woensdag 12 juni 2024

Volwaardig ziekenhuis in Heerlen: € 230 miljoen meerkosten is misleiding?

 

€ 230 miljoen meerkosten is misleidende voorstelling van zaken?

Een nieuw volwaardig ziekenhuis in Heerlen kost € 230 miljoen meer dan de variant waarvoor nu lijkt te worden gekozen. Die € 230 miljoen zijn vooral zo hoog omdat in Heerlen een nieuw gebouw nodig is. Dat nieuwe gebouw is nu ook wel nodig maar wat de gebouwlijke meerkosten zijn van een volwaardige spoedeisende hulp, intensive care en geboortecentrum, is mij niet helemaal duidelijk.

Maar die € 230 miljoen geeft volgens mij sowieso een vertekend beeld. Het zijn in feite investeringskosten. Die worden normaalgesproken gekapitaliseerd: het geld wordt geleend zoals bij een hypotheek en vervolgens met rente terugbetaald over een periode van meestal 30 jaar. De jaarlijkse extra huisvestingskosten zijn dus afhankelijk van de rente maar een klein gedeelte van die € 230 miljoen.

In de begroting van het Zuyderlandconcern wordt al met huisvestingskosten rekening gehouden. De meerkosten zijn dus maar een (klein) gedeelte van totale jaarlijkse omzet van Zuyderland.

Als we een kleine tien jaar teruggaan in de geschiedenis was het toenmalige Orbisziekenhuis in Sittard-Geleen in grote financiële nood vanwege de kosten van het nieuwe ziekenhuis. Daarvoor is Orbis gefuseerd met het Heerlense Atriumziekenhuis. Binnen enkele jaren werden weer ‘zwarte cijfers’ geschreven. Oftewel in de boekhoudkundig zijn de meerkosten van het dure Geleense Ziekenhuis weggewerkt. Mij maakt niemand wijs dat een dergelijke financiële handelwijze niet mogelijk is voor een volwaardig ziekenhuis in Heerlen.

13-6 Café Mondiaal: 'De gevaren van radiaal rechts en toenemend fascisme’

 

Persbericht & aankondiging

Café Mondiaal, 94ste aflevering

Donderdag 13 juni, start 19.30 uur.

Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen-centrum

Gespreksthema: ‘De gevaren van radiaal rechts en toenemend fascisme’

Er zijn duidelijke tendensen waarneembaar die aantonen dat radicaal of extreemrechts in aantal en invloed behoorlijk toeneemt. Dit geldt tegenwoordig, en dat bleek ook bij de verkiezingen voor het Europees Parlement afgelopen week, voor menig land in Europa, maar zeker ook voor ons land en in Heerlen / Parkstad Limburg. Het fascisme en ook racisme zijn openlijker aanwezig in onze samenleving. Gezien de doelstellingen die men heeft en de middelen die worden gebruikt, is er een duidelijk gevaar voor het voortbestaan van onze democratie.

Veel van de zorgwekkende uitingen zijn terug te geleiden naar een nationalistische tweespalt. Regelmatig worden hakenkruisen geschilderd, is er sprake van antisemitisme en Jodenhaat met verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog, vreemdelingen- en moslimhaat en geweld tegen vluchtelingen. In Duitsland worden (linkse) politici gemolesteerd. Dit gaat gepaard met het verspreiden van nepnieuws en het belasten van de serieuze nieuwsmedia die werken volgens de principes van zorgvuldige nieuwsgaring.

Ook de verrechtsing bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen en de aanstaande regering met deelname van radicaal rechtse partijen, zijn een veeg teken. Is deze verrechtsing mede het gevolg van dat door grote andere noodzakelijke veranderingen er weerstand ontstaat omdat deze veranderingen als bedreigend worden gezien voor het behoud van eigen welvaart en welzijn?

Sedai Bayraktar is raadslid voor de SP in Heerlen. Hij ziet deze verrechtsing gebeuren in zijn dagelijkse omgeving. Hij zal in een korte inleiding ingaan op concrete voorbeelden en eigen waarnemingen. Daarbij is het aan het publiek om kenbaar te maken wat zij van deze toenemende problematiek vinden. En zijn er ideeën om het tij te keren?

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal. Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken de discussie leiden.

 

·         Sedai Bayraktar is gemeenteraadslid voor de SP in Heerlen. Via zijn diverse werkzaamheden komt Sedai al jaren in aanraking met racisme en andere uitingen van extreemrechts. Hij herkent ook vanwege zijn afkomst de toenemende bedreigingen voor een vreedzame en democratische samenleving. Een voorbeeld van hoe het ook kan is het horecaplan in strijd tegen discriminatie in Heerlen, waar Sedai aan het tot stand komen heeft meegeholpen.