zondag 27 november 2016

10-12: Mensenrechtendag in Heerlen



Zaterdag 10 december: Dag van de Mensenrechten

Activiteiten in Heerlen:
14.00 uur: Schrijfmarathon in SCHUNCK* – Glaspaleis.
17.00 uur: fakkeloptocht door het winkelcentrum van Heerlen.
18.00 uur: gezamenlijke maaltijd en aansluitend vervolg Schrijfmarathon tot ± 21.00 uur.

Marathonschrijvers gezocht.
Brieven schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Dat doen honderdduizenden op 10 december. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die worden gediscrimineerd om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. Met succes. Gevangenen komen vrij, foltering stopt en onderdrukkende wetten worden aangepast. En mensen voelen zich enorm gesteund. De woorden van Albert Woodfox uit Amerika tonen hoe belangrijk dat is: ‘De berichtjes vanaf de andere kant van de gevangenismuur vormden een enorme bron van kracht voor mij in mijn voortdurende strijd voor vrijheid.’

Doe dit jaar ook mee. Schrijf tegen onrecht!
Amnesty International en HeerlenMondiaal nodigen u van harte uit om vanaf 14.00 uur mee te schrijven in het Glaspaleis te Heerlen op de eerste verdieping naast de Bagels en Beans. De Schrijfmarathon wordt onderbroken door een fakkeloptocht door het winkelcentrum.

Om ± 17.00 uur start de traditionele fakkeloptocht op de Saroleastraat / hoek Van der Maesenstraat (winkelcentrum Corio Center en de Hema). De fakkeloptocht voert door het winkelcentrum van Heerlen en geschiedt in stilte, slechts begeleid door het geluid van een trom. De tocht eindigt om ± 17:30 uur bij SCHUNCK* / Glaspaleis aan de Bongerd.
Aansluitende aan de fakkeloptocht wordt gezamenlijk een eenvoudige maaltijd gebruikt en vervolgens zal de Schrijfmarathon worden voortgezet.


Voor wie wordt dit jaar geschreven? Klik met de Ctrl-toets ingedrukt op de namen:
·         Schrijf voor de vrijheid van Shawkan uit Egypte.
·         Schrijf voor gerechtigheid voor Annie Alfred uit Malawi.
·         Schrijf voor gerechtigheid voor Eren Keskin uit Turkije.
·         Schrijf voor de vrijheid van Fomusoh Ivo Feh uit Kameroen.
·         Schrijf voor de vrijheid van Giyas en Bayram uit Azerbeidzjan.
·         Schrijf voor de vrijheid van Ilham Tohti uit China.
·         Schrijf voor gerechtigheid voor de bewoners van Peace River Valley uit Canada.
·         Schrijf voor de vrijheid van Johan Teterissa uit IndonesiĂ«.
·         Schrijf voor gerechtigheid voor Máxima Acuña uit Peru.
·         Schrijf voor gerechtigheid voor Edward Snowden uit de VS.
  

Aanvullende informatie:
·         De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd op 10 december 1948 aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De universele verklaring is niet juridisch bindend, maar heeft in de loop der jaren grote morele betekenis gekregen als belangrijkste internationale standaard op het gebied van de mensenrechten.

·         Amnesty International werd opgericht in 1961 en streeft naar een wereld, waarin iedereen alle rechten geniet, die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Amnesty doet onderzoek en voert actie gericht op het tegengaan en stoppen van ernstige schendingen van al deze rechten.

·         De Schrijfmarathon vindt dit jaar in Nederland voor de vierde keer plaats. Vorig jaar werden er vanuit Nederland maar liefst 101.892 handgeschreven brieven verstuurd aan foute bestuurders of aan gevangenen. Alle brieven samen vormen een enorme vuist tegen onrecht. Want machthebbers staan liever niet te boek als onderdrukker, folteraar of tiran. Ook de brieven voor de slachtoffers zijn heel belangrijk. Te weten dat er mensen over de hele wereld voor je opkomt, geeft ze de kracht om vol te houden. Yecenia Armenta uit Mexico, die na de Schrijfmarathon van vorig jaar vrijkwam, liet ons weten: “Ik las de brieven. Ik las ze allemaal. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het voelt fantastisch”. Armenta was zwaar gemarteld om haar een moord te laten ‘bekennen’.

·         Klik (met Ctrl-toets) op onderstaande link om resultaten van vorig jaar te zien: http://schrijfmarathon.amnesty.nl/succes/

·         Organisatie: Amnesty International afdeling Parkstad-Limburg in samenwerking met HeerlenMondiaal.

 






zondag 20 november 2016

1-12 Café Mondiaal gespreksthema 'Imimdra Marokko - veraf of toch dichtbij?'



Café Mondiaal, 35ste aflevering.
Donderdag 1 december, aanvang 19.30 uur.
CafĂ© Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen – centrum.

Thema: Imimdra Marokko – veraf of toch dichtbij?

In het zuiden van Marokko, ten oosten van Agadir, de weg naar Ouarzazate, ligt ter hoogte van Taroudant het dorpje Imimdra. Aan de voet van de hoge Atlas in de Sous, een vergeten, gortdroge streek, waar de Berberbevolking een uiterst karig bestaan leidt en leeft van wat de natuur en bodem hen biedt. Het is niet te vinden op welke landkaart dan ook.

Al meer dan vijfentwintig jaar bezoekt Rietje Duineveld het dorp en zij heeft al die tijd mede zorg gedragen voor de bewoners. De eerste vijftien jaar op eigen initiatief, na 2005 is hiervoor de Stichting Imimdra in het leven geroepen.
Ook in dit troosteloze oord heeft de vooruitgang – zij het schoorvoetend – haar intrede gedaan.

Tijdens deze Café Mondiaal vertelt en toont fotografe Rietje de geschiedenis van de cultuur van een verstoten Berbervolk, dat lang geleden teruggedrongen werd van de vruchtbare vlakten naar de bergen en nog steeds, in haar beleving geminacht wordt door de Arabische bevolking die de grote steden en het vruchtbare land bevolkt.
In het gesprek daarna zal ook de relatie met Nederland aan de orde komen, inclusief de wortels en binding van de in Nederland wonende Marokkanen met hun thuisland. Want hoe groot was / is de stap die Marokkaanse immigranten naar de Nederlandse samenleving moeten maken?