maandag 9 juli 2018

Luxe woningen in zilverzandgroeve Beaujean?


Luxe woningen in Heerlense zilverzandgroeve Beaujean?

Is bij wijze van spreken de inkt nog niet droog van mijn stukje over de ‘kleine huisjes’, moet ik alweer ‘in de pen klimmen’.
Dagblad De Limburger bericht op zaterdag 7 juli over de plannen van het Heerlense zandwinningsbedrijf Beaujean om in eerste instantie maximaal 25 luxe woningen te bouwen in de groeve Heerenweg – Oost: “Een unieke locatie die Hoogveld doet verbleken”. Daar hebben ze niet alleen gelijk in, ze hebben er natuurlijk ook alle belang bij om het zo mooi mogelijk af te schilderen: “Een stad heeft nu eenmaal ook luxe woonmilieus nodig”. En een paar miljoen € winst uit de grondverkoop moet er toch nog inzitten. Mooi meegenomen als je bedenkt dat dit gebied door de jarenlange zilverzandexploitatie al fors geld heeft opgebracht.

De plannen voor deze luxe woningen zijn natuurlijk volkomen strijdig met het tot nu toe gehanteerde uitgangspunt dat de zilverzandgroeves na hun sluiting zouden worden teruggegeven aan de natuur. En dat er hoogstens wat lichte recreatie wordt toegestaan. Daarbij komt dat oude groeves vanwege de daarin op korte afstand voorkomende gradiënten, zich bij uitstek lenen voor pareltjes van natuurgebiedjes met een diversiteit aan biotopen, die op een gewoon plateau niet te realiseren zijn.

De plannen liggen volgens het krantenbericht nu ter inzage. Daaruit concludeer ik dat het College van Burgemeester en Wethouders ze al gezien heeft en wellicht al akkoord mee is gegaan. Werden de kleine huisjes al door SP-raadslid Olivia Mous als te elitair afgeserveerd, hoe zou de SP dan hiermee moeten omgaan? Nee, ze vinden het natuurlijk prima dat dergelijke rijkeluisgetto’s ontstaan, want dat houdt de klassenverschillen mooi in stand en daarmee ook het bestaansrecht van de SP.

Ik moet bekennen dat ik weinig opheb met rijkdom en vooral met de hiermee gepaard gaande overdaad aan consumptie door de meeste rijke mensen. Voor mij hoeven geen dure auto’s, juwelen, vijf en meer sterrenhotels enz. omdat er zoveel armoede is in de wereld en in onze samenleving. En dus wil ik ook geen geëtaleerde rijkdom in de vorm van dure huizen op de mooiste plekken van ons landschap. Daarbij zo goed mogelijk afgeschermd van de rest van de samenleving.

Ik vind het maatschappelijk verantwoord dat de luxere huizen ook gewoon binnen de bebouwde kom worden gebouwd. Waar tot voor kort gewone woningen of flats hebben gestaan, hebben we behalve voor wat kleine huisjes, nog wel her en der plek voor wat grotere kavels. De zilverzandgroeves worden dan teruggegeven aan de natuur en aan de recreërende medemens.

zondag 8 juli 2018

Tiny houses - sociale kleine huisjes?


Sociale kleine huisjes in Heerlen?.

De meerderheid van de gemeenteraad van Heerlen, onder aanvoering van de SP, heeft weinig sympathie voor ‘tiny houses’, zo bericht Dagblad De Limburger op vrijdag 6 juli.
De SP doet op klassieke wijze aan simplificering van de samenstelling van de bevolking: “AOW’ers, buschauffeurs en fabrieksarbeiders uit de doorsnee Heerlense wijken, die zich zo’n huisje van pakweg € 20.000 waarschijnlijk niet kunnen veroorloven”. Omdat het in stand houden van hun imago dit verlangt, schiet de SP in de modus van geprofileerde politiek voor een deel hun electoraat. Ze zouden best wat positiever ‘buiten de doos’ kunnen meedenken met het voorstel van de Partij voor de Dieren, ook vanuit hun eigen uitgangspunten bezien. Want je bouwt die kleine huisjes niet voor de mensen die er niet in willen wonen, maar voor die dat wel willen.

Hoewel kleine huisjes nogal wat voordelen hebben, is het logisch dat die niet overal in het landschap worden geplaatst. Wie op goedkope wijze gratis waardevol uitzicht wil krijgen, heeft onterecht hoge verwachtingen. Die mensen gaan maar zo nu en dan met een caravan op een camping in Zuid-Limburg staan.
Maar voor kleine huisjes is er binnen de bebouwde kom voldoende plek. Er liggen her en der grasveldjes waar tot voor kort woningen stonden. Die hebben nog een woonbestemming. En daar zijn de meeste noodzakelijke voorzieningen (water, riool, elektriciteit en mediakabel) nog dicht in de buurt.

In vergelijking tot gewone woningen zijn kleine huisjes goedkoop. En veel mensen zijn (tijdelijk) op zoek naar een goedkope woning. Denk maar aan alleenstaande minima, mensen met schulden, die scheiden, studenten, jonge mensen die ‘het huis uit willen’ enzovoort. Laat daarom om te proberen een woningstichting een straatje kleine huisjes bouwen en faciliteren. Gezien de geringere kapitaallasten, moet de huur fors lager zijn dan bij gewone woningen. En je spaart er wellicht ook nog huursubsidie mee uit.