zondag 12 februari 2012

Rijke Grieken moeten solidair zijn met hun land en landgenoten

Zo nu en dan lees je berichten over de enorme hoeveelheden geld die rijke Grieken naar het buitenland hebben weggesluisd. Er is 200 miljard euro gestald in buitenlandse banken, vooral in Zwitserland. De afgelopen maand is er vanuit Griekenland 16 miljard ingelegd bij vooral Engelse en Zwitserse banken. Deze Grieken vinden de euro blijkbaar ook niet zo betrouwbaar.

Dit is toch echt de omgekeerde wereld. Er wordt een loodzwaar beroep gedaan op de Europese solidariteit om Griekenland te steunen. Europese banken worden gedwongen om zeer fors op hun Griekse staatsobligaties en leningen af te schrijven.
En de rijke Grieken hebben blijkbaar lak aan hun land en hun landgenoten. Ze brengen massa’s geld naar het buitenland; geld waar Griekenland en zijn economie om staan te springen. De Griekse regering kondigt weer nieuwe bezuinigingen aan. Maar eigenlijk zouden ze ook wetten moeten maken die dit geld terug naar Griekenland halen.

Rijke Grieken moeten (voor mijn part gedwongen) solidair zijn met hun land en landgenoten. Van hen mag een substantieel offer worden gevraagd. Waarschijnlijk hebben ze hun rijkdom ook vergaard door te profiteren van diezelfde Griekse samenleving. Want als de Grieken niet onderling solidair zijn, mag dat dan wel worden verwacht van Europese Unie?

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat hier in Griekenland plaats vind is al jaren "business as usual" in alle andere 27 EU landen, bij rijkere particulieren en bedrijfseigenaren. Want zij hebben het vertrouwen in de Politiek en Banken verloren en zal voorlopig niet terug komen. Wij moeten ook ophouden met ons op de borst te kloppen als het beste jongentje van de klas want wij betalen uiteindelijk de tekorten van dit va banque spel. Het gedrukte Euro's en andere valuta's zijn niet verdwenen, en bevinden zich niet in het bankcircuit zoals het hoort maar is verdwenen en weggesluisd door de clevere particulieren en bedrijven. Wij krijgen de komende jaren echt de rekning gepresenteerd ga daar maar van uit. En de "derde wereld" Brazilie,India,China zitten op bergen geld en laten de roebel niet rollen en lachen zich uiteindelijk in het vuistje want helpen van Europa met haar financiele problemen lijkt Utopie dus laat ons nog maar eens goed nadenken bij elke euro die naar Ontwikkelingshulp gaat.