maandag 27 september 2021

7-10 Café Mondiaal: 'klimaatmaatregelen en armoede'

 


Café Mondiaal, 71ste aflevering

Donderdag 7 oktober, aanvang 19.30 uur.

Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen-centrum

 

 

Gespreksthema: ‘Klimaatmaatregelen en armoede’

Iedereen met een beetje gezond verstand is er nu wel van overtuigd dat het klimaat verandert en dat onze samenleving alle zeilen moet bijzetten om de gevolgen daarvan binnen de perken te houden. In toenemende mate worden er dan ook onder de noemer ‘klimaatadaptie’ maatregelen voorgesteld en ook al uitgevoerd.

Maar er zijn heel veel mensen die niet aan deze maatregelen toekomen, bijvoorbeeld vanwege financiële redenen, of omdat hun wereld te klein is om alles te verhapstukken. ‘Het zal mijn tijd wel duren’. ‘Ik heb het al moeilijk genoeg met mijn eigen problemen’. Veel mensen kunnen of willen maar moeilijk hun gedrag veranderen. Er is veel meer nodig dan vergroting van het zich bewust zijn van. Materiële ondersteuning bijvoorbeeld?

Raf Janssen is ‘armoedesocioloog’. Hij zal deze Café Mondiaal het vraagstuk belichten hoe mensen de mogelijkheid moeten krijgen om te kunnen blijven meedoen aan een samenleving die steeds meer van hun verlangt. Hoe krijg je draagvlak voor klimaatmaatregelen bij mensen die daar niet eenvoudig de beurs voor kunnen trekken. Om een voorbeeld te noemen: arme mensen voeden zich vaker met goedkoop vlees, ook omdat gezonder en duurzaam geproduceerd voedsel te duur voor ze is.

Na een korte inleiding zal Raf uiteraard actief aan het gesprek deelnemen.

Vanwege het Coronavirus is aanmelding vooraf met opgave van naam en telefoonnummer gewenst. Aanmelden kan bij Harrie Winteraeken, e-mailadres hwinteraeken@hotmail.com of telefoonnummer 045 522 87 20 (b.g.g. a.u.b. boodschap inspreken). Voor deze Café Mondiaal zijn de Coronamaatregelen voor de horeca van toepassing.

*****************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal. Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken de discussie leiden.

·         Raf Janssen (1945) is ‘armoedesocioloog’ en zet zich vanaf 1975 landelijk en lokaal in voor het tot stand brengen van een samenleving zonder armoede, waarin alles en iedereen ruimte heeft voor een waardig en respectvol bestaan. Hij was 30 jaar lang aanvoerder van een landelijke ‘gideonsbende’ die zelforganisaties van armen aanspoorde en hielp om zelf het woord te nemen, actie te voeren en mee te doen in het maatschappelijke debat. Hij promoveerde in 1990 bij de socioloog Cees Schuyt op een studie over de verarming van mens en milieu met als centrale stelling dat het armoedevraagstuk en het milieuvraagstuk nauw met elkaar samenhangen en dat beide vraagstukken niet opgelost kunnen worden zolang de markteconomie de dienst uitmaakt in de samenleving. Raf woont in Peel en Maas. Hij was daar jarenlang wethouder en is momenteel politiek actief als raadslid voor de fractie PvdA/GroenLinks. 




maandag 20 september 2021

30-9 Café Mondiaal: 'Afghanistan, hoe nu verder?'


Café Mondiaal, 70ste aflevering

Donderdag 30 september, aanvang 19.30 uur.

De Twee Gezusters, Putgraaf 3, 6411 GT Heerlen-centrum


Gespreksthema: ‘Afghanistan, hoe nu verder?’

Afghanistan is al enkele maanden wereldnieuws. In korte tijd veroverden de Taliban het land. Wordt het weer zo’n wrede dictatuur als rond de eeuwwisseling, waar alle meningen en handelen die niet in het verlengde liggen van hun opvattingen, met geweld zullen worden onderdrukt? Of wordt er wel een redelijk veilig leven met respect voor mensenrechten mogelijk?

Tijdens deze Café Mondiaal zal Ali Daliry zijn verhaal doen, ondersteund door zijn dochter Metra. Ali en Metra Daliry zijn afgelopen augustus in Iran geweest in de grensregio met Afghanistan. Daar hebben zij ook gesproken met familieleden uit Herat, de derde stad van Afghanistan, waar Ali ook vandaan is. Ali en zijn vrouw ontvluchtten in 1997 Afghanistan tijdens de vorige machtsperiode van de Taliban. Wellicht zullen ook nog andere mensen aanwezig zijn die in Afghanistan hun wortels hebben.

Het gesprek zal gaan over de problemen van Afghanistan. Is een bloedige burgeroorlog te voorkomen? Wordt het land teruggeworpen tot een straatarm land zonder perspectief op welvaart en welzijn voor velen? Wordt Afghanistan weer een broeinest van terrorisme? We hebben de herdenking van 9/11 2001 nog vers in ons geheugen. Wat moet er gebeuren om deze processen te stoppen? Wat moeten westerse landen doen en wat zeker niet? En wordt Afghanistan het slachtoffer van een geopolitiek machtsspel?

Vanwege het Coronavirus is aanmelding vooraf met opgave van naam en telefoonnummer gewenst. Aanmelden kan bij Harrie Winteraeken, e-mailadres hwinteraeken@hotmail.com of telefoonnummer 045 522 87 20 (b.g.g. a.u.b. boodschap inspreken). Het horecabeleid ten aanzien van het Coronavirus is van toepassing.




26-9 Vredeswandeling 'Inclusief samenleven'

Vredeswandeling ‘Inclusief samenleven’

Vindt plaats: Vredeszondag 26 september 2021.

Start: 14.00 uur, plein Maankwartier-noord (voor de JUMBO - Spoorsingel)

Het Vredesplatform Heerlen en het Missionair Overleg Parkstad organiseren op Vredeszondag 26 september a.s. in het kader van de Vredesweek 2021 een wandeling in Meezenbroek met als thema ‘Inclusief samenleven?’. De wandeling begint om 14.00 uur op het plein Maankwartier-noord nabij de fietsenstalling en de ingang van de JUMBO (Spoorsingel).

‘Samenleven’ is een werkwoord. Om een inclusieve samenleving te realiseren, zal er gewerkt moeten worden. Een samenleving in vrede is een samenleving waarin voor iedereen plek is om zich thuis of op zijn gemak te voelen. Waar iedereen gerespecteerd wordt zoals hij/zij is. We gaan tijdens deze Vredeswandeling enkele organisaties in Meezenbroek kort bezoeken die een positieve bijdrage aan ‘Inclusief samenleven’ geven. 


Het pluriforme Meezenbroek is een voorbeeld voor Heerlen én voor onze samenleving. Zo in de gauwigheid zien we dat er ‘op loopafstand’ diverse organisaties gehuisvest zijn, die we graag met onze Vredeswandeling willen verbinden. We zullen zo’n 10 bezoekjes doen en thema’s behandelen van elk zo’n 5 – 10 minuten. Bijvoorbeeld de Moskee El Nour: geloof verbindt mensen, maar sluit ook mensen uit. Er zijn enkele instellingen (Woonvorm Radar, Zorgcentra Elfershof en De Regenboog, Mondriaan geestelijke gezondheidszorg) waar de mensen met beperkingen zich ook uitgesloten voelen. We besteden aandacht aan de LHBTQIAP-gemeenschap (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen,

transgenders, interseksuelen, queer, aseksueel en panseksueel) die ook veel met uitsluiting en discriminatie te maken heeft. Er zijn in Meezenbroek enkele scholen (school voor voortgezet speciaal onderwijs De Pyler, school voor Praktijkonderwijs Parkstad Limburg, het Citaverde College, het Herlecollege, RK Speciale school voor basisonderwijs De Griffel) waarbij we kennis nemen van ‘hoe om te gaan met pesten’. Armoede komt ter sprake via Kookpunt Caritas 045 en er is een korte stop bij de Dobbeltuin (Dobbelsteynstraat).

Daarbij kunnen we wellicht met onze Vredeswandeling ook de samenhang met onze samenleving herkennen.

De wandeling zal maximaal twee uur duren en eindigt bij de Elfmorgenstraat. Vervolgens wordt voor wie wil naar Café Pelt, Pancratiusplein 48 gelopen. Daar is gelegenheid is om na te praten en voor het delen van indrukken en ervaringen. Er wordt koffie/thee met vla geserveerd.

In verband met Corona (maar ook een maximumcapaciteit) is voor de nazit in Café Pelt aanmelding dringend gewenst. Aanmelden kan bij Fely Seijben, e-mailadres f.seijben@planet.nl of telefoonnummer 06 10 50 58 64.