‘(Kinder)armoede is schending van de mensenrechten’
De Café Mondiaal van 14 november had als gespreksthema ‘(Kinder)armoede is schending van de mensenrechten’. ATD Vierde Wereld heeft hier invulling aan gegeven.
Namens ATD deed Yvonne de inleiding. Ze gaf een definitie van armoede die breder is dan die gebruikt wordt voor de statistieken: ‘Armoede is allereerst onrecht en raakt veel meer facetten van het mens zijn dan alleen maar een tekort aan geld om je vaste lasten te kunnen betalen, te eten, je te kleden en verzorgen en iets over te houden om iets mee te doen naar eigen keuze.’ Yvonne haalde daarbij de verborgen dimensies van armoede aan die zijn ontwikkeld door ATD Vierde Wereld in samenwerking met de Universiteit van Oxford.
Doel van deze Café Mondiaal was om samen over mogelijkheden te praten over hoe armoede opgelost kan worden om zo deze schendingen van Mensenrechten te stoppen. Het belang van het zoeken van de dialoog is vooral ook luisteren en je verbinden met de ander. Dat werd erkend als een mogelijk begin van de oplossing: solidair zijn met je medemens en een eerlijkere verdeling van middelen en mogelijkheden.
Ook ons stemgedrag kan helpen om het verschil te maken. Er werd geconstateerd dat de kloof tussen overheid en samenleving erg groot is. Er is zelfs weinig vertrouwen in de overheid vanwege deze grote afstand en het weinige omzien naar de mens zelf. Er werd gesteld dat het ‘systeem’ beter afgestemd moet worden op de behoefte van de burger en ten dienste van hen moet staan. Regels en wetten zouden de mensen vooruit moeten helpen in hun ontwikkeling van menswaardig mens zijn.
Daarbij kwam ook het dilemma aan de orde waar de overheid tekortschiet ten opzichte van wat deze wel aan sociale voorzieningen aanbiedt. Er zijn natuurlijk bijvoorbeeld de bijstand, de bijzondere bijstand en de toeslagen voor mensen die zich zonder dat niet staande kunnen houden. Maar hoewel daar veel mensen gebruik van maken, blijkt uit de praktijk dat dit voor te veel schrijnende gevallen ontoereikend is of te rigide wordt toegepast.
De behoefte oftewel de noodzaak werd geopperd om samen te werken met organisaties die zich met (facetten van) het armoedevraagstuk bezighouden. Echter, geconstateerd werd ook dat deze samenwerking moeilijk op gang komt.
De beweging van onderop zou door samenwerking in kracht toenemen. Daarmee kan men een duidelijker signaal afgeven richting de overheid, maar ook de afstand verkleinen, waardoor het makkelijker wordt om samen naar oplossingen te zoeken. ATD wil zich daar vol voor blijven inzetten.
Deze avond was te kort om armoede op te lossen. En een beetje jammer was dat de specifieke aspecten van het in armoede leven door kinderen wat onderbelicht is gebleven. Toch was het een inspirerende en bemoedigende avond waar stapjes in de goede richting werden gezet. Dank aan de gespreksleider, die ervoor zorgde dat iedereen aan het woord kwam en het gesprek “to the point” hield. Deze Café Mondiaal was overigens met 20 deelnemers best goed bezocht.
Verslag Marion Braad en Harrie Winteraeken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten