Persbericht - aankondiging
Café Mondiaal, 90ste aflevering
Donderdag 21 maart 2024, aanvang 19.30 uur.
De Twee Gezusters / Luciushof (Tuinkamer), Putgraaf 3, 6411 GT Heerlen-centrum.
Gespreksthema: ‘De Energietransitie in Limburg: mogelijkheden en moeilijkheden’.
De veel gebruikte fossiele brandstoffen (olie, aardgas en steenkool) zijn eindig, maar belangrijker nog: ze dragen veel bij aan de klimaatverandering. Om de opwarming van de aarde binnen de Parijse Klimaatakkoorden van maximaal 1,5 0C te houden, moet het gebruik van fossiele brandstoffen op alle mogelijke manieren worden teruggebracht. Dit proces, dat de ‘energietransitie’ wordt genoemd, is al enkele jaren aan de gang, ook in onze omgeving.
Maar dit enorme veranderproces verloopt niet in alle opzichten even soepel. De doelen zijn moeilijk te bereiken en omschakeling naar duurzame brandstoffen verloopt traag. Het regionale samenwerkingsverband, de Regionale Energie Strategie RES Zuid-Limburg krijgt weinig voor elkaar.
De alternatieve energiebronnen (wind- en zonne-energie en het hiervan afgeleide groene waterstof plus de biobrandstoffen en biogas) hebben ook hun problemen. Wat te doen met de ‘dunkelflaute’ de windstille nacht, wanneer zonnepanelen en windmolens niet leveren? En wat te doen als er op een zonnige dag met een aardige bries te veel groene stroom is? De hoge energieprijzen en het wonen in onvoldoende geïsoleerde huizen leiden tot een breed gevoelde energie-armoede. Maar er is ook huiver voor woningverbetering, als dat een hogere huur betekent. En kan in de toekomst op een duurzame wijze worden voldaan aan de enorme energiehonger van de Limburgse industrie, Chemelot voorop?
De vrij massale overschakeling naar meer groene stroom en het succes van de zonnepanelen leiden tot een overbelasting van het elektriciteitsnet, waardoor weer veel ontwikkelingen stagneren totdat de capaciteit is uitgebreid. Batterijen zijn maar een deeloplossing en de grondstoffen worden ook schaars. En dan hebben we ook nog kernenergie. Of toch liever niet?
Hoe realiseren we de energietransitie en halen we zo onze klimaatdoelen? We hebben hiervoor Wim Fleuren uitgenodigd van Energiecoöperatie de Omslag in Voerendaal. Hij is ook actief voor de Atoomcoöperatie. Hij zal een korte inleiding houden en daarna vanzelfsprekend deelnemen aan het verwachte ‘levendige’ gesprek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten