zondag 6 juli 2014

PS Limburg maidenspeech 'garantstelling tbv Mediagroep Limburg



Provinciale Staten van Limburg 4 juli 2014
Agendapunt 7.2.2
Garantstelling ten behoeve van de Mediagroep Limburg.

Vooraf:
De commissie Welzijn, Cultuur en Leefbaarheid had in meerderheid (waaronder PS en GroenLinks) besloten dat het voorstel ‘Garantstelling ten behoeve van de Mediagroep Limburg’ niet rijp was voor behandeling en besluitvorming in Provinciale Staten. Op initiatief van de SP en met steun van GroenLinks is het voorstel door GS aangepast en toch in PS geagendeerd. Coalitiepartij VVD  en D66 hadden aangegeven om principiële redenen tegen het voorstel te  zijn. Onder deze ietwat verzwarende omstandigheden mocht ik mijn ‘maidenspeech’ houden. Hieronder een verslag, met twee aantekeningen: mijn bijdrage in tweede termijn (vooral reacties op andere Statenleden) is verweven in de eerste termijn. En ik heb in het onderstaande verhaal enkele alinea’s weer in cursief toegevoegd, die ik omwille van de tijd en toespitsing van mijn bijdrage tot de kern, niet heb uitgesproken.

Voorzitter, aangegeven was dat dit mijn maidenspeech is. Ik weet niet wat de verjaringstermijn van een maidenspeech is, maar ik mocht de Staten al zo’n 15 jaar geleden ook voor het eerst toespreken.

Onlangs vertelde een Russische verslaggeefster dat er enkele honderdduizenden mensen deelnamen aan een pro-Rusland demonstratie in het oosten van de Oekraïne. Er waren er in werkelijkheid (door Nederlandse verslaggevers geteld) nog geen 10.000.
Ik was onlangs in Vietnam. Als er tijdens de Vietnamoorlog niet veel onafhankelijke nieuwsgaring was geweest over de oorlogsmisdaden van de VS en de regering van Saigon, dan waren de mensen in de VS en overal ter wereld onvoldoende geïnformeerd geweest. Er waren dan ongetwijfeld minder indrukwekkende anti-Vietnamoorlog demonstraties geweest die het einde van de oorlog mee hebben bespoedigd.
In Egypte wordt momenteel een aantal journalisten van Al Jazeera gevangen gehouden. Ook in tal van andere landen staat de persvrijheid zwaar onder druk.

Gelukkig leven we in Nederland niet onder dergelijke omstandigheden. En met onder andere deze relativering wil GroenLinks ook het voorstel benaderen.

Mijn voorganger Gert-Jan Krabbendam is behoorlijk kritisch geweest over het voorstel. En terecht. De onafhankelijkheid van de media is een groot goed.  En de onafhankelijkheid  van deze kranten was in het geding met deze garantstelling.
Deze garantstelling is een belangrijk facet in de voorgenomen transactie en daarmee bij het voortbestaan van een kwalitatief redelijke krant. De eigenaren van de krant, de redactie en de journalisten zullen ons dankbaar zijn.

Persvrijheid  is in Nederland een groot goed. Echter, de onafhankelijkheid van de krant wordt vooral gewaarborgd omdat de eigenaren het redactiestatuut moeten respecteren. En ook de Provincie Limburg doet dat. Dit werd door gedeputeerde Ger Koopmans nog eens expliciet bevestigd in de overeenkomst behorende bij deze garantstelling.
Op een opmerking van de heer Van Wageningen (D66) stelde ik in tweede termijn dat GroenLinks niet beweert dat de onafhankelijkheid helemaal niet  wordt aangetast. Maar GroenLinks plaatst deze onafhankelijkheid wel in de Nederlandse persvrijheid ten opzichte van een aantal internationale misstanden. En ik wees nogmaals op het bestaan van een redactiestatuut als waarborg voor redactionele onafhankelijkheid ten opzichte van eigenaren.

En deze redactionele vrijheid is er bij alle uitgevers, waarbij we moeten constateren dat eind dit jaar zo’n 70 % van alle Nederlandse dagbladen in handen is van slechts twee uitgeversmaatschappijen.
Wij constateren dat de onafhankelijkheid door deze garantstelling iets minder groot is, maar wij zijn van mening dat dit geen doorslaggevend argument hoeft te zijn. En GroenLinks roept de media dan ook op om de overheden en de politiek kritisch te blijven volgen, want wij vinden het belangrijk dat wij met z’n allen via de nieuwsberichten van de diverse media verantwoording afleggen aan de burgers.

Dan is er het risico van precedentwerking voor deze steun. Die is wellicht aanwezig omdat het beoogde bedrijf Concentra in meerder media in Limburg deelneemt, maar ook andere bedrijven kunnen wellicht om steun vragen.
Op de eerste plaats constateren wij dat er sprake is van een garantie onder voorwaarden zoals gesteld in het ‘Uitvoeringskader sturing in samenwerking’, de ‘Financiële verordening’ en het ‘Treasurystatuut 2014’.

Omdat de heer Kirkels van de VVD zich (onbegrijpelijk) uitsprak tegen deze bedrijfssteun heb ik nog aangegeven dat ik wel aanneem dat de VVD deze toetsingskaders voor steun aan het bedrijfsleven wel ondersteund. Dat was mede aanleiding voor een interruptie van de heer Kirkels terwijl dat eigenlijk bij een maidenspeech niet de bedoeling is. Maar daarvoor was het ook geen ‘echte’ maidenspeech.

Omdat GroenLinks hier nog eens op aangesproken werd door de heer Kirkels van de VVD, ben ik in tweede termijn hier nog eens op ingegaan. De heer Kirkels gaf aan dat hem bekend was dat er enkele bedrijven een klachtprocedure zouden starten tegen deze steun aan de Mediagroep Limburg. Ik neem aan dat ook andere mogelijke steunaanvragen aan de hiergenoemde toetsing moeten voldoen en dat er dus ook een juridische borging is.

Maar zeker zo belangrijk is dat het risico van precedentwerking nu ook gekanaliseerd wordt door het in te stellen mediafonds, waaraan beleid en toetsingscriteria  verbonden zijn.  In het voorstel waren de uitgangspunten van het ondersteunende mediabeleid ook opgenomen. Met deze beleidsuitgangspunten is er dus ook sprake van steun die gebaseerd is op beleid en niet op willekeur. Dit was een groot verschil met het voorstel in de commissie WCL. En in de commissie was het ontbreken van beleid ook een van de grote kritiekpunten van Gert-Jan Krabbendam. Het is wel zo dat dit mediabeleid in de herfst nog verder worden uitgewerkt.
Wij hechten er grote waarde aan dat dit mediafonds onafhankelijk is en niet alleen toegankelijk is voor de krant maar voor alle media. Want er zijn veel innovaties gaande die wellicht een steun in de rug verdienen.
Vanuit GroenLinks beseffen we dat bij iedere aanvraag voor steun er een aantal argumenten zal zijn dat zich beroept op voorgaande aanvragen. Dat iedere aanvraag ook weer op zichzelf zal moeten worden beoordeeld en dat naast objectieve toetsingscriteria er ook altijd een politieke afweging zal zijn of je steun belangrijk vindt en dat de aanvraag in het verlengde ligt van de bestuurlijke en beleidsmatige doelen.
En in de richting van de VVD die nu tegen deze steun aan deze bedrijven was, terwijl ze van vele zijden erop werden aangesproken dat ze in het verleden ‘graag’ het bedrijfsleven steunden: Overigens komt het wel vaker voor dat de overheid bedrijven steunt. En ook dat deze provincie wel  risicovollere steun heeft verleend aan zeker in de ogen van GroenLinks discutabelere doelen.


In de commissie WCL was ook nog de vraag aan de orde of de overheid zich met de media mag  bemoeien? Kan ook anders worden gesteld: de overheid bemoeit zich al met media: er worden advertenties geplaatst en er worden bijvoorbeeld zo nu en dan projecten gefinancierd in de vorm van documentaires en artikelenreeksen.

Wat de noodzaak van deze lening is, is voor GroenLinks niet 100 % helder. Daarvoor zijn dit soort transacties altijd wat schimmig vanwege het feit dat je niet in de boeken mag kijken van de betrokken bedrijven. Wat we ons kunnen bedenken is dat deze garantstelling bedrijfseconomisch noodzakelijk is geworden omdat de vermogenspositie van de Mediagroep Limburg beneden peil is geraakt. MGL is door de bezuinigingen van zijn eigenaren  waarschijnlijk een uitgemolken melkkoe.
In de beantwoording door gedeputeerde Ger Koopmans gaf hij aan dat GS de boeken wel heeft ingezien en door twee onafhankelijke bureau is hierover advies uitgebracht, dat wel nodig is voor de doorverkoop van MGL naar Concentra.
Voor coalitiepartij VVD was dit niet overtuigend. De VVD handhaafde haar standpunt ondanks de aangedragen argumenten. Zij vonden de noodzaak van de garantielening  niet voldoende onderbouwd en daardoor ook niet nodig. GroenLinks werd hier ook op aangesproken door de heer Kirkels. In tweede termijn heb ik erkend dat GroenLinks geen echte onderbouwing bekend is, maar het is voor ons wel voldoende aannemelijk. Zeker als GS dit zo duidelijk aangeven. Deze niet 100 %-zekerheid voor ons dan ook geen doorslaggevende reden om het voorstel af te wijzen, zoals de VVD wel doet. 

Een zorg is nog de pluriformiteit in de Limburgse krantenwereld. In West-Nederland is het landschap aan kranten nog groot, in Limburg verschijnen deze kranten ook, maar we hebben slechts één krant, weliswaar met twee titels, die het regionale nieuws verslaat. Het is dan ook volgens GroenLinks van publiek belang dat deze krant blijft voortbestaan. Echter, de concurrentie is  beperkt. Maar ook de pluriformiteit is geringer dan men denkt. Vroeger hadden we LD en DDL. En het LD heeft ook eigenaar De Telegraaf overleefd. Hoe dan ook, kranten werken tegenwoordig veel samen door artikelen uit te wisselen en een gemeenschappelijke persdienst. De pluriformiteit is daarmee geringer dan op het eerste gezicht.


Ook mogen we de ogen niet sluiten voor het feit dat de oplages van kranten al langer in een neerwaartse spiraal verkeren. Het toekomst perspectief van de krant is maar mager vanwege de vergrijzing, krimp en dat krant lezen vooral bij de jeugd uit is. Daarvoor is het noodzakelijk dat de krant wordt gerevitaliseerd, zich vernieuwd en ook andere wegen bewandelt om zijn nieuws te verspreiden.

Concluderend,
Eerder dit jaar heeft de fractie van GroenLinks al betoogd dat een beperkte steun van de krant te overwegen valt.
Sinds de behandeling is de commissie WCL is het voorstel aanzienlijk verbeterd. In het bijzonder door het koppelen van deze garantstelling aan het mediabeleid in wording en het in te stellen mediafonds, is voor een belangrijk deel tegemoet gekomen aan de door Gert-Jan Krabbendam in de commissie WCL gedane bedenkingen. Daarom zal GroenLinks het voorstel steunen. Daarbij zullen we het college zeker kritisch blijven volgen en ieder volgend voorstel in het kader van het mediabeleid op zijn merites beoordelen.  Wij verzoeken u dan ook om een regelmatige voortgangsrapportage. Maar dit komt naar GroenLinks aanneemt zeker dit najaar terug bij het voorstel voor het nieuwe mediabeleid.
Tot slot merkte ik op dat ik het ook wel politiek aardig vond om dit voorstel aan een meerderheid te helpen (daar waar coalitiepartij VVD het liet afweten).

Geen opmerkingen: