donderdag 29 september 2016

6-10: Café Mondiaal, gespreksthema 'armoede uitroeien'?



Café Mondiaal, 33ste aflevering.
Donderdag 6 oktober 2016, aanvang 19.30 uur.
Café Frits Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen – centrum.

Thema: armoede uitroeien?

Op 17 oktober is Wereldarmoededag of meer precies de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede. Kunnen we armoede uitroeien, zoals de pest of de pokken? Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld? Het lijkt een weinig realistische opgave. Maar toch? Armoede hoeft in ieder geval niet als een onveranderbaar feit lijdzaam te worden aanvaard.
Op dit moment is de hulp aan armen absoluut onvoldoende om de armoede grootschalig te beëindigen. Het karige minimuminkomen plus enkele toeslagen houden de mensen arm. Hoe nuttig ook, de voedselbank, kledingbank en meubelbank bieden wel hulp maar geen perspectief. Mensen die in de schuldsanering zitten, worden zo wel van hun schulden afgeholpen, maar moeten enkele jaren van € 20 – 30 per week rondkomen, in een samenleving waar het tienvoudige voor een gezin geen vetpot is.
Ook op wereldschaal kan ontwikkelingshulp weinig meer bieden dan een druppel op een gloeiende plaat. En toch, er is geld genoeg. Maar zowel in Nederland als in de hele wereld is de rijkdom verschrikkelijk scheef verdeeld.

Wat zal er moeten veranderen? Eerlijk delen? Eerlijke handel? Eerlijke verdeling van voedsel en hulpbronnen? Kwijtschelding van schulden van ontwikkelingslanden? Einde aan de corruptie? Solidariteit in plaats van een kapitalistisch systeem?
Werk voor iedereen tegen een fatsoenlijk loon, waar je een gezin van kan onderhouden, en goede arbeidsomstandigheden. Een hogere uitkering voor mensen die niet kunnen werken (basisinkomen)? Een coulantere schuldhulpverlening voor mensen die buiten hun schuld om in de problemen zijn gekomen (en niet een hulpregeling die het aantrekkelijk maakt om schulden te maken).
En hoe bereik je die situatie? Dat de rijken hun rijkdom delen? Hoe beëindig je de inhaligheid en overvloedige levensstijl ten gunste van arme medemensen? Welke andere voor- en nadelen heeft een meer gelijkmatige verdeling van welvaart? En kan dat inclusief een duurzame wereldsamenleving die geen roofbouw pleegt op de toekomst?

Geen opmerkingen: