikking. Vooraf wordt vastgelegd in de gemeenteraden de ook overnemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten