Actieplan fijnstof en stikstof: reactie wethouder Charles Claessens.
Onlangs heeft wethouder Charles Claessens namens het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Heerlen per brief gereageerd op het verzoek van de schaduwfractie van GroenLinks in Heerlen om een actieplan fijnstof en stikstof op te stellen. De schaduwfractie heeft het College van B&W per brief van 27 februari 2021 hierom verzocht.
De wethouder reageert in hoofdlijn op twee manieren op het
onderzoek naar de luchtvervuiling in Europa dat de directe aanleiding was voor
de vraag van GroenLinks: “wij zijn uiterst verbaasd dat we worden aangemerkt
als de hoogst genoteerde stad van heel Nederland, daar begrijpen we eerlijk
gezegd helemaal niets van, gelet op de verkeersintensiteiten die in ons
landsdeel toch van een lagere orde zijn dan de verkeersintensiteiten in de
Randstad”. Maar ook erkent het college de ernst van de problemen: “Ondanks de verbeteringen door de jaren heen zorgt luchtverontreiniging nog voor substantiĆ«le
gezondheidsschade, ook al wordt vrijwel overal aan de Europese grenswaarden voldaan.
Gemiddeld leven Nederlanders door luchtverontreiniging 9 maanden korter en
jaarlijks overlijden 11.000 mensen als gevolg van blootstelling aan
luchtverontreiniging.” “Zoals u in uw brief ook aangeeft,
is er dus nog veel gezondheidswinst te behalen ….”. In de uitvoerige antwoordbrief
wordt een en ander toegelicht.
De Schaduwfractie is verheugd over het antwoord van
wethouder Claessens. Hoewel aangegeven wordt dat er al veel gebeurt op het
terrein van luchtvervuiling, is het gevoel van urgentie voor een meer integrale
en effectieve aanpak aanwezig. Er heeft inmiddels een eerste ambtelijk overleg
plaatsgevonden met Karin van Doormaal en Harrie Winteraeken van de
schaduwfractie om te bezien “waar
nog meerwaarde te behalen is”. Het recente Rijksprogramma ‘Schone Lucht
Akkoord’ kan daarmee wellicht een vertaling en uitwerking naar de situatie in
onze stad en regio krijgen. Toegezegd is dat dit een overleg een vervolg
krijgt.
******************************************************************************
Brief van de gemeente Heerlen: platte tekst (uit de originele brief in PDF).
Datum: 22 april 2021
Ons kenmerk UIT-21009091-62
Domein Ruimte – Team, Beleid Ruimte
Onderwerp: Actieplan fijnstof en stikstof
Geachte mevrouw Van Doormaal, geachte heer Winteraeken,
Hartelijk dank voor uw brief van 28 februari jl. met uw pleidooi voor een actieplan fijn stof en stikstof voor de gemeente Heerlen. Wij hebben inderdaad kennis genomen van het artikel in de Limburger van 6 februari over schonere lucht en de studie van ISGlobal.
De conclusies over de ranking van gemeente Heerlen hebben ons verbaasd, evenals de informatie waarop deze conclusie is gebaseerd en de boodschap die ermee wordt afgegeven. Wij zijn uiterst verbaasd dat we worden aangemerkt als de hoogst genoteerde stad van heel Nederland, daar begrijpen we eerlijk gezegd helemaal niets van, gelet op de verkeersintensiteiten die in ons landsdeel toch van een lagere orde zijn dan de verkeersintensiteiten in de Randstad. Het is ook vreemd dat er bijvoorbeeld voor een concentratie PM2.5 die maar 0,2 u/m3 van die van ons verschilt (Rotterdam, 13,4 ug/m3), er vier keer zoveel potentieel vermijdbare doden voorkomen en dat dit niet zou leiden tot een hogere notering dan die van gemeente Heerlen.
Die waarde voor fijn stof is herkenbaar qua orde grootte en niet ver verwijderd van de WHO-richtwaarde. We hoeven u niets te vertellen over de landelijke wettelijke normen die gelden voor fijn stof en stikstofoxiden en die zijn gebaseerd op de EUrichtlijn luchtkwaliteit. We hebben als gemeente tot 2016 deelgenomen aan het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) met ons actieplan Luchtkwaliteit 2009. We voldoen sinds 2013 aan de wettelijke normen. Dit wordt landelijk gemonitord voor verkeerswegen, landbouw en industrie (www.NSLmonitoring.nl).
In Heerlen is de blootstelling relatief het hoogst aan de doorgaande wegen met veel verkeer en bij de industrieterreinen. Landbouw speelt bij ons niet zo’n grote rol. We moeten helaas wel vaststellen dat ongeveer de helft van de aanwezige deeltjes aangewaaid komt uit het buitenland. Daarnaast wordt er af en toe overlast van houtkorven gerapporteerd.
Ondanks de verbeteringen door de jaren heen zorgt luchtverontreiniging nog voor substantiƫle gezondheidsschade, ook al wordt vrijwel overal aan de Europese grenswaarden voldaan. Gemiddeld leven Nederlanders door luchtverontreiniging 9 maanden korter en jaarlijks overlijden 11.000 mensen als gevolg van blootstelling aan luchtverontreiniging. De verschillen in gezondheidsimpact van luchtverontreiniging zijn groot. Afhankelijk van de locatie loopt het levensduurverlies uiteen van gemiddeld vier maanden in de schonere delen van het land tot 18 maanden op locaties met de hoogste concentraties luchtverontreiniging.
Zoals u in uw brief ook aangeeft, is er dus nog veel gezondheidswinst te behalen en dat is ook de mening van de Gezondheidsraad. Daarom heeft het Rijk besloten als opvolger van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) het Schone Lucht Akkoord (SLA) op te stellen. Daarbij zoeken zij voor een breed palet aan maatregelen de samenwerking met stakeholders in diverse sectoren, waaronder de gemeenten. Ook gemeente Heerlen is benaderd om daaraan mee te werken en heeft uitgezocht met welke maatregelen we zouden kunnen bijdragen. Omdat we onderschrijven dat het meest effectief maatregelen aan de bron kunnen worden getroffen, kijken we voor die maatregelen naar de Mobiliteitsvisie en het programma Duurzaamheid omdat de uitstoot van verkeer de grootste rol speelt. Ook willen we graag kijken naar de beperking van particuliere houtstook door voorlichting en de kansen die de warmtevisie biedt.
Dit zijn diverse trajecten die al lopen en die we aan elkaar willen knopen binnen het kader van het Schone Lucht Akkoord. We willen graag ingaan op uw uitnodiging om samen te bekijken waar nog meerwaarde te behalen is. Het motto ‘Heerlen doet wat het kan’ zouden wij graag aanvullen met ‘daar waar het echt verschil maakt’.
We zullen graag ingaan op uw aanbod en binnenkort contact opnemen met de heer Winteraeken om een afspraak te maken.
Met vriendelijke groet,
Namens burgemeester en wethouders van Heerlen,
Charles Claessens
Wethouder mobiliteit, duurzaamheid en milieu
Deze brief is geautomatiseerd aangemaakt en daarom niet ondertekend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten