zaterdag 22 december 2018

Briefactie HeerlenMondiaal voor een beter kinderpardon


HeerlenMondiaal start briefactie voor een beter kinderpardon
 
HeerlenMondiaal en enkele deelnemende organisaties hebben onlangs brieven gestuurd aan Staatssecretaris Mark Harbers van het ministerie van Veiligheid en Justitie en aan Minister-president Mark Rutte voor een betere toepassing van de kinderpardonregeling.
U kunt ook deze of vergelijkbare brieven sturen naar Staatssecretaris Harbers, Premier Mark Rutte of naar de leden van de vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie. De voorbeeldbrief staat hieronder. Onder de voorbeeldbrief staan (e-mail)adressen.

Het initiatief voor deze actie is genomen door Frank Rochette, lid van HeerlenMondiaal en tevens actief voor VLOT. Ik vind deze actie zeker de moeite waard.



Heerlen, 10 december 2018

Ministerie van Veiligheid en Justitie
t.a.v. Staatssecretaris, de heer Mark Harbers
Postbus 20301
2500 EH  Den Haag

Betreft: Kinderpardon

Geachte Staatssecretaris Mark Harbers,

Ik vraag uw aandacht voor de problemen rondom het kinderpardon. Via diverse media heb ik kennis genomen van deze problemen.

Zo weet ik dat:
·         er ongeveer 740 kinderen al 5 jaar of langer in Nederland zijn zonder verblijfsvergunning en dat deze kinderen in grote angst en onzekerheid leven (dit aantal werd op 23 december jl. door de NOS bekend gemaakt);
·         kinderen zijn geworteld als ze minstens vijf jaar als minderjarige in Nederland zijn nadat zij een verblijfsvergunning hebben aangevraagd;
·         de Regeling Langdurig Verblijvende Kinderen (kinderpardon) in het leven geroepen is om, onder strikte voorwaarden, langdurig verblijvende kinderen een verblijfsvergunning te geven en dat deze kinderen dus na vijf jaar kinderen niet meer uitgezet mogen worden; en
·         de meeste van deze kinderen wordt tegengeworpen dat zij en/of hun ouders te weinig hebben meegewerkt aan hun vertrek, het meewerkcriterium van het kinderpardon.

Ik constateer dat het meewerkcriterium zo strikt wordt toegepast dat de regeling kinderpardon een dode letter is geworden en dat bijna geen enkel geworteld kind nog een kinderpardon kan krijgen. Inmiddels wordt 98% van de aanvragen afgewezen. Daardoor dreigt er voor deze ± 740 kinderen uitzetting naar een land dat vreemd voor hen is en waarvan ze vaak de taal niet eens spreken. Hierdoor wordt de ontwikkeling van deze kinderen geweld aangedaan en raken deze kinderen ernstig beschadigd.

Deze kinderen gaan nu naar school en maken onderdeel uit van de lokale gemeenschap. Over het algemeen krijgen deze kinderen ook veel steun en sympathie van hun omgeving en vooral van hun medeleerlingen.

Door het invoeren van een versoepeld, eerlijk kinderpardon wordt ook het door Nederland geratificeerde Kinderrechtenverdrag nageleefd.

Ik doe daarom een indringend en klemmend beroep op u om de toepassing van regeling van het kinderpardon te versoepelen.

Ik neem aan dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd. Een reactie stel ik op prijs.

Met vriendelijke groeten,
  
Naam:
Adres:
Straat:
Postcode en woonplaats:
e-mailadres:

Ps.: hoewel deze brief later is verzonden, is deze gedateerd op 10 december 2018, Mensenrechtendag. Daarmee wil ik aangeven dat naar mijn mening de mensenrechten van deze kinderen moeten worden gerespecteerd. De mensenrechten worden geschonden als deze kinderen toch zouden worden uitgezet. De Nederlandse staat mag dit mijns inziens niet op zijn geweten krijgen.

Andere personen waar u deze brief naar kan versturen:

Ministerie van Algemene Zaken
t.a.v. De Minister-president
De heer M. Rutte
Postbus 20001
2500 EA Den Haag 

U kunt de brief gericht aan Staatssecretaris Harbers of Minister-president Rutte ook plaatsen in het contactformulier: https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactformulier

Voorzitter van de 2de kamer: Khadija Arib: voorzitter@tweedekamer.nl

Commissie Justitie en Veiligheid: cie.jv@tweedekamer.nl

Geen opmerkingen: