dinsdag 23 juni 2020

20-6 Demonstratie 'Parkstad staat stil bij racisme'


Parkstad staat stil bij racisme:

Demonstratie zaterdag 20 juni, Burgemeester van Grunsvenplein, centrum Heerlen, aanvang 14.00 uur.

Organisatie: HeerlenMondiaal

Terugblik:

We kijken terug op een zeer geslaagde demonstratie. De opkomst is met naar schatting zo’n 100 mensen naar onze mening heel redelijk (zeker als we ook de mensen buiten de hekken meetellen die toch ‘meededen’). De aangewezen plaats voor deze demonstratie is het Burgemeester van Grunsvenplein. Het plein is meer dan groot genoeg (capaciteit naar schatting van de gemeente en politie zo’n 1.000 personen), maar voor deze demonstratie zeer geschikt gebleken. Voor de deelnemers is deze samenkomst met voldoende bescherming tegen besmetting verlopen. Door de verspreide opstelling van de deelnemers in verband met de anderhalve meter afstand, had de demonstratie voldoende omvang.

 

Foto's zijn gemaakt door Lidia Carreno met dank aan Parkstad Actueel, www.parkstadactueel.nl

Er waren uit diverse geledingen van onze samenleving mensen aanwezig. De indruk is dat de meeste deelnemers er uit solidariteit waren. Mensen die daadwerkelijk racisme en discriminatie vanwege hun huidskleur hebben ondervonden, waren er niet veel; althans maar enkelen hebben zich kenbaar gemaakt. HeerlenMondiaal heeft zijn (traditionele) achterban zeker goed weten te bereiken. Communicatie en reclame heeft vooral plaatsgevonden via de media, sociale media en e-mail nieuwsbrieven. Mensen werden ook weer opgeroepen om boodschappen te delen en vooral ook zelf actief te zijn op sociale media, onder andere door hun redenen te melden waarom ze zo betrokken zijn.  Dat laatste hebben weer een aantal mensen gedaan, zodat de demo toch weer elders meer aandacht kreeg. Ook Dagblad De Limburger heeft er met een groot krantenartikel en berichten op de e-krant aandacht aan besteed.


We kijken ook met een tevreden gevoel terug omdat de demonstratie zonder enig probleem is verlopen. Achter de schermen waren gemeente en politie wel goed voorbereid. Tijdens de voorbereiding was het contact met de overheid goed. De voorwaarden die ze stelden, sloten goed aan bij wat we toch al van plan waren. Op de verdere medewerking en facilitering was ook niets aan te merken.

De voorbereidingsgroep was met drie personen (Wim van Kempen, Sedayi Bayraktar en Harrie Winteraeken) klein. Wij vinden de vorm van de demonstratie  ‘Parkstad staat stil bij racisme’ een goede keuze geweest. Uit organisatorische overwegingen hadden we niet gekozen voor een manifestatie met een podium met forse geluidsversterking, meerdere sprekers en eventueel muziek. Daarbij wilden we ook voorkomen dat dicht bij het podium de mensen de anderhalve meter niet in acht namen.

De boodschap die we naar de deelnemers wilden overbrengen, is uitgesproken met behulp van een eenvoudige versterker. Uit de respons bleek dat deze helder is overgekomen. De oproepen werden onder andere beantwoord met stilte bij de herdenkingsmomenten en applaus wanneer dat gepast was. Ook achteraf spraken veel deelnemers hun waardering uit.

Het hoofddoel van HeerlenMondiaal was om voor bewoners van Parkstad Limburg een gelegenheid bieden om te kunnen demonstreren tegen racisme en discriminatie. We nemen aan dat de mensen die dit belangrijk genoeg vonden, zijn geweest. We zijn dus blij dat we in deze opzet zijn geslaagd.

Harrie Winteraeken (voorzitter van HeerlenMondiaal)


Adhesiebetuigingen:

  • Amnesty International Parkstad Limburg
  • Andreasparochie Heerlerbaan
  • Black lives matter Parkstad
  • GroenLinks Parkstad Limburg
  • Iman Iman
  • Socialistische Partij
  • Solidariteitscomité Afghanistan Nederland
  • Stichting Iraakse samenwerking en cultuur Parkstad Limburg
  • Vredesplatform Heerlen

 

Protestvormen en –uitingen:

Voorgedragen door Harrie Winteraeken, voorzitter van HeerlenMondiaal.

We zijn stil om George Floyd te gedenken die door politieagenten werd vermoord op maandag 25 mei in Minneapolis.

We zijn stil om Rayshard Brooks te gedenken die op vrijdag 12 juni jl. door politieagenten werd vermoord in Atlanta.

We zijn stil om alle zwarte medemensen, jaarlijks meer dan 1.000,  te herdenken die in de Verenigde Staten door politiegeweld zijn gedood.

Wij maken een vuist tegen het veel te vaak voorkomend buitensporig en buitenproportioneel geweld van de politie in de Verenigde Staten.

We klappen voor de beweging Black lives matter en wensen hun toe dat ze de samenleving in de Verenigde Staten echt veranderd krijgen.

We zijn stil om Mitch Henriquez te gedenken die in het Zuiderpark in Den Haag op 27 juni 2015 zodanig gewond werd door een nekklem bij zijn arrestatie dat die de dag daarna overleed.

We zijn stil om Tomy Holten die op 14 maart van dit jaar in Zwolle in een politiecel overleed, vlak na de veel te hardhandige arrestatie door de politie en ‘te hulp schietende burgers’.

Wij maken een vuist tegen het te vaak voorkomend buitenproportioneel geweld van de politie in Nederland.

Wij maken een vuist tegen racisme.

Wij klappen voor Patrick Hutchinson die tijdens een antiracismedemonstratie in Londen op 15 juni een rechtsextremistische actievoerder redde.


We klappen voor de antiracismebeweging in Nederland en wensen hun en ons toe dat we de samenleving in Nederland echt veranderd krijgen.

We maken een vuist tegen discriminatie.

We blijven niet zwijgen als we worden geconfronteerd worden met openlijke discriminatie in onze omgeving en onze samenleving

We maken een vuist als onze overheid, zoals bijvoorbeeld de belastingdienst die mensen ongelijk behandeld heeft.

We maken een vuist tegen politieke partijen die onderscheid maken tussen groepen mensen en verdeeldheid prediken.

We steken een duim op voor artikel 1 van de Grondwet. Ook vandaag is weer zichtbaar hoe belangrijk de Grondwet is: deze demonstratie is een recht, conform artikelen 7 (vrijheid van meningsuiting) en 9 (recht tot vergadering en betoging) van de Grondwet.

Maar bovenal moeten we ons bewust blijven dat artikel 1 van de Grondwet ons voorschrijft dat wij iedereen gelijk behandelen

We staan stil bij onszelf en beloven met de hand op ons hart om te proberen niet te discrimineren en ons bewust te zijn van hoe we met elkaar omgaan.


We staan stil bij onszelf en beloven met de hand op ons hart om vooroordelen uit te bannen. 

We staan stil bij onszelf en proberen zo veel mogelijk verdraagzaam te zijn. 

We staan stil bij onszelf en beloven met de hand op ons hart om eerlijk te zijn.

We klappen voor alle deelnemers aan antiracismedemonstraties en voor ons zelf.



 


Geen opmerkingen: