maandag 16 mei 2016

SP Heerlen: onderwijs terug in het centrum?




SP Heerlen: onderwijs terug in het centrum?

Onze regionale kranten Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad berichten op vrijdag 13 mei dat de SP Heerlen een stadsbreed debat wil aanzwengelen over de toekomst van de Heerlense binnenstad, nu de Internationale Bauausstellung Parkstad Limburg 2020 (IBA) begint te lopen. Het is altijd goed als men het initiatief neemt om een visie te vormen over mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Al kan de SP blijkbaar ook niet achterblijven bij D66 en VVD die op 5 april jl. al een openbare discussie organiseerden over dit onderwerp.
Hier is mijn bijdrage aan het gewenste debat, inclusief een heel concrete suggestie. (Voor eerdere bijdragen aan de ontwikkelingen in het winkelcentrum van Heerlen verwijs ik kortheidshalve naar mijn blog ‘Berichten van Harrie Winteraeken’ http://hwinteraeken.blogspot.nl/).

Het is niet eenvoudig om in een dicht bebouwde omgeving veel ingrijpend te veranderen of wat nieuws te willen. Het centrum zelf is immers al aardig volgebouwd. En nieuwe ontwikkelingen moeten ook levensvatbaar zijn. Denk maar eens aan de discussie een jaar geleden over de komst van Primark (inmiddels afgeblazen), in relatie tot de herontwikkeling van het winkelcentrum De Plu. Maar ook aan het al grote overaanbod aan winkelvloeroppervlak en het begin dit jaar failliet gaan  van enkele grote winkelketens.

Het doel van de SP is vooral het debat, want ook de woordvoerders Ron Meyer en Chris Hesse erkennen dat ‘sommige’ (nee, niet alle) ideeën al door anderen zijn geopperd. Een van de ‘ideeën’ die al veel eerder zijn aangedragen, is het in de buurt van het centrum houden van de grote onderwijsinstellingen. Zo zou Zuyd Hogeschool eerst worden gevestigd aan de CBS-weg en later ook Arcus in die omgeving of zelfs nog dichter bij het station. De discussies om deze onderwijsinstellingen niet rond de Valkenburgerweg, bedrijventerrein Coriopolis en/of Terworm te concentreren, zijn ook uitdrukkelijk gevoerd tijdens de procedures vóór het bouwen aldaar. Maar toen is willens en wetens besloten om te zwichten voor de betreffende schoolbesturen. Meyer en Hesse constateren dat het onderwijs naar Terworm verplaatsen een historische fout is geweest. Echter, het is er wel een die met het inzicht van toen niet gemaakt had hoeven te worden. En nog kwalijker, wat Arcus betreft door SP-wethouder Riet de Wit voorkomen had kunnen worden als ze zich aan haar eerdere uitspraken had gehouden.

Een van deze historische fouten kan wel nog worden hersteld. Achter Zuyd Hogeschool is nog een bouwplek gereserveerd voor het techniekgebouw van Arcus. Dit gebouw is niet meegenomen in de bouwstroom van Arcus aan de Valkenburgerweg. Blijkbaar was de groeiwens van Arcus indertijd wat te groot. Inmiddels is de techniekschool gehuisvest aan de Schandelermolenweg.
Het terrein achter Zuyd Hogeschool, waar een gesloten ‘tijdelijke’ parkeerplaats ligt, had eerder voor een groot deel de bestemming natuurgebied. Het is namelijk een voor Zuid-Limburgse begrippen vrij zeldzame overgangszone van nat (bronnen) naar wat droger, waar zeer waardevolle natuur kan ontstaan. 
Omdat Arcus het bouwterrein niet meer nodig heeft, kan de gemeente de bouwvergunning intrekken. Het gebied kan weer de natuurbestemming krijgen en ook daadwerkelijk weer terug gegeven worden aan de natuur door het als zodanig in te richten.  Hiermee wordt een planologische fout goed gemaakt, iets wat niet vaak kan. Omdat ze iets hebben goed te maken is het aan de SP om hierin het voortouw te nemen?


Geen opmerkingen: