dinsdag 24 april 2018

3-5 50ste Café Mondiaal, gespreksonderwerp: streven naar een rechtvaardig orde



Persbericht

Café Mondiaal, 50ste aflevering
Donderdag 3 mei, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen-centrum

Gespreksthema: Streven naar een rechtvaardige orde

Bij deze jubileumeditie van Café Mondiaal kijken we terug en vooruit. Centraal staat het streven naar een rechtvaardige wereldorde sinds 1945. We doen dit aan de hand van een essay van voormalig minister van ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk. Aan de orde komen onder andere het Handvest van de Verenigde Naties uit 1945, de drie ‘ontwikkelingsdecennia’ van de jaren 60 tot de jaren 80, de plannen voor een ‘Nieuwe Internationale Economische Orde’ uit 1975, de top van Rio de Janeiro met de Agenda 21 in 1992, plus de Millenniumdeclaratie met de Millenniumdoelen van 2000 en tenslotte de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, beide van de Verenigde Naties.
Het is een geschiedenis met hoogte- en dieptepunten. Rens Trimp zal iets vertellen over hoe de denkbeelden over een rechtvaardige orde in de tijd veranderden. In de discussie willen we vooral ingaan op hoe we in de toekomst ons streven naar een rechtvaardige orde vorm kunnen geven.


zondag 8 april 2018

De Partij voor de Dieren is overdreven positief over eigen gedrag.


De Partij voor de Dieren is overdreven positief over eigen gedrag.

De Partij voor de Dieren doet niet meer mee aan de besprekingen voor een nieuwe coalitie in Heerlen. Andere partijen zijn het vertrouwen in de PvdD kwijt. Pascale Plusquin, fractievoorzitter in Heerlen stelt: “Ze hebben een stok gezocht om de hond mee te slaan…”. Nou, de PvdD heeft die stok hard in de handen geduwd. Waar coalitiebesprekingen vooral ook draaien om het winnen van vertrouwen in elkaar om vier jaar samen te werken, heeft de PvdD dat ontluikende vertrouwen beschaamd. De twee vrouwen maakten twee forse fouten. Of wellicht was het doelbewust, gezien de rol die ze voor zichzelf in de gemeenteraad zien?
Als afgesproken wordt dat mededelingen vanuit de coalitieonderhandelingen worden gedaan door de voorzitter (Ron Meijer, SP), dan past het niet om zelf de publiciteit te zoeken via een radio-interview van Eliane Géron. En als er afspraken zijn gemaakt over een bepaald onderwerp: ‘niet inzetten op een basisinkomen maar op een regelarme bijstand’, dan is het niet netjes om toch het basisinkomen als winstpunt aan te halen. Dat ligt dan te gevoelig.

En dan willen ze in de raad het ‘donkergroene anker’ worden voor enkele belangrijke onderwerpen, waaronder klimaat en duurzaamheid. Een slecht voornemen als je ‘anker’ letterlijk neemt. Een anker houdt de zaak op zijn plaats, hakken in het zand, daar waar grote stappen moeten worden gemaakt. Als je invloed reikt tot in het college van B&W, dan kan je de punten die je terecht na aan het hart liggen ook gemakkelijker in beleidsvoorstellen  laten omzetten.

Harrie Winteraeken


Persbericht voor de Partij voor de Dieren in Heerlen van 5 april 2018:

De Partij voor de Dieren is in Heerlen na dagen constructief mee-onderhandelen plotsklaps door een aantal partijen uit de besprekingen gezet.
Pascale Plusquin, fractievoorzitter in Heerlen: “Ze hebben een stok gezocht om de hond mee te slaan. We hebben een constructieve bijdrage geleverd op thema’s als (kinder-) armoede, een experiment met het basisinkomen, duurzaamheid, kappen met bomenkappen, ecologisch groenbeheer, dierenwelzijn,  werkgelegenheid en een start met aardgasloze wijken. Daar is een aantal punten van overgenomen en daar zijn we heel blij mee.  We hebben binnen de coalitiebesprekingen aangekondigd vandaag met een klimaatplan te komen. We hadden heel graag mee willen besturen maar kennelijk zijn de andere partijen nog niet klaar voor onze plannen op het gebied van duurzaamheid en klimaat. Als de kiezer het wil zijn we over 4 jaar dubbel zo groot en dan kan niemand meer om ons heen. Voor nu gaat de Partij voor de Dieren in Heerlen het donkergroene anker voor klimaat, duurzaamheid, natuur en zorg voor elkaar worden in de oppositie.“

17-4 VPRO Tegenlicht Meet Up Heerlen: de donut economie


Persbericht

Zesde VPRO Tegenlicht Meet Up in Heerlen:
‘De donut economie’

Dinsdag 17 april 2018, vanaf 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen

Markten zijn inefficiënt en groei is niet alles zaligmakend: tijd voor een nieuw economisch model.
Op 17 april 2018 vindt de zesde VPRO Tegenlicht Meet-up plaats in Café Pelt met als titel: ‘De donut economie’.

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw was er een kleine stroming die de ‘Economie van het genoeg’ propageerde. Deze was onder andere geïnspireerd door het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome. De ongebreidelde consumptie moest worden omgebogen.
Er is sindsdien veel gebeurd, een aantal ontwikkelingen ten goede maar over het algemeen zijn de problemen er niet minder geworden.
Sinds enkele jaren groeit de economie weer! Maar de CO2-uitstoot en de ongelijkheid stijgen helaas net zo hard. We kennen de grondstoffen- en energiecrisis. Wat is hier aan te doen? De Britse econoom Kate Raworth gebruikt een krachtig beeld voor een nieuwe circulaire economie: de donut. Onze economische activiteiten zouden niet uit de bocht moeten vliegen, maar groeien binnen grenzen, in een ideale cirkel.

Deze Tegenlicht Meet Up kijken we eerst de Tegenlicht-aflevering ‘De donut economie’. Daarna krijgt Frank de Langen de gelegenheid om zijn mening te geven over deze uitzending en om aan te geven hoe dit naar onze streek vertaalt kan worden. Frank de Langen is van huis uit algemeen econoom en al een groot aantal jaren bezig met strategie en innovatie. Daarna is er vanzelfsprekend gelegenheid tot gesprek. 


Nadere informatie:

·         De (korte) inleiding zal ditmaal worden gehouden door dr. Frank de Langen, Ass. Professor International Strategy, Innovation in a Strategic Perspective of the Chair Strategy and General Management van de Open Universiteit in Heerlen.