zaterdag 28 juni 2014

Hans Janmaat (Centrum Democraten) verdient géén eerherstel.



In zijn column ‘Aan de Kant’ in Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad van vrijdag 27 juni pleit Gerard Kessels voor eerherstel voor Hans Janmaat, leider van de Centrum Democraten in de midden 80er jaren van de vorige eeuw. De extreem rechtse, nationalistische partij kwam in Nederland als eerste met discriminatoire stellingen als ‘eigen volk eerst’ en ‘vol is vol’. Hij wilde de multiculturele samenleving afschaffen. 

Volgens Kessels was hij degene die het debat over buitenlanders en immigratie openbrak: “Na hem volgden Frits Bolkestein, Pim Fortuyn en Geert Wilders. Met de uitspraken van Janmaat zou Wilders vandaag de dag nog geen restzetel bemachtigen”.
 “Janmaat was een onaangenaam mens en zijn opvattingen deugden niet”. Toch verdient hij volgens Gerard Kessels eerherstel: “Om redenen van nationaal fatsoen”.

Gerard Kessels ziet dat tegenwoordig door veel mensen anders wordt aangekeken tegen discriminatie van buitenlanders. In zoverre was Hans Janmaat een voorloper. Bij Geert Wilders wordt de vrijheid van meningsuiting belangrijker gevonden dan het niet mogen discrimineren. Beide principes maken deel uit van de Grondwet en rechters hebben hier een afweging gemaakt. Van de wet en rechterlijke macht mogen burgemeesters ook buitenlanders de toegang weigeren tot coffeeshops omdat dit overlast zou kunnen veroorzaken. Hier wordt artikel 1 van de Grondwet ter zijde geschoven voor een wet ‘van lagere orde’.

Toestaan van discriminatie en hiermee het zaaien van tweedracht zijn  geen positieve ontwikkelingen. Ik vind het ook geen eervolle politieke uitgangspunten. Het vergoelijken van discriminatie is geen ‘nationaal fatsoen’ maar teken van verruwen en afglijden van onze samenleving. Daarom is volgens mij het ‘verdienen van eerherstel’ een forse stap te ver. Janmaat verdient een plek in de geschiedenis, maar zonder positief waardeoordeel. En het debat over buitenlanders mag niet uit de weg worden gegaan, maar het moet worden ontdaan van discriminatie.

Geen opmerkingen: