zondag 10 juni 2018

Verhoging btw van 6 naar 9 % is een lompe rechtse maatregel.



In Dagblad De Limburger van zaterdag 9 juni vraagt de belangenbehartiger voor het midden- en kleinbedrijf MKB Nederland aandacht voor de verwachte omzetdaling in onze grensstreek als gevolg van de door het kabinet Rutte III voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 %. 
Hiervoor heeft het onderzoeksbureau Panteia onderzoek gedaan, met als conclusie dat de schade kan oplopen tot € 456 miljoen, voornamelijk in Limburg en de regio Arnhem-Nijmegen. Ik ken dat onderzoek niet, maar ik hoop dat de cijfers beter onderbouwd zijn dan de bijgeleverde-, wat tegenstrijdige argumenten: er wordt banenverlies verwacht, terwijl bedrijven moeilijker personeel aantrekken.

Als men duidt op het wegblijven van buitenlandse kooptoeristen, dan denk ik op de eerste plaats aan het sterk gegroeide Designer Outlet Centre in Roermond. Enerzijds komen daar vooral mensen die waarschijnlijk niet wakker liggen van een paar procent meer betalen. Anderzijds bepaalt de kledingbranche toch vooral zelf haar prijzen. En bij de kledingproductie is nog zoveel niet in orde (op grote schaal uitbuiting door lage lonen, slechte arbeidsomstandigheden en kinderarbeid), dat men met deze sector niet veel medelijden hoeft te hebben.

Vooral voor veel mensen in onze streken op minimumniveau is de verhoging van het lage btw-tarief een misselijke maatregel. Zij zullen over het algemeen ook weinig in het buitenland kopen. Je mag van een kabinet verwachten dat het structureel de  armoede bestrijdt in plaats van de inzet van wat lapmiddelen. Want dat verbetert niet alleen de leefsituatie van de minima zelf, het vermindert ook maatschappelijke problemen, zoals een minder hoge levensverwachting, gemiddeld slechtere gezondheid en een bovengemiddelde zorgvraag. Minder armoede verhoogt de participatie in onze maatschappij en deelname aan onderwijs, waardoor de kansen groter worden om ook zelf aan de armoede te ontsnappen.

Maar dit kabinet vergroot graag de verschillen in koopkracht, met dank aan de regeringspartijen. Daar zou ook de ‘middenstand’ zich op moeten richten.

Geen opmerkingen: