dinsdag 27 november 2012

Demonstratie Stop Tihange 12 januari 2013 Maastricht

Maastricht, 27 november 2012

PERSBERICHT

Demonstratie “Stop Tihange” op 12 januari 2013 – petitie richting 7.000 handtekeningen

MAASTRICHT – Op initiatief van de Zuid-Limburgse gemeenteraadsfracties en de Provinciale Statenfractie van GroenLinks wordt op 12 januari 2013 in Maastricht een internationale demonstratie tegen de kerncentrale van Tihange georganiseerd. Na een mars vanaf het station naar de Markt zullen de handtekeningen van de petitie tihangedicht.petities.nl worden aangeboden aan de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en aan de Tweede Kamer.



“Bijna 7.000 mensen uit Zuid-Limburg en de Euregio steunen de oproep dat er veiligheidsplannen moeten worden gemaakt in verband met de risico’s van de kerncentrale van Tihange”, aldus Statenlid Gert-Jan Krabbendam en raadslid Rob Hoenen namens GroenLinks. “We willen bereiken dat er plannen voor schuilen, evacuatie en uitdelen van jodiumpillen komen tot 80 kilometer van de potentiële rampplek. Daarnaast willen we grensoverschrijdende kernrampoefeningen en spoedige sluiting van de tikkende tijdbom Tihange. De Zuid-Limburgse oproep aan Den Haag om eindelijk eens van woorden daden te maken als het om de veiligheid van de Limburgse bevolking gaat, wordt steeds luider.”

De demonstratie start op zaterdag 12 januari 2013 om 14:00 uur op het station van Maastricht. De route gaat via de binnenstad naar de Markt. “Iedereen aan wie een kernenergieveilige toekomst voor zijn of haar kinderen en kleinkinderen aan het hart gaat, is van harte uitgenodigd om mee te lopen. Het gaat om een serieus probleem, maar we houden de toon ludiek”, aldus de GroenLinksers.

Burgemeester Hoes van Maastricht heeft als voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg zijn deelname toegezegd. Daarnaast zijn de gouverneur en woordvoerders uit de Tweede Kamer uitgenodigd om de petitie in ontvangst te nemen.

Brunssum gaat toch verhoensbroeken?


Gemeenten moeten meer dan 100.000 inwoners krijgen, zegt het coalitieakkoord van VVD en PvdA. Houdt dat in dat Brunssum bij Heerlen komt? In de Brunssumse gemeenteraad werd dat spookbeeld al neergezet als dat Brunssum wordt verhoensbroekt. Daarbij refererend aan het opslokken van Hoensbroek door Heerlen bij de grote gemeentelijke herindeling in 1982. Brunssum mag dus in geen geval verhoensbroeken.
Maar als ik me goed kan herinneren was de gemeenteraad van Hoensbroek, toen dat nog een zelfstandige gemeente was, geen toonbeeld van saamhorigheid en goede verstandhoudingen. En misschien was dat al een reden voor het einde van de zelfstandige gemeente. Eigenlijk was de raad van Hoensbroek al verbrunssumd toen het door Heerlen werd ingelijfd. Dus als de raad van Brunssum zijn kansen op zelfstandigheid wil vergroten, dan is het raadzaam om afscheid te nemen van verbrunssumde verhoudingen?

Een beetje verhoensbroeken gaat Brunssum nu wel al met de nieuwe burgemeester Luc Winants. Maar Luc is wel al een beetje een grensgeval. Als Luc naar de overkant van de Akerstraat keek, keek hij naar Treebeek dat sinds 1982 Brunssum is. Maar toen Luc jong was keek hij met een schuin oog over Heerlen uit….?


zondag 18 november 2012

Petitie ‘sluit de kerncentrales in Tihange’


De kerncentrale in Tihange (België) kampt met groeiende problemen door ouderdom en slijtage. Diverse rapporten spreken over sterke tekortkomingen van de veiligheid. Grote, dichtbevolkte, stukken van Limburg, België en Duitsland liggen in de directe gevarenzone. Tihange sluiten is de enige oplossing!

Vlak over de grens langs de Maas bij Huy staat een krakkemikkige kerncentrale met een lekkend reactorvat en met een omhulsel vol betonrot. De afstand tot het Vrijthof is in vogelvlucht zo’n 40 kilometer. Heel Zuid-Limburg ligt ruim binnen de 80 km. Zone. In de 80 km-zone rondom de kerncentrale van Fukushima moest iedereen worden geëvacueerd. Bovendien staat de wind hier het grootste deel van het jaar uit het zuidwesten. Dus als het mis gaat, dan krijgt Zuid-Limburg de volle laag. Die centrale vormt dus een groot gevaar voor onze regio en moet dicht!

Echter, de Belgische regering twijfelt en de Nederlandse regering doet (nog) te weinig. Daarom: geef ze een zetje in de goede richting!

Zie de foto uit de Belgische krant Le Soir van 1 september jl:



©Elodie Ledure – Le Soir

GroenLinks Limburg is een online petitie begonnen ‘Tihange dicht – Limburg veilig’. Een belangrijk onderwerp, waarvoor we als bedreigde bewoners zoveel mogelijk mensen moeten mobiliseren (GroenLinks of niet, Limburger of niet).

Het ondertekenen van de petitie kost je nog geen minuut. Dit moet je doen:
• Volg de link http://petities.nl/petitie/tihange-dicht-limburg-veilig
• teken de petitie door naam en e-mailadres in te vullen – desnoods anoniem – en
• klik op de link in de bevestigingsmail die je daarna meteen krijgt

Tot slot: maak deze petitie verder bekend door deze aan zoveel mogelijk mensen die je kent door te sturen, of anderszins attent te maken op dit bericht.


Protest tegen pensioenfondsen die in kernwapens investeren.


Op 2 november heeft de actiegroep Campagne tegen Wapenhandel geprotesteerd bij het ABP aan de Oude Lindestraat 70 in Heerlen omdat dit pensioenfonds in kernwapens belegt. Zij plaatsten een protestbord met de tekst 'Dit pensioenfonds belegt in kernwapens', dat overigens weer vlot werd verwijderd. Maar het punt was gemaakt.

Onderzoek van de Campagne tegen Wapenhandel toont aan dat Nederlandse pensioenfondsen de afgelopen tijd meer zijn gaan investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie of onderhoud van kernwapens. Volgens CtW belegt ABP momenteel ruim € 660 miljoen in twintig bedrijven die betrokken zijn bij ontwikkeling, productie en onderhoud van kernwapens.
Daarentegen heeft volgens Mark Akkerman van CtW een flink aantal pensioenfondsen de afgelopen jaren de beleggingsportefeuilles geschoond van bedrijven die kernwapens maken. De achterblijvers zijn juist meer pensioengeld gaan investeren in bedrijven als EADS en BAE Systems (zie website www.stopwapenhandel.org).

Het behoeft eigenlijk geen betoog dat kernwapens de meest vernietigende wapens zijn. Bij gebruik van kernwapens kan geen onderscheid gemaakt worden tussen militaire doelen en burgerdoelen. Bovendien blijven kernwapens nog jaren na gebruik slachtoffers maken. Het Non-proliferatieverdrag (NPV) verplicht staten tot nucleaire ontwapening, maar in plaats daar van worden de kernwapens van de NAVO gemoderniseerd.

Het ABP ontkent niet dat het belegt in deze bedrijven. ABP heeft een transparant beleggingsbeleid, dat is verwoord in een 24 blz. tellend ‘Corporate Governance Raamwerk’. Daarin zegt het ABP op te letten op ‘goed ondernemingsbestuur’ van de bedrijven waar het aandeelhouder en mede-eigenaar is. Daarnaast heeft het ABP de nota ‘Beleid inzake verantwoord beleggen’ waarin ABP ook aangeeft maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Hierbij let het ABP op ‘milieu, sociale omstandigheden en goed ondernemingsbestuur’.
Wat betreft bewapening legt het ABP ‘verantwoord beleggen’ uit als niet beleggen in bedrijven die verboden wapens maken zoals clusterbommen en landmijnen. Zo heeft het ABP 15 bedrijven uitgesloten die betrokken zijn bij clusterbommen en één die het Non-proliferatieverdrag schendt. Daarnaast belegt het ABP niet in staatsobligaties van 10 landen die onder het wapenembargo van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vallen.
Het ABP volgt in haar beleid de nationale wetgeving en internationale verplichtingen van de Nederlandse overheid. En die wil de kernwapens ook nog niet de wereld uit. De bedrijven die betrokken zijn bij kernwapens zijn daarom niet uitgesloten. Voorbeelden zijn vliegtuigbouwer Boeing, Honneywell (simulatieapparatuur) en Rolls-Royce (nieuwe Britse kernwapenonderzeeërs).

Volgens Campagne tegen Wapenhandel zijn er in Nederland verschillende pensioenfondsen die laten zien dat het beter kan: UWV, Zorg en Werk, Akzo, Post NL, ING en Philips vinden de betrokkenheid van deze bedrijven in kernwapens voldoende reden om hier niet (meer) in te beleggen. ABP kan dus ook een eigen verantwoordelijkheid nemen in plaats als braaf ambtenarenfonds zich achter zijn belangrijkste opdrachtgever te verschuilen.
Zie voor het onderzoek naar beleggingen in kernwapens en foto's van de actie www.stopwapenhandel.org. Op deze website is ook de mogelijkheid om een petitie te ondertekenen ‘Geen pensioengeld voor wapens!’

zaterdag 10 november 2012

Station Hoensbroek sluiten is niet zo’n goed idee.


De regionale kranten Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger berichten op vrijdag 9 november over het uitvoerige plan voor het treinvervoer van de fracties CDA, PvdA, VVD, D66, en 50-Plus in Provinciale Staten van Limburg. Zo over het algemeen en voor zover de kranten erover berichten, is het een goed en ambitieus plan. De intenties zijn er, hoewel ook moet worden erkend dat veel onderdelen al jaren op de verlanglijstjes staan van verschillende politieke partijen. Het plan kost vele miljoenen en als je wat van het Rijk (Prorail) wil, dan is het zo langzaamaan ook gebruikelijk dat er fors provinciaal geld bij moet. Maar daar staat tegenover dat onze provincie de Essentgelden beter kan investeren dan oppotten en het risico blijven lopen dat het Rijk ze links- of rechtsom inpikt of dat ze vanzelf minder waard worden.

Maar bij één onderdeel ‘dicht bij huis’ zet ik als jaartrajecthouder toch wel grote vraagtekens. Men wil station Hoensbroek zo’n kilometer ‘verplaatsen’ naar de Woonboulevard. Ook dit geen nieuw idee en tot nu toe gelukkig niet realistisch gebleken. Omdat ik tussen beide locaties inwoon, zou het voor mij persoonlijk geen ramp zijn, hoogstens enkele minuten langer fietsen en treinen. Maar de redenering erachter loopt toch mank.

Ik heb geen bezwaar tegen een nieuw station bij de Ikea. Meer mensen met het openbaar vervoer is altijd winst. De plek bij het viaduct over de Verlengde Terhoevenderweg is er al helemaal op voorbereid. Al weet ik niet hoe hoog te verwachtingen moeten zijn. Het winkelende publiek blijft waarschijnlijk in grote mate met de auto komen. Het lukte Veolia en gemeenteraad niet eens om een busverbinding naar de Woonboulevard in stand te houden. In hoeverre de investering in een nieuw station zich loont, zal nog nader beoordeeld moeten worden. Wellicht dat de eerste ervaringen met het nieuwe station Woonboulevard – In de Cramer (op de lijn Heerlen – Maastricht) hier al duidelijkheid kunnen bieden?

Nameten van de afstand tussen station Hoensbroek en de locatie voor het station Woonboulevard wijst uit dat de verplaatsing volgens het plan met een kilometer in de praktijk via het spoor 1,5 km en via de weg voor voetgangers en fietsers meer dan 2 km betekent. Het ‘verplaatsen’ van station Hoensbroek is feitelijk het verdoezelen voor ‘sluiten’. Met sluiten van een station stimuleer je het reizen per trein zeker niet. Sluiten is voor het merendeel van de paar honderd dagelijkse in- en uitstappers niet gewenst en zeker geen verbetering. Veel treinreizigers zijn afkomstig uit de buurt Nieuw-Lotbroek of werken op de nabij gelegen bedrijventerreinen en gaan te voet naar het station. Een station Woonboulevard ligt dan niet meer op loopafstand.
En sluiten hoeft ook niet. De halte is met recente investeringen (bijvoorbeeld in de fietsenstalling, weer glas in de wachthuisjes en moderne hekken – wel jammer van de groene hagen) voldoende bij de tijd.

Hoensbroek maakt deel uit van de stoptreinverbinding tussen Heerlen en Sittard. Deze lijn kent een uurverbinding met in ochtend- en avondspits een halfuurverbinding met enkele tussentreinen. Goed van het plan is dat het nu de hele dag een halfuurverbinding wordt. Een extra stop bij station Woonboulevard zou deze dienstregeling geen geweld aandoen, omdat er binnen het halfuur nog voldoende tijd is beschikbaar is. Het openbaar treinvervoer kan dus zeker een stimulans krijgen met een nieuw station Woonboulevard. Maar dat hoeft niet ten koste gaan van station Hoensbroek en zijn reizigers. Want je moet maar afwachten of iedereen met een ‘verplaatsing’ meegaat.

Geen plek in ‘Elders’ voor ‘De Reiziger’? Het kunstwerk moet naar elders?


“Helaas geen plek in ‘Elders’ voor ‘De Reiziger’” kopten onze regionale kranten Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger op vrijdag 9 november jl. Voor mij waren ‘Elders’ en ‘De Reiziger’ nieuw. ‘Elders’ wordt de toch wel aardige en originele naam van het nieuwe station in het Maankwartier. En ‘De Reiziger’ is blijkbaar de naam van het grote glas-in-lood-kunstwerk van het huidige station: een kleurrijke glaswand van kunstenaar Hans Truijen. Omdat het van binnenuit gezien hoog in de hoek ‘hangt’ en van buitenaf alleen vanuit een weinig gebruikte looprichting zichtbaar is, wordt het ondanks zijn afmeting van 50 m² door de meeste mensen niet bewust opgemerkt, laat staan echt aandacht aan geschonken (ik neem mezelf als referentie). Jammer.
Volgens de ontwerper van het Maankwartier, kunstenaar Michel Huisman, is er geen plek voor ‘De Reiziger’ in het nieuwe Maankwartier: “Het kunstwerk is niet gemaakt voor het Maankwartier. Het is breder dan hoog en past nergens in het Maankwartier”. Het kunstwerk heeft wel ‘eeuwigheidswaarde’, maar niet op deze plek. Het wordt dus veiliggesteld door het op te slaan totdat er wel ergens een gebouw voor wordt gevonden.

Ik moet onwillekeurig terugdenken aan de 40 meter lange ‘Waterpartij met de kleurrijke geologische achterwand’ van kunstenaar Theo Lenartz bij de onderdoorgang van de Tweede Promenade onder de Geerstraat. Dit kunstwerk bezat volgens B&W en de gemeenteraad geen eeuwigheidswaarde en werd gesloopt omdat er een van de vier ‘kopgebouwen’ moest komen.

Nu wordt weer een kunstwerk verwijderd, dat karakteristiek is voor de moderne stad Heerlen en uit een periode stamt waar we toch al niet zoveel van hebben. Is dit niet te voorkomen? Het argument van Michel Huisman dat het te breed is, kan worden omzeild. Op de foto in de krant is duidelijk te zien dat het glas-in-loodraam in de breedte uit 8 panelen bestaat. Het kan dus in vieren worden geknipt. Als die in vier ramen naast elkaar worden gehangen, dan past het wel in het verticale concept van het Maankwartier. Het zou dan een mooi, kleurrijk element zijn in het overwegend (te monotoon?) witte Maankwartier. Sterker nog, een contrasterend element zou zelfs de beleving van het totaalconcept kunnen vergroten? En gevierendeeld is het kunstwerk beter genietbaar, dan in dozen verpakt.
Kunstenaar Michel Huisman (wat was je standpunt over de gesloopte waterpartij?) kan wellicht wat creatiever zijn en het kunstwerk ‘De Reiziger’ een plek gunnen in zijn kunstwerk Maankwartier?