dinsdag 12 april 2016

Panama Papers: belasting betalen voor dummies




Ik moet mijn belastingformulier nog invullen. 1 april is 1 mei geworden en daar maak ik gebruik van. Ik haast me niet omdat ik andere zaken belangrijker vind, bijvoorbeeld het schrijven van dit stukje. De Panama Papers zijn natuurlijk de aanleiding: het lekken van 11,5 miljoen documenten van de op drie na grootste ‘offshore law firm’ Mossack Fonseca. Het bedrijf treedt op als agent voor de eigenaren van meer dan 200.000 bedrijven waarvan nu zo’n 13.000 mensen bekend zijn gemaakt. Het netwerk van Mossack Fonseca is enorm en wat er aan geld in omgaat is amper te bevatten. En dan zijn er nog drie grotere en hoeveel kleinere sjoemelbanken? Ontzettend veel rijken betalen blijkbaar graag weinig of geen belasting. Daarbij doet belasting betalen rijke mensen over het algemeen weinig pijn.
Deze korte verhandeling over belasting betalen moet een bijdrage leveren aan het indammen van de besmettelijke ziekte ‘hebzucht’, zodat gewone mensen deze niet oplopen.

Belastingen zijn uitermate belangrijk voor onze samenleving. Ze zijn de grootste bron van inkomsten van de overheid. We klagen bijna allemaal over de uitgaven van onze overheid en we stellen ook hoge eisen aan het uitvoeringsniveau, maar voor niets gaat de zon op. Met onze belastingeuro’s houdt onze overheid onze maatschappij op vele wijzen en in de volle breedte draaiend. We maken ook allemaal in  meer of mindere mate gebruik van al die voorzieningen. En ondanks ons gemopper en verdere aandrang tot verbeteringen, leven we in een maatschappij die met alle positieve facetten in de top tien van de wereld staat. Ga maar eens kijken in arme landen, waar de situatie in veel opzichten erg schrijnend is, mede vanwege de belastingontwijking van de rijke elites en multinationals aldaar.

Al kan ook dat beter, het betalen van belasting is ook heel redelijk verdeeld. We betalen erg vaak belasting, maar daardoor blijft de hoeveelheid redelijk binnen de perken. We betalen belastingen en accijnzen over onze inkomsten, bijna alle goederen en diensten die we kopen, erfenissen,  winst, aandelen, genotsmiddelen, benzine, kansspelen, aan gemeente en waterschap enz.
Deze spreiding maakt het draaglijk en sommige belastingen zijn meer en andere minder vermijdbaar. De heffingen zijn over het algemeen ook redelijk solidair. Rijke(re) mensen betalen meer belasting dan armere. Voor onredelijke gevallen zijn er soms uitzonderingen. Zo krijgen de armste medemensen terecht een aantal belastingen kwijt gescholden . En het is een mooie geste van onze belastingheffer dat giften aan goede doelen deels zijn vrijgesteld. Zo ‘betaalt’ onze overheid toch mooi mee aan wat we privé belangrijk vinden voor ons allen.

Door je te realiseren hoe belangrijk belastingen zijn, beseft u ook dat belastingontwijkers weinig sociaal zijn. Zij hebben geen boodschap aan de kloof tussen arm en rijk en dat er veel te veel armoede in de wereld is. Ze stellen zichzelf en hun eigenbelang hoger dan het maatschappelijke belang. Hoewel ze waarschijnlijk een hoge dunk van zichzelf en hun ‘prestaties’ hebben, zijn het profiteurs zonder veel gemeenschapszin. U mag ze gerust minachten. Zo houd u ook een goed gevoel over aan het invullen van uw belastingformulier. En onder het motto ‘we zijn wél goed, maar niet gek’ betaalt u blijmoedig de belasting die u opgelegd wordt. Daarbij hopen we dat die belastingontwijkers allemaal worden aangepakt, want dat scheelt ons in de beurs. En op nieuwe wetten die de belastingen nog eerlijker verdelen.

Geen opmerkingen: