maandag 21 juli 2014

Apple aanspreken op slechte arbeidsomstandigheden.



Apple aanspreken op slechte arbeidsomstandigheden.

Een dikke maand geleden kreeg ik van mijn werk een nieuwe telefoon (in bruikleen): een Apple iPhone 5. Sjiek dingetje, wel even wennen, maar het kan veel meer dan ik nu denk nodig te hebben. Enkele weken later kreeg ik van de provincie een iPad (ook in bruikleen). Ook sjiek. En ik heb er de eerste centimeter papier en enkele tientallen postzegels al mee uitgespaard.
En dan staat er donderdag 17 juli in onze Limburgse kranten dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen Arbeidsinspectie) is gestart met controles bij het bedrijf Pegatron in Breda. Pegatron repareert in opdracht van Apple iPhones uit de halve wereld. De arbeidsomstandigheden in de Bredase vestiging zijn ver beneden de maat. De rechten van de medewerkers, die vooral afkomstig zijn van uitzendbureaus zijn, moeten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Vakbonden staan buitenspel en intern klagen betekent einde contract. Niet van deze tijd.

Pegatron heeft zijn oorsprong in Taiwan. Het bedrijf kwam vorig jaar ook al in opspraak vanwege belabberde arbeidsomstandigheden. In een Chinese vestiging van Pegatron overleed november vorig jaar de 15-jarige Shi Zhaokun aan een longontsteking. In de eerste drie weken dat hij meewerkte aan de productie van iPhones 5c heeft hij 79, 77 en 75 uur gewerkt. Daarna melde hij zich ziek.
In juli 2013 verscheen over drie Chinese vestigingen van de Taiwanese Apple-leverancier al een rapport van China Labor Watch, een in de Verenigde Staten gevestigde mensenrechtenorganisatie. Ze ontdekten er 86 overtredingen van de Chinese wetgeving, die internationaal toch al niet als bijzonder streng geldt. Op de werkvloer was onder meer sprake van kinderarbeid, discriminatie, verplicht overwerken en te lange werkdagen, slechte arbeidsomstandigheden en veiligheidsovertredingen.
Volgens de directeur van China Labor Watch is Pegatron nog erger dan Foxconn. Foxconn is het bedrijf dat voorheen veel voor Apple werkte. Het werd berucht vanwege de vele zelfmoorden. Aldus Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger.

Apple dus. Ik kijk nu met andere ogen aan tegen mijn iPhone en iPad. Uitgerekend Apple. Dat bedrijf dat zo’n hoge standaarden zegt na te streven. Waarvan eigenaren aan grootschalige liefdadigheid doen. Waar op het hoofdkantoor zo modern gewerkt wordt. Apple is een van de rijkste en winstgevendste bedrijven ter wereld. Een voorbeeldig bedrijf. Althans dat houden ze ons voor.

Men maakt zich de laatste tijd wel meer druk over arbeidsomstandigheden en ketenaansprakelijkheid bij producten in onze winkels. Denk aan de kledingindustrie in veel Aziatische ontwikkelingslanden. Hier en daar lijkt bij deze bedrijven enig bewustzijn te ontstaan dat het zo niet langer kan. De eerste verbeteringen zijn geconstateerd.
Wat heeft Apple het in verhouding veel gemakkelijker dan de kledingproductie die plaatsvindt bij ontelbare bedrijven, ateliers en thuiswerkers. Apple heeft slechts enkele producten en producenten waar ze hoge eisen stellen aan de wijze waarop die producten foutloos worden gemaakt. Daar moet toch controle mogelijk zijn dat ook de overige arbeidsomstandigheden aan de maat zijn. Want wantoestanden zoals hierboven beschreven heeft Apple toch niet nodig om economisch te overleven?

Consumenten kunnen Apple onder druk zetten om het blazoen op te poetsen. Dat brengt mij bij ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Veel bedrijven en overheidsinstellingen willen ook op deze wijze verantwoording afleggen over hun functioneren. Daar hoort ook de keten van inkoop van producten bij en de keuze voor het ene of het andere product. Beantwoordt het product niet alleen aan technische specificaties, maar is het ook een ‘schoon’ product? Is het geproduceerd zonder milieuvervuiling, hebben medewerkers een redelijk loon en beantwoorden de arbeidsomstandigheden tenminste aan de wettelijke eisen?

Het is voor consumenten en inkopers ondoenlijk om dat allemaal voor ieder product zelf uit te zoeken. Want wie zegt dat bijvoorbeeld Samsung zoveel beter is dan Apple? Maar samen moet dat kunnen. Via consumentenorganisaties, vakbonden en onafhankelijke onderzoeksorganisaties zoals het hierboven genoemde China Labor Watch. Dergelijke organisaties moeten hiervoor in de gelegenheid worden gesteld. Ze hebben steun nodig zonder hun onafhankelijkheid aan te tasten. Publiciteit over misstanden en dan daarnaar handelen door consumenten, bedrijven en overheden moeten verbeteringen bewerkstelligen. Als de betreffende bedrijven zoals in dit geval Apple, niet snel uit zichzelf al orde op zaken stellen.

Geen opmerkingen: