maandag 31 maart 2014

10 april: Fotopresentatie ‘Cursus geven in Ho Chi Minh City’ (Vietnam) – de maatschappelijke context.




Donderdag 10 april, 19.30 uur in café Pelt:

Fotopresentatie ‘Cursus geven in Ho Chi Minh City’ (Vietnam) – de maatschappelijke context.

Ik mocht van maandag 17 t/m vrijdag 21 februari een cursus geven aan medewerkers van ‘the Steering Center of the Urban Flood Control Program’ van de ‘Ho Chi Minh City People’s Committee’ (het gemeentebestuur van HCMC). Deze organisatie is vergelijkbaar met een waterschap, maar dan voor de stad. HCMC is een sterk groeiende stad van officieel zo’n 10 miljoen inwoners. Er vindt forse economische groei plaats met in het centrum veel nieuwbouw (hoogbouw).

De wateropgaves van SCFC zijn enorm. Regelmatig vinden er overstromingen plaats, die worden veroorzaakt vanuit drie bronnen: bij vloed door getijdestromen, bovenstrooms via de rivier de Saigon en door de regenval in de stad zelf. Via rivierarmen dringt de vloed de stad binnen. In die zijtakken wordt ook het regenwater opgevangen. En het regent er regelmatig erg hard. In de moesontijd valt er drie keer zoveel regen als bij ons in een jaar.
Slechts een derde van de gewenste riolering is aangelegd en dat is hoofdzakelijk een gemengd systeem van regenwater en afvalwater. De rest van de bebouwing heeft nog septic tanks. Van de 12 benodigde zuiveringsinstallaties functioneert er twee en is er één is in voorbereiding. Het meeste rioolwater wordt dus nog ongezuiverd in de rivieren geloosd. We hebben de grootste rioolwaterzuiveringsinstallatie bezocht.
De problemen in de stad worden nog vergroot doordat de bodem in gebieden nabij de rivier daalt en vanwege de klimaatverandering en zeespiegelstijging komt de vloed hoger.

Op donderdag 10 april zal ik een fotopresentatie geven van mijn belevenissen in Ho Chi Minh Stad. Ik zal dan niet zo zeer in gaan op het onderwerp waarover ik die cursus heb gegeven, maar meer vertellen over de maatschappelijke context van waterproblemen, de overheidsstructuur, ontwikkelingssamenwerking via de Nederlandse watersector en Vietnam als ‘transitieland’. Waar ‘we’ in Nederland bij ontwikkelingssamenwerking vooral denken aan projecten op het platteland en krottenwijken in Afrika, India en Zuid-Amerika, mag wel worden gesteld dat Vietnam een andere wereld is.

Waarschijnlijk wordt de volgende cursussen verbonden aan een of meerdere grote projecten in HCMC. Gedeeltelijk misschien wel te ambitieus projecten? Maar een fotoserie in dat betreffende gebied laat wel zien dat daar een aantal zaken daar dringend verbeterd moet worden.  We hebben onder andere hiervoor gesprekken gevoerd met de waterspecialist van de Nederlandse ambassade in Hanoi, de Nederlandse consul in HCMC, een ambtenaar van de gemeente Rotterdam en vertegenwoordigers van Nederlandse adviesbureaus. Zo vertel ik ook over mijn inkijk in het werk van de Nederlandse diplomatieke dienst. Maar ik heb ook de gelegenheid genomen om aandacht te vragen voor de kledingindustrie in Vietnam, die ook naar Nederland exporteert, en de mogelijke problemen van  lage lonen en slechte werkomstandigheden. De presentatie wordt afgesloten met een aantal foto’s van het museum ter herinnering aan de Vietnamoorlog. De oude naam was eigenlijk veelzeggender: The US War Crime Museum.  


Vanzelfsprekend zijn er voldoende mogelijkheden voor het stellen van vragen, gesprek en wellicht discussie. Voor wie niet in de gelegenheid is om mijn fotopresentatie op donderdag10 april bij te wonen en toch geïnteresseerd is, kan ik mijn verslag op mijn blog Harrie Winteraeken online http://bitly.com/1luZN4g en de fotoseries op mijn Facebook-pagina van harte aanbevelen

Geen opmerkingen: