Onderhoud fietspaden laat nog veel te wensen over.
De Fietserbond heeft inmiddels enkele jaren een meldpunt “Mijn slechtste fietspad”. Op dit meldpunt, dat te vinden is op de website www.fietsersbond.nl, komen regelmatig klachten binnen, ook over Limburgse fietspaden. De ANWB heeft ook zo’n meldpunt. De Fietsersbond en de ANWB hebben onlangs weer een krachtig signaal afgegeven dat de kwaliteit van de fietspaden steeds meer zorgen baart.
Op de website zijn niet alleen de klachten zichtbaar, maar de wegbeheerder kan ook hierop reageren en aangeven wat er mee gebeurt. Voor Limburg staan er echter nog veel klachten open: provinciale wegen 31, Maastricht 54, Sittard – Geleen 15, Kerkrade en Roermond ieder 12, Heerlen en Venlo 11, Venray 7 en Weert 3.
Tegelfietspaden, maar ook geasfalteerde fietspaden zijn vaak slecht. De belangrijkste oorzaken zijn losliggende tegels, scheuren en afbrokkelend asfalt, kuilen, wielsporen doordat het fietspad door zwaar verkeer is bereden (vrachtauto’s die laden en lossen, gladheidsbestrijding), slechte herbestrating wanneer kabels of leidingen zijn aangelegd, wegdekovergangen bij kruisingen, opdruk door wortels, overhangend groen door onvoldoende gesnoeide struiken, onkruid en oprukkend bermgras,
Veel van deze klachten hebben meerdere stemmen, dat wil zeggen dat anderen de betreffende klacht ondersteunen of bevestigen. Of het aantal klachten representatief is, is niet met zekerheid vast te stellen. Het kan best zijn dat mensen in de ene gemeente de website beter weten te vinden dan in de andere. Maar fietsers hebben er last van. Het comfort is stukken minder. Regelmatig leidt een slecht wegdek zelfs tot valpartijen. Racefietsers met smalle banden, maar ook mensen in een elektrische rolstoel, die vaak erg stug geveerd is, moeten vaak opletten en uitwijken.
Met enkele gemeenten, bv. Heerlen, heeft de Fietsersbond de afspraak gemaakt dat er door ambtenaren regelmatig wordt gekeken op de website en dat klachten ook zoveel mogelijk worden behandeld. Meestal is er sprake van achterstallig onderhoud. Nogal wat gemeenten zullen hun onderhoudsbudgetten moeten verhogen. Een enkele keer beperkt de gemeentelijke of provinciale reactie zich tot het plaatsen van een bordje “Slecht wegdek”. Dat is natuurlijk absoluut onvoldoende.
Eind mei ben ik hierover geïnterviewd voor L1 – radio. Daags daarna reageerde de provincie op dit bericht met de nieuwsmededeling dat in Limburg jaarlijks aan de provinciale fietspaden voor € 2 miljoen aan onderhoud wordt gepleegd. Dat is een goede zaak, maar daarmee erkent de provincie ook dat er nog heel wat moet gebeuren aan de fietspaden langs provinciale wegen.
Harrie Winteraeken
25 juli 2007
Geen opmerkingen:
Een reactie posten