maandag 2 mei 2016

12-5 Café Mondiaal gespreksthema: kleinschalige projecten helpen. Of niet?




Café Mondiaal, 30ste aflevering.
Donderdag 12 mei, aanvang 19.30 uur.
Café Frits Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen – centrum.


Thema: kleinschalige projecten helpen. Of niet?



Jenny van Houdt is deze winter naar Oeganda en Tanzania geweest waar ze heeft gewerkt in een tweetal projecten. Jenny is gepensioneerd voedingskundige en doet bij voorkeur werk op haar eigen vakgebied. Haar bezoek aan Oeganda was vooral bedoeld om te kijken hoe het project van drie jaar geleden sindsdien verlopen is. Daarna heeft ze gewerkt in een nieuw project in Tanzania, in een ziekenhuis met een speciale afdeling voor brandwondenpatiënten. Het blijkt dat kinderen met brandwonden vaak voortijdig overlijden omdat ze geen aangepaste voeding krijgen. Ze vertelt hoe ze dit probleem heeft aangepakt, wat de resultaten waren en in hoeverre je dit duurzaam zou kunnen noemen.

Na de inleiding van Jenny over deze twee projecten, vindt er een gesprek plaats over deze projecten en over ontwikkelingssamenwerking in het algemeen. Een belangrijke vraag is hoe zinnig dit soort kleine projecten zijn, of is het beter dat geld wordt gegeven aan grote organisaties? En we stellen ons ook de vraag of ontwikkelingssamenwerking over het algemeen voldoende werkt? En welke vormen zijn het meest effectief? De wegaanleg door de Chinezen, de inkomsten door productie, de steun van de Wereldbank?

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal. De inleiding wordt verzorgd door vrijwillig ontwikkelingswerkster Jenny van Houdt, inwoonster van Heerlen. Zoals altijd is Harrie Winteraeken de gespreksleider.

·         Het project in Oeganda was het reactiveren van de Nutrition Unit van het Kumi Hospital, een ziekenhuis gelegen op het platteland van Oeganda, 300 km ten oosten van de hoofdstad Kampala en voortgekomen uit een Lepra-centrum. Hier worden ondervoede kinderen behandeld. Ook zijn er buitenposten opgezet in dorpen in de regio, onder andere voor de vroege opsporing van ondervoeding en het geven van voorlichting om ondervoeding te voorkomen.
In Nederland is de Stichting Kumi Hospital Uganda actief die in 2004 is opgericht door Steffie Mooren, een verloskundige verbonden aan de Verloskundigenpraktijk Roermond.

·         Het Tanzania project betrof het Pediatric Burn Program van het Sekou Toure Regional Referral Hospital in de regio Mwanza, gelegen aan de kust van het Victoria Meer in het westen van Tanzania.

Geen opmerkingen: