Vrede, vrijheid en zelfbeschikking voor Oekraïne.
Het is oorlog in Oekraïne. De Russische president Wladimir Poetin heeft op donderdag 24-2-2022 zijn leger het zelfstandige land Oekraïne ingestuurd. Een ongehoorde daad van agressie die nagenoeg iedereen hier anno 2022 waarschijnlijk niet meer voor mogelijk heeft gehouden. Van over de hele wereld klinken de protesten. Op zondag 27 februari in Berlijn meer dan 100.000 mensen, Amsterdam 15.000. In Heerlen namen meer dan 500 personen deel aan de Vredesmanifestatie op de Bongerd en de aansluitende Vredesmars door het winkelcentrum van Heerlen.
Vanaf een bank voor het Glaspaleis zijn korte toespraken gehouden. Na de opening en welkomstwoorden van Amber-Helena Reisig hield al eerste de Burgemeester van Heerlen Roel Wever een korte toespraak. Vervolgens las Amber-Helena een brief voor van Andrey Marchenko, een 25-jarige Oekraïense student in Aken die nu thuis in Oekraïne is op bezoek bij zijn jarige moeder. Hij kan niet meer terug naar Aken, maar telefonisch liet hij weten dat hij van gedachten is veranderd. Hij is nu bereid zijn leven te geven.
Er kwamen zo’n tien personen, allen vrouwen, aan het woord die persoonlijke banden hebben met de Oekraïne. Zij hielden betogen over de schrijnende situatie bij familie thuis of schuilend in de metro, over de oorlog met vele doden, gewonden en ontberingen, over de hulpvraag voor humanitaire goederen maar ook om vanuit West-Europa Oekraïne militair te helpen. “Dit is geen oorlog tussen Oekraïne en Rusland, dit is een aanval op de mensheid”.
Moedig is de Russische Anna (20), geboren en afkomstig uit Moskou: “Rusland wil geen oorlog, Poetin wil het. Het is hartverscheurend dat Poetin zijn leger inzet tegen een zusterstaat”. Hier kan Anna veilig het woord voeren. ’s-Avonds werd bericht dat er ook in 44 steden in Rusland gedemonstreerd is waarbij er in totaal meer dan 2.500 mensen zijn gearresteerd (op vrijdag waren er ook al demonstraties met 1.400 arrestaties).
Na de toespraken werd het Oekraïens volkslied gespeeld en door de mensen die Oekraïens spreken meegezongen. Een emotioneel moment. Daarna liep de indrukwekkende stoet door het winkelcentrum van Heerlen.
Op een bank was de Oekraïense vlag gelegd waarop een krans werd gelegd. Velen hadden bloemen meegenomen. Een 14-jarige scholiere van het Grotius-college heeft twee vredesliedjes gezongen. De bloemen zijn later bij de Vredeskapel bij de algemene begraafplaats aan de Akerstraat gelegd.
De organisatie was vooral in handen van initiatiefneemster Amber-Helena Reisig met een groepje jonge mensen voor een deel vanuit de Klimaatcoalitie Parkstad. Vanuit het Vredesplatform Heerlen en HeerlenMondiaal hebben we (financiële) steun gegeven. Henk Dado heeft de geluidsinstallatie ter beschikking gesteld. Het was hier en daar wat improviseren met twee dagen voorbereidingstijd maar dat vooral via de sociale media en in het bijzonder Facebook in zo’n korte tijd zoveel mensen op de been kwamen, was voor Heerlen/Parkstad en onze beweging toch wel bijzonder
Harrie Winteraeken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten