donderdag 30 augustus 2018

5-9 Café Mondiaal: is er hoop en perspectief op vrede in Syrië en Irak?




Persbericht

Café Mondiaal, 51ste aflevering
Donderdag 6 september, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen-centrum


Gespreksthema: is er hoop en perspectief op vrede in Syrië en Irak?

Het lijkt wat stiller in Syrië en Irak de laatste tijd, althans de conflicten komen de laatste tijd minder in het nieuws. Wel vinden er nog te vaak terroristische bomaanslagen plaats. Hoe is de situatie er op dit moment?
Bij deze eenenvijftigste editie van Café Mondiaal kijken we terug en vooruit. Hoe is deze bundel van conflicten nu eigenlijk ontstaan, wat zijn de voornaamste strijdende partijen en welke rollen spelen de grootmachten Verenigde Staten, Rusland, Iran en andere landen min of meer op de achtergrond? Lijken de gewelddadigheden nu langzaam te eindigen met Bashar al Assad als overwinnaar en brute heerser over de puinhoop die je Syrië nu wel mag noemen?

We zullen zorgen voor actuele informatie over de situatie in Syrië, Irak en de landen eromheen (waaronder ook Jemen).
De heer Assam Dandashly van de Universiteit van Maastricht zal een korte inleiding houden en vervolgens aan het gesprek deelnemen. Met zijn kennis verwachten we hier nieuwe inzichten te verkrijgen.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Vredesplatform Heerlen en HeerlenMondiaal. Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken de discussie leiden.

·         De heer Assam Dandashly houdt een (korte) inleiding. Assem Dandashly is sinds 2012 assistent-professor aan de faculteit Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Maastricht. Hieraan voorafgaand was Assem onderzoeker in het Kolleg-Forschergruppe “TheTransformative Power of Europe” van de Freie Universität Berlin. Assem heeft een PhD in Political Science (2012) gehaald bij the University of Victoria, BC Canada.
Assem is van Libanese afkomst en zijn onderzoek is vooral gericht op democratie en autoritarisme in het Midden-Oosten, democratiseringsprocessen in het Midden-Oosten, Islam, veiligheid en democratie.
Hoewel Assem goed Nederlands verstaat, spreekt hij liever Engels. Waar nodig wordt voor vertaling gezorgd.

·         Deze Café Mondiaal is tevens een introductie op de Vredesweek 2018, van 15 t/m 23 september, met als thema ‘Generaties voor vrede’.

·         Het Vredesplatform Heerlen is tevens ‘Ambassade van Vrede’ van PAX.

·         Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale vraagstukken: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen, enz. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van ‘ingevlogen deskundigen’, maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

·         Café Mondiaal is meestal de eerste donderdag van de maand in café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen-centrum.


dinsdag 28 augustus 2018

8-9 Fairtrade markt Bongerd Heerlen



Fairtrade markt in Heerlen op zaterdag 8 september


Op de Bongerd in Heerlen zal op zaterdag 8 september een Fairtrade markt plaatsvinden. Er zijn kramen met Fairtrade producten en informatie over Fairtrade. Daarnaast zijn de PLUS-supermarkten prominent aanwezig. Onder het genot van een kopje koffie, thee of frisdrank kunt u praten over het belang van Fairtrade en wat u daarbij kunt betekenen als consument, bedrijf of organisatie.

De markt wordt omlijst door muziek en zang. Om 11 uur opent de djembégroep Kumpo de markt. Vanaf 13.00 uur geeft Robin Zalm een djembé workshop en van 14.15 tot 15.15 is er een optreden van het Limburgs Afrikakoor Kwimba Zabula o.l.v. Bobby Gouveia. De markt sluit om 16.30 uur.

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in Afrika, Azië en Latijns-Amerika een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Dat gebeurt onder meer door producenten een eerlijke prijs te betalen voor hun producten. In Heerlen kunnen we daarbij helpen door producten te kopen met het Fairtrade of Max Havelaar keurmerk.

Momenteel streeft een werkgroep van diverse organisaties ernaar dat Heerlen ‘Fairtrade gemeente’ wordt. Daarvoor moeten meer winkels Fairtrade producten gaan verkopen, meer cafés Fairtrade koffie en thee schenken en meer organisaties Fairtrade producten gebruiken. Een werkgroep probeert dit doel te realiseren. De gemeenteraad van Heerlen heeft in een motie aangegeven dat ook de gemeente hieraan wil meewerken.


zondag 26 augustus 2018

4-9 Tegenlicht Meet Up Heerlen 'Verslaafd aan het algoritme'.


Achtste VPRO Tegenlicht Meet Up in Heerlen:
‘Verslaafd aan het algoritme’

Dinsdag 4 september 2018, vanaf 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen

We vinden het al zo gewoon. Zo maar even een berichtje van Facebook dat je erop opmerkzaam maakt dat een van je contacten jarig is. Of wie beantwoordt je vragen? Ergens onzichtbaar op de achtergrond werken computers, voor jou en voor iedereen en flitsen onnoemlijk veel data door het netwerk van glasvezelkabels.
Krijg je die baan of een hypotheek? Wie wordt er vervroegd wordt vrijgelaten uit de gevangenis? Algoritmes bepalen steeds vaker de grote beslissingen in ons leven. Want algoritmes zijn sneller en efficiënter dan mensen. Maar nemen ze ook altijd betere beslissingen, of worden er op basis van algoritmes betere beslissingen genomen? En dat in een tijd dat veel meningen worden bepaald op het gevoel en minder op basis van gegevens en feiten. En hoe ziet een samenleving eruit waarin we gestuurd worden door big data en computercodes?

Na de vertoning van deze aflevering zal Sjef Leunissen nog een korte inleiding houden over het gebruik van algoritmes en gaan we met Sjef en belangstellenden in gesprek over deze Tegenlicht-aflevering, maar ook over hoe we in onze eigen (dagelijkse) leefomgeving de werking van algoritmes ervaren.


Nadere informatie:

·         Sjef Leunissen (67) heeft theoretische natuurkunde gestudeerd aan de TU Eindhoven. Hij heeft onder andere een aantal jaren bij Philips Science and Industry en een groot Nederlands ICT consultancybureau gewerkt. Vervolgens is Sjef overgestapt naar de Zuyd Hogeschool, opleidingen Software Engineering Informatica en Technische Informatica. Het beleid van de opleidingen was daarbij sterk gericht op innovatie door samenwerking met het werkveld. Na zijn pensionering startte Sjef met een zelfstudie ‘data science’ en ‘machine learning’.
Sjef zal een beeld proberen te schetsen van de ontwikkelingen en de impact van algoritmen in Nederland.  

·         Zoals gewoonlijk opent Erik Duijsings de bijeenkomst, is Harrie Winteraeken de gespreksleider en Frits Pelt de gastheer.

·         Rondom de documentaires van het VPRO-programma Tegenlicht worden her en der in den lande Meet Ups georganiseerd. Dit zijn bijeenkomsten waar over een uitzending van Tegenlicht wordt nagepraat. Tegenlicht Meet Ups zijn in beginsel vormvrij. Het enige vereiste is dat er een onderwerp aan de orde komt uit een aflevering van VPRO Tegenlicht.

·         In café Pelt vinden regelmatig publieksactiviteiten plaats zoals de Quiznight, de talkshow Noa de Mes en het Café Mondiaal. De Tegenlicht Meet Ups sluiten hier ‘naadloos’ op aan.

·         De Tegenlicht Meet Ups in café Pelt worden georganiseerd door een klein groepje mensen dat momenteel bestaat uit Erik Duijsings, Frits Pelt en Harrie Winteraeken. In beginsel vinden de Meet Ups (buiten de vakantieperiodes) één keer per maand plaats op een dinsdagavond. Voor meer informatie kunt u terecht bij Harrie Winteraeken.

·         Aanvullende informatie over de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Verslaafd aan het algoritme’ van 22 april 2018:
Bedrijven, en in toenemende mate ook overheden, zetten algoritmes in om bureaucratische processen te automatiseren. Deze algoritmes, sets van instructies en regels die gevoed worden door big data, bepalen ongemerkt meer en meer ons leven. Zo bepaalt het algoritme van Facebook welke (politieke) advertenties we te zien krijgen en zien grote groepen werknemers in de on-demand-economie zelfs nooit meer een baas. Zij worden van sollicitatieprocedure tot ontslagaanvraag aangestuurd door een algoritme. Waar moeten ze klagen als er iets niet loopt zoals het hoort?

Ook in de rechtspraak zijn algoritmes in opkomst. Zo moest een Amerikaanse gevangene langer vast zitten dan vergelijkbare gevangenen omdat het algoritme, dat een risicoscore vaststelt, hem een onverklaarbaar hoge uitkomst gaf. En anders dan de beslissingen die een rechter maakt, blijkt het zo goed als onmogelijk om de beoordeling van een algoritme aan te vechten. Onlangs bleek  het Britse bedrijf Cambridge Analytica aan de hand van grote hoeveelheden Facebookdata modellen te hebben ontwikkeld, waarmee het stemgedrag van kiezers kon worden beïnvloed. Deze psychographics laten zien dat algoritmes niet alleen individuele levens kunnen sturen maar ook de democratie.

Onder wiskundigen en programmeurs begint het besef te ontstaan dat de algoritmes die onder al deze geautomatiseerde beslissingssystemen liggen, niet neutraal zijn en mogelijk fouten bevatten. Want de slimme code mag dan weliswaar sneller kunnen beslissen dan mensen, de uitkomsten zijn niet alleen soms gebrekkig, maar soms ronduit gevaarlijk. Moeten we ons wel blind laten leiden door de beslissingen van het algoritme?