donderdag 31 oktober 2019

Vredeswandeling Walk of Peace 22-9 in Heerlen was indrukwekkend.



Vredeswandeling: indrukwekkend.

Op Vredeszondag 22 september organiseerde het Vredesplatform Heerlen in samenwerking met het Missionair Overleg Parkstad weer een Vredeswandeling. Deze wandeling stond in het teken van ‘Heerlen 75 jaar bevrijd’ De officiële Bevrijdingsdag voor Heerlen is 17 september 1944.
De wandeling verliep van het Bernardinuscollege via enkele stops naar het Stationsplein, waar een beetje verborgen een synagoge ligt. Daar was ook van alles te vertellen over de Royal, waar mensen zich verborgen hielden, terwijl de Duitsers er bijeenkomsten hadden. En waar in het pas bevrijde Heerlen de Amerikaanse soldaten even met amusement werden afgeleid van de rouwe werkelijkheid.
Dat vertellen deed Martin van der Weerden, docent geschiedenis aan het Bernardinus, en ook mede-initiatiefnemer van de Stolpersteine in Heerlen. Hij deed dat met grote betrokkenheid maar ook door de geschiedenis naar het heden te halen. Twee haltes licht ik nader toe.
 
Foto: Estelle Seijben.
Midden op de begraafplaats aan de Akerstraat staat een vrij groot Belgisch monument ter ere van de Belgische soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland waren uitgeweken, maar hier gestorven zijn. Martin herinnerde eraan dat Nederland tijdens WO1 ongeveer één miljoen vluchtelingen uit België had opgevangen. Één miljoen op een bevolking van ongeveer acht miljoen inwoners. Dat was niet eenvoudig, er zullen best veel fricties zijn geweest, maar het ging! Deze oorlogsvluchtelingen waren welkom. En dan nu: we zijn zo veel malen minder gastvrij geworden. We doen er alles aan om zelfs eenduizendste te voorkomen.
Hierna werden bij de gedenksteen voor de Nederlandse gevallenen en bij het monument voor de naar concentratiekampen gedeporteerde Joden bij de Vredeskapel bloemen gelegd.


Foto uit: http://www.heerlenvertelt.nl


Een andere stop was ons marktplein de Bongerd bij het Glaspaleis van Schunck. Martin van der Weerden vertelde dat op een dag in 1942 het plein ram vol stond met aanhangers van de Nationaalsocialistische Beweging NSB en de Nationaalsocialistische Arbeiderspartij NSDAP. Zover je kon kijken zag je er mensen staan. Onder andere NSB-leider Anton Mussert, Rijkscommissaris Dr. Seyss-Inquart en politieleider Rauter spraken de enthousiaste menigte toe. Veel mensen kwamen uit deze omgeving.

Bij de provinciale statenverkiezingen op 17 april 1935 was de NSB behoorlijk succesvol in onze streken. Was het percentage stemmen voor heel Limburg 11,7, in Heerlen en Kerkrade was het ± 13 % (bron: verkiezingsuitslagen.nl) en in sommige buurten zelfs fors meer. De boosheid was toen ook duidelijk aanwezig bij de bevolking. Maar trek eens de parallel met het heden: partijen zoals de Partij voor de Vrijheid en recent Forum voor Democratie scoren in onze streek ook buitengewoon hoog. De ontevredenheid lijkt met de opeenvolgende generaties niet te zijn afgenomen. De geschiedenis herhaalt zich op dit vlak?

Martin van der Weerden had nog veel meer interessante verhalen. Te veel voor dit stukje. Maar over enkele jaren gaat Martin met pensioen. En een van zijn plannen is het schrijven van een geschiedenisboek over deze donkere jaren van Heerlen. Om naar uit te zien. Tot dan verwijs ik naar de website van Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis Brunssum, Gulpen-Wittem, Heerlen, Nuth, Simpelveld en Voerendaal.

Harrie Winteraeken



Geen opmerkingen: